Re: Přerušení dodpisů v účetnictví
Omlouvám se za moji upřímnost - ale způsob, kdy se daňové odpisy rovnají účetní považuji z účetního hlediska za děs a hrůzu. Zvlášť pokud máte daňové odpisy zrychlené.
Skoro se mi to ani nechce psát, ale když už jsem se rozhodl odepsat na Váš první dotaz odpovím i na ten druhý:
Patrně Vám nezbývá nic jiného než účtovat dle Vašich směrnic - i když pak Vaše účetnictví, dle mého názoru nebude dávat věrný a poctivý obraz o předmětu účetnictví.
Hezký den přeje
bubu
Pokud se rozhodnete jít nejjednodušší cestou, tak přerušíte daňové odpisy - a ač se mi to píše velice těžce - přerušíte i účetní odpisy (při plném vědomí, že účetnictví není zcela poctivé a věrné).
Dovolím si však polomizovat s Vaším sdělením "nyní to už opravit nejde". Z pohledu daňového máte samozřejmě pravdu - máte majetek zařazen v konkrétní odpisové skupině, máte zvolený způsob odpisování a tady nic měnit nemůžete. Z daňového hlediska způsob, kterým jednou začnete odpisovat nesmíte v průběhu odpisování měnit. Toto je však v zákoně o daních z příjmů uvedeno v souvislosti s daňovým odpisováním.
V zákoně o účetnictví popř. ve vyhlášce 500/2002 Sb. obdobné ustanovení, že na účetním odpisování nic nemůžete měnit dle mého názoru není. Přemýšlím nad tím, zda by bylo možno např. od r. 2008 vyčíslit a skutečně i účtovat účetní odpisy podle stanovené doby životnosti (samozřejmě, že by to znamenalo i změnu účetních směrnic). Jsem si plně vědom, že touto myšlenkou se pouštím na dost tenký led. Zkuste se prosím nad touto mojí myšlenko zamyslet a budu rád, když mi sdělíte Váš názor.
Aby naše diskuse měla pro Vás nějaký význam a dospěla k nějakému rozumnému závěru tak máte dle mého názoru dvě varianty:
Varianta A
Daňové odpisování nepřerušovat, odpisovat daňově i účetně - prostě dělat to co jste patrně dělala v roce 2006 a 2007.
Varianta B
Daňové odpisování přerušit, tím pádem neodpisovat ani účetně a smířit se s tím, že z účetního hlediska je to evidentně špatně a z důvodu zachování Vaši duševní svěžesti nad tím raději dále moc nepřemýšlet.
Mnou zmiňovaná varianta zkusit účetně odpisovat dle skutečné doby použitelnosti Vás asi moc nenadchla (a já se Vám ani nedivím) tak ji raději ani jako Variantu C neuvádím.
Hezký den přeje
bubu
>>Byla jsem na školení mého účetního programu, kde nám
>>bylo sděleno, že způsob účetních a daňových odpisů
>>musí
>>být dodržen. Nejde jej měnit. Pokud je to zachyceno
>>ve
>>směrnici. že to může zůstat. ¨Tak nevím, co mám nyní
>>udělat.
>
>Aby naše diskuse měla pro Vás nějaký význam a dospěla
>k nějakému rozumnému závěru tak máte dle mého názoru
>dvě varianty:
>
>Varianta A
>
>Daňové odpisování nepřerušovat, odpisovat daňově i
>účetně - prostě dělat to co jste patrně dělala v roce
>2006 a 2007.
>
>Varianta B
>
>Daňové odpisování přerušit, tím pádem neodpisovat ani
>účetně a smířit se s tím, že z účetního hlediska je to
>evidentně špatně a z důvodu zachování Vaši duševní
>svěžesti nad tím raději dále moc nepřemýšlet.
>
>Mnou zmiňovaná varianta zkusit účetně odpisovat dle
>skutečné doby použitelnosti Vás asi moc nenadchla (a já
>se Vám ani nedivím) tak ji raději ani jako Variantu C
>neuvádím.
>
>Hezký den přeje
> bubu
>
>Děkuji za odpovědi. Budu pokračovat dle Vaší rady.
>
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.