Re: Výpověď dle § 52
Tak určitě je lepší se vklidu dohodnout na dni skončení a je to. Problém je v tom, že zaměstnanec třeba nebude chtít. V tom případě může zaměstnavatel použít § 52 písm. g a dát mu výpověď pro soustavné méně závažné porušování povinností (přesné znění je v tom §). Tuto výpověď mu ale může dát jen tehdy, jestliže byl v uplynulých 6ti měsících písemně napomenutý za provinění a upozorněn na možnost výpovědi a on se provinil zase. Výpovědní doba je dvouměsíční a bez odstupného. Nejprve bych zkusila tu dohodu.
Re: Oprava - výpověď dle § 55
Díky za upozornění :-) vím, že nejde o výpověď, ale opravila jsem jen číslo §, tak se ještě jednou omlouvám. Zrovna jsem byla zjistit, co provedl a nepřišel už třetí den do práce - nemocný není, dovolenou také nemá, prostě se mu asi nechtělo, tak nedorazil. Já "případné spory" řešit nechci, tak zkusím přesvědčit šéfa na dohodu, myslím, že zaměstnanec na ni přistoupí. Všem moc děkuji za trpělivost, moc mi tady pomáháte, díky!
Re: Oprava - výpověď dle § 55
Také si myslím, že zrušení poměru podle § 55 byste v tomto případě neobhájili. Ty jeho pozdní příchody nebo odmítnutí vykonat nařízenou práci, kterou má sjednanou ve smlouvě, by musely nějakým velmi závažným způsobem poškodit firmu nebo třeba zdraví nebo život (např. kdyby zdravotní sestra odešla a nechala tam těžkého pacienta bez sledování apod.). To co někoho hrubým porušením je, u jiného není. Určitě bych volila nejprve tu dohodu a v případě nedohody pak výpověď 52 g (pokud byl napomenut jak zákon vyžaduje).
OT: Oprava - výpověď dle § 55
a nemyslíte, že by nebylo úplně špatné, kdyby třeba nejvyšší soud vydal jasný seznam některých hrubých porušení o kterých by se nemuselo složitě diskutovat? A můj soukromý názor je, že některé porušení (např. alkohol) by měly být postihovány ve všech profesích stejně. Ať už se napije úředník v kanceláři nebo někdo, kdy by mohl ohrozit zdraví lidí. Zdá se mi to právo zbytečně komplikované a zamotané.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.