Re: Jaký doklad při vrácení poštovného?
>>>>>Jsme internetový obchod. Když zákazník reklamuje
>>>>>zboží
>>>>>a chce zpět vrátit peníze za poštovné (odeslání
>>>>>balíku
>>>>>od něj směrem k nám), tak jaký doklad mám vystavit na
>>>>>jehož základě bychom mu to poštovné zaslali?
>>>>
>>>>
>>>>Já bych řekla, že pokud jste oprávněně zákazníkovi
>>>>poslali zboží a on ho nyní reklamuje, tak není důvod
>>>>proplácet zákazníkovi poštovné.
>>>
>>>Podle zákona má přece právo na úhradu poštovného, kdy
>>>zboží zasílá zpět k nám na reklamaci. Jen nevím jaký
>>>doklad vystavit, protože my zasíláme peníze
>>>zákazníkovi.
>>
>>tak s tím jsem se bohužel nikdy nesetkala.... máme
>>velkoobchod s textilem a nikdy jste neposílali
>>zákazníkovi penízky za poštovné. Tak snad Vám poradí
>>někdo jiný
>
>souhlasím - nevím proč by se mělo vracet poštovné ...
>když jedu MHD reklamovat košily, taky mi nevrací za
>jízdenku ....
No vida...jenže zákazníci jsou jiného názoru a někteří na vrácení poštovného trvají....a my jsme tak schovívaví a dbalí zákonů, že jim poštovné rádi proplatíme....jen nevím jaký doklad vystavit.
Re: Prosím o radu....
Nevím, zda je ze zákona nárok na vrácení poštovného při uplatnění reklamace. Osobně jsem se s tím nesetkala. Pokud chtěl zákazník proplatit poštovné, měl poslat zboží na dobírku ve výši poštovného a tím by jste mu jej proplatili. Jak můžete vědět kolik zákazník za poštovné zaplatil? Poslal vám jeho doklad poštou (těžko). Pokud je reklamace oprávněná, tak mu pošlete nové zboží už bez doplatku. Máte toto zpětné proplácení poštovného uvedeno v obchodních podmínkách? Pokud zákazník reklamaci pošle písemně, tak může výši nákladů s tím spojenou nárokovat v tomto písemném protokolu a vy mu na základě toho zašlete peníze zpět a žádný doklad na poštovné nemusíte vystavovat.
Re: Prosím o radu....
Podle zákona je povinnost vrátit zákazníkovi poštovné, ale to které platí, když zásilku přejímá. Na poštovné, které platí když zásilku vrací, nemá nárok. Je to rozkodnutí Evropského soudu. Ale v praxi je to tak, že pokud to nevrátite dobrovolně, zákazník má jedinou šanci vyžadovat to soudně. Česká obchodní inspekce o tom nerozhoduje.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.