Re: Přečerpaná dovolená
Vy jste mu proplatili něco, na co neměl nárok, takže dle mého názoru už nemáte pohledávku z čeho strhnout (z dobírky mzdy), takže Vám bude dlužit. Jen nezapomeňte, že místo dovolené měl neplacené volno a tím pádem by měl za toto období hradit 13,5% ZP.
Paní Katko, já se v tom ztrácím, mohla byste mi to prosím názorně rozúčtovat? Nebo jak mám postupovat? Do mezd mi to přidat nelze, protože jeho hrubá mzda je 0,- a mínusová položka mi tam zadat nejde, tudíž to musím účtovat přes ostatní pohledávky, ale nějak nevím, postup ani účty!
Tak jsem si to zkusila propočítat:
tzn., že by mi zaměstnanec vrátil do pokladny 752,-- za přečerpanou dovolenou? - prosím jak zaúčtovat tuto vratku!
a zároveň bych vystavila pohledávku na zaměstnance na ZP za 2 dny neplaceného volna, v tomto případě z HM 8000,-- = 70,-- Kč
Na jaké účty zaúčtovat toto?
A ještě bych měla zaúčtovat závazek i na ZP?
Ještě jsem se s tímto nesetkala, tak opravdu potřebuji laické nakopnutí! Teda spíše i dokopnutí!
Pokud nemáte jiné zaměstnance a nemůžete účtovat s minusem na účtech, pak jedině zápisy obrátit a účtovat s plusem. (např. 331/521, 336/524, 336/331, 342/331)
Pokud máte jiné zaměstnance, pak bych si tím netrápila hlavu. O mínusové položky se Vám zkorigují ty plusové. Celkové saldokonto účtu 331 po úhradě mezd za minulý měsíc Vám vyjde pohledávka přesně toho člověka, co dluží a to tak dlouho, dokud Vám nezaplatí.
Jen takový nápad: má vyúčtované všechny služební cesty, vráceny všechny provozní zálohy, vráceny případné poskytnuté půjčky apod.? Pokud nikoliv, pak bych se snažila si pohledávku z 331 započíst proti závazku z výše uvedených možností.
Vratku 732,- Kč zaúčtovat 211/331.
Paní Katko, moc děkuji!
Takže, když to shrnu, budu účtovat takto:
předpis vratky dovolené -- 521/331 -752,--
úhrada vratky dovolené -- 211/331 752,--
předpis ZP za dny NV -- 331/336 70,--
úhrada ZP za dny NV -- 211/331 70,--
Mělo by to být takto správně a všechno?
Děkuji
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.