Re: mateřská a čerpání dovolené
Na vycerpani prevedene dovo je myslim pul roku. Takze by jj mela propadnout. Lhuta je v zakone. Cerpat muze dovo kolik chce. Nevim ze by byl limit kolik maximalne. Pokud je na materske DOVOLENE tak dalsi dovolenou cerpat nemuze. Jwdine po skonceni MD a pred nastupem na rodicovskou dovolenou.
A na vyčerpání dovolené půl roku - to jste četl KDE? To se vám snad zdálo ne, ? Čerpat kolik chce !! To je taky jen zbožné přání některých ne ? Zaměstnavatel je povinen umožnit čerpání dovolené pouze v případě, že o čerpání požádá zaměstnankyně tak, aby čerpala ihned po skončení mateřské dovolené. V jiných případech nástup, délku čerpání určuje zaměstnavatel za podmínek určených zákoníkem práce.
Nemusite hned tak zhurta. ;o) Pani se ptala zda muze vycerpat 29,5 dne. Pisu, ze muze cerpat dovoleny kolik chce. Tazajici podle mne slo o to, jestli muze vycerpat celych 29,5 dne najednou. Sama jste ji odpovedela ze ANO. takze cerpat muze kolik chce. tj. celou. Pul roku jsem napsal: myslim ze je to pul roku. lhuta je v zakone. tak ne v zakone ale zakoniku prace. dobre no. ;o) a je to do 31.10. coz kdyz se tazajici pta v listopadu uz taky je asi pryc. ze ano. no a pokud by pani nastoupila po materske na rodicak, dovolenou tedy pred rodicakem nevycerpala tak bych ji proste o ten prevod z minuleho roku pripravil. Zakonik prace § 218.
Vy byste ji nepřipravil o nic. Ona je povinna si požádat. A čerpání do 31.10. vůbec s čerpáním dovolené po MD a před RD nijak nesouvisí. To platí pro případ , že zaměstnavatel neurčil čerpání dovolené např z roku 2007 do 31.10., potom ze zákona (dle zákoníku práce) nastupuje pracovník dovolenou i bez souhlasu zaměstnavatele. To jsou úplně různé věci.
ONA JE POVINNA SI ZAZADAT. ;o) delnici ve skladu nevysvetlim ani jak si spocita hodinovou mzdu (na pasce Kc / hodinama), nepodepisujou neschopenky (a uz vubec nezaskrtavaji zda jsou duchodci ci ne), prohlaseni pokud jim nevyplnite za ne tak ho proste nemate, nahlasovani zmeny adresy (pak na me krici ze jim chodi nemocenska na starou adresu) taky z nich do predu nedostanete), .... takovy lidi maji taky deti.
Me jde o ten prevod dovolene 4,5 dne nebo kolik o bylo. predpokladam ze jde o prevod z roku 2007. zamestnavatel kdyz to chce asi proplacet tak asi nenaridl vybrat si dovolenou. takze porad vyhovuju zakoniku prace. a kdyz pokracuju dale, tak pokud jak pani psala chce pani dovolenou proplatit a nestihla by si ji tedy pred RD vybrat tak nic nastoupit nemuze se souhlasem ani bez souhlasu, nutit ji k tomu nemuzu kdyz nahlasina na UP ze chce rodicak od toho a toho data. tak dy ji tech 4,5 dne z roku 2007 chcete nechat vybrat? zajimalo by me, jak jim chcete bez souhlasu zamestnavatele (spise zamestnance) nechat nastoupit 20+4,5 dne dovo kdyz uz dostavaji z UP rodicak. prijdu se na ten vas mzdovy list podivat.
bezne z praxe se mi uz nekolikrat stalo toto: zbytek dovolene z 2007 5 dnu. pani je na MD. skonci MD a chce ji blahove proplatit protoze si to precetla na netu a Máňa ji to taky v krame rikala. zamestnavateli nic nerekne a na UP si nahlasi datum zahajeni RD. prijde do firmy a rekne, ze chce proplatit 5 dovo z 2007 + 20 dovo naroku z 2008. pak mi tu breci, ze to nevedeli, ze jim to na UP nikdo nerekl, atd. atd. musim je pak posilat zpet na UP aby prerusili RD. po preruseni RD jim dam vybrat dovo aby jim nepropadla. protoze proste tech 5 dovo z 2007 by si vybrala nejdrive po RD + i tech 20 z MD a pokud by byla na RD 4 roky tak prijde o vsechnu dovo. nebo se snad pletu?
jeste dovetek. nevim komu delate vyplaty, ale ono povinnosti zamestnance dodrzuje malo kdo.
nechtel jsem urazet delnice ve skladu, ;o) to byl jen priklad. ono ani uplne nahore to neni ono. minuly mesic jsem honil nekolik milionu po svete, protoze pan manazer korporatni firmy si spatne opsal doma v JAR SWIFT sve banky. ;o) dohnani s spravne pripsani vyplaty na jeho ucet doma me stalo 2 dny prace a 30.000,- na bankovnich poplatcich a hovornem. ;o)
Tak právě ty dělnice ve skladech před 19 lety cinkaly klíčema, aby za ně nikdo nerozhodoval. Takže - propadla-li jí dovolená , je mi to líto, ale je to její problém. U nás se opravdu postupuje podle zákona, každému se také snažím poradit jak to udělat, aby o dovolenou nepřišel, ale pokud má svou hlavu, je to její problém. Nevím, jakou máte přesně náplň práce vy, ale se mnou se na jiných úřadech taky nikdo nemaže a pokud si někdo nedal poradit, dál to neřeším a postupuju podle zákona brečení nebrečení a pokud nedodržuje povinnosti zaměstnance - není to problém účetní. A zákoník práce je volně k dostání v každém knihkupectví a zaměstnavatel opravdu není charita.
Ale ještě jen tak na okraj, protože je mi jasné, že určitě spousta těch, kteří jsou přesvědčení že "někdo" je povinen za ně všechno řešit - taky jsem úplně mimo své povinnosti vyřizovala lidem odcházejícím do invalidních důchodů různé odměny např. z FKSP apod., přestože oni sami pro to neudělali nic, protože je mi jasné, že v takových situacích na to nemají vůbec myšlenky, ale dělám to jen pro lidi slušné, pro ty se snažím udělat maximum, ale pro ty, kteří přijdou, rozkřikují se, nadávají a přitom to byli oni, kteří něco zanedbali, tak tam postupuji přesně podle zákona a ani Ň navíc.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.