Re: Úhrada platební kartou - účtování
No popravdě řečeno já jsem nikdy ani nepřemýšlel, že bych to měl dělat jinak, ale dvě diskuze mě trochu znervóznily. Jinak díky moc za radu. Jo a ještě bych se v souvislosti s tím chtěl zeptat, když dotyčný doklad od nákupu nedonese, berete to jako, že vám musí do pokladny pak uhradit svůj závazek? Nebo to zaúčtujete do daňově neuznatelných nákladů, když doklad od toho není (vím, že to takto některé firmy dělají)? Díky
Nevím jestli to dobře chápu,ale pokud hradíte nákup kartou a doklad není ztratil se a není to moc často, tak dělám čestné prohlášení o ztrátě dokladu, aby nemusel nic hradit a zaúčtuji jako úhradu 501/221 bez DPH, většinou šef ztratí doklad k PHM, ale nesmí to být pravidlo.
Jak můžete účtovat bez dokladu ? Pokud někomu svěřím kartu, je to jako by dostal zálohu. Z pokladny mu taky nevyplatíte 1000 jako nákup PHM s tím, že stratil doklad.Když vemete jakékoliv postupy účtování (souvztažnosti) nikde neni v bance účtováno na 5 a 6 účty s vyjímkou úroku.Při auditu by Vám takové účtování neprošlo, ale pokud máte doklad, vyloženě špatně to z hlediska příjmovky neni.Já účtuji v bance 335/221 a jednou za měsíc mě zaměstnanci podají vyúčtování, když nemají doklad musí vrátit peníze. Z částky 1000 korun stržené na výpise opravdu nemůžu posoudit, jestli na benzínce obědval, nebo nakupoval PHM.
Naprostý souhlas s paní Lenkou, pokud při ztrátě dokladu nevyžadujete nkáhradu peněz, je to věcí firmy, rozhodně ale nelze účtovat do nákladů na základě čestného prohlášení - to přece nemůže před FÚ obstát. Takže když už, tak odúčtovat úhradu z 221 do nedaňových nákladů.
Díky moc za rady, ještě jedna drobnost, jak jste psala, že v průběhu měsíce máte účtováno jako 335/221 a na konci měsíce provádíte vyúčtování, tak v případě, že dotyčný donese doklady zaúčtujete to určitě jako 501 + 343 / 335, že? Ale ve finále to bude zase 501+343/221, jestli to chápu dobře. Pokud někdo používáte software KelWin, tak ve které modulu byste to vyúčtování na konci měsíce dělali?
Já jsem si zavedla analytiku na peníze na cestě, kde řeším transakce platební katy. Platba je tedy 261 002/ 221 a na konci měsíce dělám 501/261 002. Tak vyrovnám 261 mám náklady i banku.
Ve vašem případě vyrovnáváte 335, ve finále máte náklad verzus 335 a 335 / 221. Rovnáte 335 - má být nulova
Ano ve finále skončíte stejně 501 apod. Při používání 261 bych viděla problém se zůstatky, hlavně na konci roku , kdy nedodají doklady.Zůstatek na 335 mě jako pohledávky inventurou projde, ale 261 těžko. (samozdřejmě, zde vzniká problém, jen když chybí doklady). SW kelvin neznám, ale určitě má modul finanční účetnictví (nebo podobně), kde se účtují interní doklady.
Děkuji, jinak k těm ztraceným bločkům za PHM. Myslíte, že částka za mytí auta, která je 139 Kč a je to pravidelně se opakující, pár krát chybí bloček, z výpisu banky je vidět že se platilo na benzínce, cena obvyklá jako vždy, jen ne vždy je doklad. Je evidentní a dostačující že nekupoval oběd na benzínce? Když doložím samozřejmě čestné prohlášení.
Já osobně bych to nákladů nedala, pokud jezdíte stále na stejné místo, myslím , že neni tak velký problém zažádat o opis dokladu.
Samozdřejmě, ne Vy jako účetní, ale onen zaměstnanec co doklad ztratil.Až to FU zpochybní nebudou se vozit po něm, ale po Vás.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.