Re: proplacení zbytkové dovolené na MD
>>Jsem na mateřské dovolené a k 1.11.08 už budu pobírat
>>rodičovský příspěvek.Na dotaz zaměstnavateli,kdy mi
>>proplatí zůstatek dovolené(29,5 dne) mi bylo
>>sděleno,že
>>až po znovu nastoupení do práce (což je až za 3roky)
>>nebo po ukončení pracovního poměru.Zdá se mi to
>>divné,je to opravdu tak ???
>>
>>Díky Dana
>
>Dovolená se skutečně proplácí jen při ukončení
>pracovního poměru. Takže vy musíte rychle požádat o její č
>e r p á n í po skončení mateřské dovolené. To nemůže
>zaměstnavatel odmítnout.
Čerpat dovolenou nemohu,protože už mám zažádáno o rodičovský příspěvek,zajímá mě to proplacení !To mi budou schraňovat 3 roky dovolenou a když nastoupím zpět do práce,tak se mi přičte k nové dovolené ?!?!>>>Jsem na mateřské dovolené a k 1.11.08 už budu pobírat
>>>rodičovský příspěvek.Na dotaz zaměstnavateli,kdy mi
>>>proplatí zůstatek dovolené(29,5 dne) mi bylo
>>>sděleno,že
>>>až po znovu nastoupení do práce (což je až za 3roky)
>>>nebo po ukončení pracovního poměru.Zdá se mi to
>>>divné,je to opravdu tak ???
>>>
>>>Díky Dana
>>
>>Dovolená se skutečně proplácí jen při ukončení
>>pracovního poměru. Takže vy musíte rychle požádat o
>>její č
>>e r p á n í po skončení mateřské dovolené. To
>>nemůže
>>zaměstnavatel odmítnout.
Váš zaměstnavatel i kolegyně mají pravdu. Pokud nechcete čekat 3 roky na proplacení dovolené(kterou by vám v případě neukončení PP stejně neproplatili, ale čerpala byste ji), pak máte možnost požádat zaměstnavatele p ř e d ukončením mateřské dovolené o čerpání dovolené (na zotavenou či řádné dovolené - tyto pojmy se už nepoužívají, ale aby to bylo srozumitelné) a po vyčerpání řádné dovolené požádáte zároveň zaměstnavatele o čerpání rodičovské dovolené do .... věku dítěte - jak si zvolíte. Toto vše stačí na jednom formuláři, doporučuji tedy písemnou formu, nechte si stvrdit z-elem, že převzal. Nezapomeňte doručit p ř e d ukončením mateřské dovolené - v tomto případě má z-el přímo povinnost ze zákona vaší žádosti vyhovět, pakliže byste termín "prošvihla" a požádala po mateřsé, pak již povinnost nemá, jen dobrou vůli a pokud by dobrou vůli neměl, skutečně by vám schraňoval váš nárok po celé 3 roky a navíc byste nárok na dovolenou (dle toho jak to vyjde), mohla mít krácený z důvodu čerpání rodičovské dovolené, kdežto, pokud zažádáte ještě před ukončením mateřské dovolené, pak váš nárok na řádnou dovolenou ze zákona - nemůže a nesmí být krácen pro zameškané dny z titulu čerpání rodičovské dovolené, proto spěchejte požádat z-ele o čerpání dovolené :) snad jsem to podala srozumitelně ....
ano - před ukončením mateřské dovolené (pobírání PPM) požádáte zam-tele o čerpání dovolené a zároveň si vyplníte tiskopis na pobírání rodič. příspěvku (na kontaktním místě, odkud pobíráte např. přídavky na děti), takže budete mít nějaký čas souběžně 2 příjmy (za čerpanou dovolenou + za rodič. příspěvek, ale to je plně v souladu se zákony), před ukonč. čerpání dovolené požádáte zam-tele o čerpání rodičovské dovolené max. do 3 let dítěte (toto můžete také skloubit se žádostí o čerpání dovolené - napíšete rovnou obě žádosti zam-teli)
dovolená se proplácí jen při ukonč. PP (jinak nelze)
popř. se podívejte do historie dotazů - je to zde probíráno velmi často (i s odkazy na příslušné §§ zákonů)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.