Vlákno názorů k dotazu Jsem student, jak zdanim 500.000 Kc? od blanka - Re: Jsem student, jak zdanim 500.000 Kc? dobrý den,...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 11. 11. 2008 8:41

blanka (neregistrovaný)

Re: Jsem student, jak zdanim 500.000 Kc?
    dobrý den, taky jsem si se zájmem početla.. protože jsem podělávka a takovou dohodu kdyby po mně někdo chtěl tak bych !bobkovala" :)) Každopádně přeji také, když někdo umí tak umí... to by se mělo vždy cenit.... jen se připravte na to, že se může stát, že někdo ze sociálky nebo zdravotního do toho může rýpnout:))
    přeji hezký den

• 11. 11. 2008 8:53

Petr25 (neregistrovaný)

Přesně na to jsem upozorňoval a opravdu upřímně by mě zajímalo, jak je toto ve smlouvě ošetřené. Viz judikatury nejvyššího soudu, kdy OSSZ podobné dohody dopojišťovala...

• 11. 11. 2008 8:56

Marie (neregistrovaný)

Souhlasím s Blankou a Petrem 25. Nám OSSZ vždy DPP kontroluje a obhajoba 150 hodin za 500.000 by nemusela projít.

• 11. 11. 2008 9:02

xy5 (neregistrovaný)

zam-ec odvedl práci a za kolik, to si musí před všemi kontrolami obhájit zam-tel (asi se skutečně jedná o velmi odbornou práci, která je takto placená)
    (teď je na MÚ, aby měla vše řádně podpisy podloženo, aby při kontrolách nedělali její nadřízení "mrtvého brouka")

• 11. 11. 2008 9:29

beta (neregistrovaný)

Petře25, z kterého roku jsou ty judikáty ...Jde o to, jak si to umíte obhájit, opakovaná činnost není na závadu, definice DPP v ZP je jasná, pokud se jedná o odměnu, stanovuje zaměstnavatel, pokud se jedná o tak specifickou činnost, kterou uvedl student, nevidím v tom problém. Měla jsem DPP v 3/2007 na Poradenství při založení firmy za 210.000 na 50 hodin, tj.4.200/hod. a sociálka ani necekla, protože by musela napadnout výši odměny a to je dosti diskutovatelné, to samé bude i se studentem. Nesmíte se držet u zdi a citovat staré judikáty, vím, že to myslíte dobře, ale ne vždy platí to, co platilo před pár lety, i když se jedná o judikát.
    pozn. tu DPP jsem měla tak, že jsem ji jen účtovala, ne, že bych ty peníze pobrala :-))

• 11. 11. 2008 9:31

blanka (neregistrovaný)

já jsem docela ráda, když to čtu..:)) protože vidím, že asi jde víc věcí...:))) a bobkovat můžu až potom:))))
    Blanka

• 11. 11. 2008 9:45

Petr25 (neregistrovaný)

O změnách v zákoníku vím, judikáty jsou staré, ale jeden nikdy neví...

Okresní soud a posléze též Nejvyšší správní soud potvrdily správnost rozhodnutí ČSSZ ve věci rozhodnutí o účasti na nemocenském pojištění (z které vyplývá povinnost odvádět pojistné na sociální zabezpečení a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti). Firmy argumentovaly tím, že se jednalo o činnost na základě dohody o provedení práce, z které nevyplývá účast na nemocenském pojištění. Soudy však shodně dospěly k názoru, že předmětné DPP jsou ve skutečnosti PP nebo DPČ.

* Gynekolog na DPP (rozsudek z 8.11.2006): „Z obsahu dohod o provedení práce, uzavřených mezi MUDr. K. K. a stěžovatelkou a z předložených mzdových listů MUDr. K. vyplývá, že tento vykonával pro stěžovatelku činnost v poměru, který má jednoznačně obsah pracovního poměru.“ … „Neodpovídající je předmět sepsaných dohod - odborný garant pro gynekologii, neboť jde o druhově vymezenou práci, a nikoli pracovní úkol, který by byl určen individuálními znaky, jakož i forma sjednané odměny - hodinová či týdenní mzda.“

* Lektorka angličtiny na DPP: „Z uvedených skutkových zjištění učinily oba správní orgány závěry, že dohoda o provedení práce je v rozporu s ustanovením zákoníku práce, neboť výuka angličtiny je činnost, kterou zaměstnavatel běžně zajišťuje v rámci svého provozu zaměstnanci, kteří jsou vůči ní v pracovním poměru, nebo jsou na základě dohod o pracovní činnosti. Dospěly proto k závěru, že dohoda o provedení práce je neplatná.“ … „Zároveň oba správní orgány hodnotily právní úkon učiněný paní … a zaměstnavatelem jako pracovní smlouvu, neboť mezi účastníky byl sjednán druh práce, místo výkonu práce i den nástupu do práce. Z tohoto důvodu rozhodly o účasti paní … na nemocenském pojištění.“ … „Na základě výše uvedených skutečností dospěl soud k závěru, že v daném případě právní úkon učiněný účastníky nebyl dohodou o provedení práce. Dle názoru soudu listina ze dne 4. 1. 1999 nejvíce odpovídá dohodě o pracovní činnosti.“

• 11. 11. 2008 10:25

beta (neregistrovaný)

Opakuji, jak si obhájíte a přidávám, jak znáte zákon. My máme v DPP sjednaný: Pracovní úkol, rozsah, odměnu, dalším ujednání cestovní náhrady - žádný druh práce, místo výkonu práce, den nástupu do práce. Musíte dodržovat právní náležitosti dohody o provedení práce, pak se nemůžete divit, když stanovíte druh práce, místo výkonu práce i den nástupu do práce, že soud rozhodne tak jak rozhodne.
    Na oplátku cituji z komentáře k ZP 2008 - DPP lze uzavřít na výkon práce či prací, není-li jejich rozsah větší než 150 hodin v kal.roce. Přitom není rozhodující, jde-li o charakter práce, která má povahu jednorázového úkolu, či jde-li o opakující se činnost. Toto rozlišení je věcí zadavatele pracovního úkolu.

• 11. 11. 2008 10:36

pája (neregistrovaný)

Jistě, judikáty jsou z doby platnosti starého ZP, kde byla DPP posuzována úplně jinak. Navíc ani není povinnost sjednat DPP piísemně, i když na výše psanýrozsah práce a výši odměnu je to jistě lepší.

• 11. 11. 2008 11:11

beta (neregistrovaný)

kteří jsou vůči ní v pracovním poměru,
    >>>nebo jsou
    >>>na základě dohod o pracovní činnosti. Dospěly proto k
    >>>závěru, že dohoda o provedení práce je neplatná.“ …
    >>>„Zároveň oba správní orgány hodnotily právní úkon
    >>>učiněný paní … a zaměstnavatelem jako pracovní
    >>>smlouvu,
    >>>neboť mezi účastníky byl sjednán druh práce, místo
    >>>výkonu
    >>>práce i den nástupu do práce. Z tohoto důvodu
    >>>rozhodly
    >>>o účasti paní … na nemocenském pojištění.“ … „Na
    >>>základě výše uvedených skutečností dospěl soud k
    >>>závěru, že
    >>>v daném případě právní úkon učiněný účastníky nebyl
    >>>dohodou o provedení práce. Dle názoru soudu listina
    >>>ze
    >>>dne 4. 1. 1999 nejvíce odpovídá dohodě o pracovní
    >>>činnosti.“
    >>Opakuji, jak si obhájíte a přidávám, jak znáte zákon.
    >>My máme v DPP sjednaný: Pracovní úkol, rozsah,
    >>odměnu,
    >>dalším ujednání cestovní náhrady - žádný druh práce,
    >>místo výkonu práce, den nástupu do práce. Musíte
    >>dodržovat právní náležitosti dohody o provedení práce,
    >>pak
    >>se nemůžete divit, když stanovíte druh práce, místo
    >>výkonu práce i den nástupu do práce, že soud rozhodne
    >>tak
    >>jak rozhodne.
    >>Na oplátku cituji z komentáře k ZP 2008 - DPP lze
    >>uzavřít na výkon práce či prací, není-li jejich
    >>rozsah
    >>větší než 150 hodin v kal.roce. Přitom není
    >>rozhodující,
    >>jde-li o charakter práce, která má povahu
    >>jednorázového úkolu, či jde-li o opakující se činnost.
    >>Toto
    >>rozlišení je věcí zadavatele pracovního úkolu.
    >
    >Jistě, judikáty jsou z doby platnosti starého ZP, kde
    >byla DPP posuzována úplně jinak. Navíc ani není
    >povinnost sjednat DPP piísemně, i když na výše psanýrozsah
    >práce a výši odměnu je to jistě lepší.

a pájovi můžete věřit, pája je právník :)

• 11. 11. 2008 11:16

pája (neregistrovaný)

ale nechte být, každý je omylný, jen jsem přidal svůj názor, Vy jedna, občas jsem taky mimo nebo se seknu, ale od toho je diskuze a tříbí se názory.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).