Re: vedlejší prac. poměr
Ano, máte pravdu.Špatně položená otázka. Tudíž moje otázka zní: když budu pracovat na vedlejší
činnost(ne prac. poměr) jako živnostník musím toto oznámit
svému
zaměstnavateli? Vím jen,že pokud můj roční plat na HPP přesáhne 96 tis/ročně nemusím platit zálohy na soc. a zdrav., pokud se mýlím opravte mě....
Hlavní pracovní poměr-předpokládejme ,že je tento příjem za rok větší ja zmiňovaných 96 tis.(pokud by nebyl bude vaše podnikání považováno za hlavní) pak platí pro OSSZ, že příjmy ze živnosti,budou považovány za příjmy z vedlejší čiínnosti a z toho pak vyplývající roční výpočet a povinnost platby a výpočet záloh na následující rok. Zálohám se vyhnete jen tehdy pokud by byl roční příjem(rozdíl mezi příjmy a výdaji) ke zdanění ze živnosti nižší než cca 42 tis .
ZP - pokud budete v zisku vždy něco zaplatíte i když je to tzv. vedlejšák.
A co se týká daně z příjmu fyzických osob - musíte podávat sám a od zaměstavatele si vyžádáte potvzení o příjmech ze závislé činnosti
A nutno se všude zavčas zaregistovat ZP, OSSZ , FÚ .....
Zaměstnavateli nemusíte nic ohlašovat, pokud budete plnit své povinnosti..... a taky záleží jak zní Vaše pracovní smlouva!
Potřeba průběžně každý rok nastudovat . v této problematice v žádném případě nejsou stojaté vody :) .
Hodně štěstí
Děkuji za odpovědi, především p./slečně Elišce, jen ještě jedna otázka: Ročním příjmem z vedlejší činnosti je myšleno hrubá celková suma kterou za rok vydělám? Nebo se to počítá až po odečtení daní (čistého)? Nebo je tím myšleno můj čistý výdělek(skutečně vydělané peníze) vedlejší činností za rok? děkuji
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.