Re: Sleva na studenta
>>>Dobrý den, stále řeším jednu a tu samou věc. Přítel
>>>je
>>>studentem vysoké školy a je zároveň zaměstnán.
>>>Studuje
>>>dálkově. Účetní v jeho firmě nejdříve řekl, že nema
>>>na
>>>slevu nárok (vím, že má), účetní se to už taky
>>>dozvěděl a řekl mu, že se mu to uplatní až v ročním
>>>zúčtování. Měl mít slevu za září a tu mu neuplatnil.
>>>Neměl by
>>>mu slevu dále uplatňovat v říjnu atd. a zapomenutou
>>>slevu za září uvést v ročním zúčtování??? Moc prosím
>>>za
>>>vysvětlení!!!
>>Máte pravdu, při splnění podmínek (věk do 26 let,
>>potvrzení o studiu) by měl účetní uplatnit slevu už v
>>říjnu. Ne čekat na roční zúčtování, v tom se mu
>>uplatnís
>>sleva, kterou neměl přiznanou, přestože na ní už měl
>>nárok.
>Děkuji moc a můžu se ještě zeptat, kde bych tohle
>našla (zákon)??? Děkuji! popř. jak se da postupovat proti účetnímu, který nechce uplatnit slevu už ted?
Důležité je, od kdy je váš přítel studentem, a kdy předložil doklady. Aby mohla být sleva poskytnuta od září, zápis musel být nejpozději 1.9., ale to by nestihl asi ještě ten den předložit doklady... Jestliže byl zápis v srpnu a doklady předloženy taky v srpnu, nárok je od 1.9. a přítel se může domáhat opravy v nejbližší výplatě. Pokud u účetního neuspěje, má jedinou možnost - stížnost na finančním úřadě.
kde jste zjistili, že u dálkového studia je nárok na slevu? Podle mě není dálkové studium soustavnou přípravou na budoucí povolání. Konzultovala jsem to ještě s naší daňovou poradkyní a je stejného názoru. Kde je uvedeno, že do soustavné přípravy na budoucí povolání patří i dálkové studium?
Tam jsem se dozvěděla následující:
(1) Za soustavnou přípravu dítěte na budoucí povolání se považuje:
a) studium na středních a vysokých školách v České republice, 10) s výjimkou
1. studia za trvání služebního poměru,
2. dálkového, distančního, večerního nebo kombinovaného studia na středních školách, je-li dítě v době takového studia výdělečně činno podle § 10 nebo má-li v době takového studia nárok na podporu v nezaměstnanosti nebo podporu při rekvalifikaci,
takže distanční, večerní a kombinované studium je ve výjimkach. Nebo to chápu špatně?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.