Re: Prosím o kontrolu mzdy,děkuji
Ve vnitřní směrnici nic takového nemáme,ale program na mzdy nám počítá tak jak jsem již psala.V ZP §115 odst.3 nic o měsíční mzdě není.Pokud má někdo měsíční mzdu a pracuje celý měsíc dostane 12000,-.Pokud náhodou budou v měsíci 3 svátky,tak dostane 12000,-+3x580,-=13740,-.Není to nějaké divné?
>>>>>>>Dobrý den, prosím o zkontrolování mzdy, jsem z toho
>>>>>>>celá zmatená.
>>>>>>>Z-nec ZM 12000, průměr pro náhrady 72,50, v 10/2008
>>>>>>>22+1, odpracoval 168, 1ŘD, 1 SV nepracoval
>>>>>>>Výpočet: 12000/176 =68,18 * 168 = 11 455
>>>>>>> ŘD 8 * 72,50 = 580
>>>>>>> SV(proplácíme náhradou) 8 * 72,50 = 580
>>>>>>> HM celkem 12 615
>>>>>>>Jde mi hlavně o to, jak spočítat základ. mzdu, jestli
>>>>>>>12000 dělit 176 nebo 184 ? Moc děkuji za radu
>>>>>>ZM musíte dělit FPD včetně svátku tj. 184, tzn.
>>>>>>12000/184=65,22
>>>>>>65,22*168=10957 + 580ŘD + 580SV = hrubá mzda celkem
>>>>>>12117,- Kč
>>>>>Jestli máte měsíční mzdu tak už se náhrada za svátek
>>>>>nevyplácí.Jen řd.
>>>>Proč si to myslíte?
>>>Je to tak.Náhrada za svátek je již obsažena v měsíční
>>>mzdě.
>>
>>To ale záleží na vnitřní směrnici, jak kdo má
>>stanovenu náhradu za svátek.Jsou možné obě varianty.ZP
>>§ 115
>>odst.3.
>Ve vnitřní směrnici nic takového nemáme,ale program na
>mzdy nám počítá tak jak jsem již psala.V ZP §115
>odst.3 nic o měsíční mzdě není.
Já jsem zase z těch diskuzí pochopila, že pokud zaměstnavatel směrnicí určí, že se nebude mzda při svátku krátit, tak to tak musí mzdová dělat u všech zaměstnanců, přestože ona sama má čtvrtletní prémie, takže by se jí to docela šiklo, kdyby sobě to mohla počítat jinak.
Dovolím si zde dát odkaz na stránky fi.Ježek software s.r.o, kde je uvedeno:Vzhledem k rodílným výkladům k náhradám za svátky u měsíční mzdy jsme kontaktovali Ministerstvo práce a sociálních věcí, zodpovědný pracovník konstatoval, že ani jeden z výkladů není v rozporu se stávajícími zákony. S ohledem na dva možné výklady lze však očekávat novelu dotčených zákonů, která situaci vyjasní a postup zpřesní.
Pravda je, že jméno pracovníka MPSV není uvedeno.
Upřímně řečeno, pokud je v §115 uvedeno "...nebo jeho části za mzdu nebo část mzdy, která mu ušla v důsledku svátku", tak v tomto případě právě přicházím o část mzdy. K pracovníkům MPSV a jejich odpovědnosti za svá tvrzení se ani nemá smysl vyjadřovat-
Ale § 115 odst. 3 to opravdu řeší - jsou možné oba způsoby
a Váš příklad, to si vysvětlujete špatně
12000 musíte dělit všemi prac. dny (např. 23), ale násobit budete jen 20 a vyjde mzda za odprac. dny + dáte průměrem za 3 dny svátek
nebo zaplatíte 12000 Kč (za všechny dny včetně svátků)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.