Re: zpětně podepsaná výpověď
Dobrý večer, ve smlouvě bylo napsáno že se jedná o pracovní poměr na dobu určitou nebo že se stanovuje zkušební doba na xxx měsíců? To je totiž podstatný rozdíl a jiný výklad zákoníku práce! Prosím odpo vězte mi, pak napíši, co je správně. Jindřich
-----------------------------------------------------------------
>>no právě, že když to bylo na dobu určitou....
>
>zk.dobu lze sjednat i v PS na dobu určitou, podle mne
>také PP skončil oznámením zam-tele ve zk.době.
Ne, nemáte pravdu. Byl - li ukončen pracovní poměr a byla dáva výpověď ve zkušební době a konkrétně v době, kdy byla prokazatelně tehotná (je nutné potvrzení od patřičného lékaře) pak se na ni vztahuje ochranná doba po celou dobu nemoci a nemohla dostat výpověď, to je porušení zákona. Měl jsem obdobnou zkušenost, když manželka dostala před lety výpověď ve zkušební době a byla v jiném stavu. Výpověď byla neplatná a dohodli se se zaměstnavatelem na odchodu a odstupném, které nebylo malé vzhledem k tomu, že se bývalý zaměstnavatel potřeboval domluvit. Takže milá paní, žádné dohady že jedna paní povídala a já se domnívám, ale je potřeba přesné znění smlouvy a podmínek výpovědi. Jinak budete stále v dohadech a nedostanete správnou odpověď. A navíc, proč by chtěli aby podepisovala něco zpětně? To NIKDY NEDĚLEJTE!! To, že někod něco prošvihnul není Vaše věc, ale toho, komu se to stalo. Jsou nemilosrdní k zaměstnancům, doba je tvrdá. Tak proč si to neotočit? Víte, dělal jsem přes 10 let přísedícího u krajského soudu a vím, o čem mluvím. Tam pak neplasí "asi, nevím, možná, nutili mne podepsat zpětně" a podobně pokud nemáte svědky. Máte je? Jindřich
>
>Já tomu rozumím tak, že měla prac. poměr na dobu
>určitou a měla i zkušební dobu. Pokud jí bylo ve zkušební
>době prokazatelně oznámeno, že jí pracovní poměr ruší,
>pak prac. poměr skončil tím dnem.
mě teda maximálně překvapilo, tedy ta drzost, - i vzhledem k tomu, že ten zaměstnavatel je velká firma, ne nějaký "podomní" podnik - že téměř po 10ti měsících si vzpomenou, že nemají podepsanou nějakou výpověd ve zkušební době a tedka se toho podpisu dožaují a to ještě s datem na začátku roku... asi právník to vyřeší :-))
Řešení je - § 48 a 49 zákoníku práce. Nic nepodepisujte zpětně a to nikdy. Je to jen psychologický nátlak, kterému neustupujte, vždyť Vás taky nikdo nelituje a každá kačka dobrá.
viz. http://business.center.cz/business/pravo/zakony/zakprace/cast2h1.aspx
Nedejte se a přeji hodně štěstí. Pěkný večer. Jindřich
>Děkuji - v prac. sml. bylo napsáno že se jedná o
>pracovní poměr na dobu určitou se zkušební lhůtou
>tolik a tolik měsíců. Nicméně mám za to, že zpětně by se
>nic nemělo podepisovat. M.
On Jindřich asi žije ještě v minulém století, neví jaký je rozdíl mezi výpovědí a zrušením PP ve zk.době, plete si zákoníky a §§, to to asi u toho kraj.soudu, kde byl přísedící, muselo vypadat. Jeho řečičky o podepisování ani nekomentuji, vypadá to, že narazil na diskuzi a chce se prezentovat, jenže tady není kraj.soud. Taky se nepodepíšu, ať má raodost a může pokračovat v napomínání.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.