Re: Odepsaný automobil v maj. firmy
Můžete prodat za jakoukoliv cenu, ale pozor na ustanovení § 23. 23 odst. 7: Liší-li se ceny sjednané mezi spojenými osobami od cen, které by byly sjednány mezi nezávislými osobami v běžných obchodních vztazích za stejných nebo obdobných podmínek, a neníli tento rozdíl uspokojivě doložen, upraví správce daně základ daně poplatníka o zjištěný rozdíl.
I kdyby jste prodali až po vystoupení společníka, i tak se domnívám, že by prodej bývalému společníkovi bylo posouzeno jako prodej osobě blízké.
Stačí doložit, za jakou cenu by bylo auto možno prodat nezávislým osobám. K tomu stačí stanovení prodejní ceny prodejcem ojetými vozy. Není nutný žádný znalecký posudek. Pokud by jste se od ceny obvyklé odlišili, pak rozdíl musíte uspokojivým způsobem správci daně doložit.
Opravdu v tom není žádný jiný háček? Společník je zároveň i jednatel. Bývalá kolegyně mi totiž neustále tvrdila, že společnost s.r.o. nemůže odprodat automobil společníkovi (jednateli) ani jeho osobě blízké... Sice mi nikdy žádný odkaz na patřičný zákon nedala, ale stála si za svým... A já bych teď nerada udělala nějakou botu...K.
A proč by nemohla s.r.o. prodat majetek společníkovi? Kdyby tomu tak bylo, pak proč by byl v ZDP např. § 23 odst. 7? Klidně můžete prodat auto společníkovi.
Pokud by jste prodali za cenu nižší, než je cena obvyklá, pak pozor na § 6 odst. 3 - rozdíl cen by byl i příjmem zaměstnance, pokud společník pobírá mzdu. Proto by bylo vhodnější prodat až po vystoupení společníka a ukončení jeho výkonu práce.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.