Vlákno názorů k dotazu Faktura pro českou společnost v eurech od anonym - Re: Faktura pro českou společnost v eure O vystavené...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 1. 12. 2008 15:02

anonym (neregistrovaný)

Re: Faktura pro českou společnost v eure
    O vystavené zálohové faktuře neúčtujete. Je to pouze sdělení odběrateli, v jaké výši a měně má zaplatit zálohu na budoucí plnění. Aź přijatá platba je pro vás přijatou zálohou, o které budete účtovat. Pokud zaplatí v EUR, pak přepočtete kurzem platným pro vás v den přijetí platby. Kurzový rozdíl k přijaté platbě vznikne až v momentě odpočtu u konečné VFA. Na konečné VFA musí být uvedeno v české měně jak základ daně, tak DPH. Výsledná částka k úhradě pak bude přepočtena na měnu, v jaké požadujete doplatek.

• 1. 12. 2008 15:31

Jirka (neregistrovaný)

Díky,takže jen pro příklad, jestli jsem to pochopil dobře:
    Uzavře se obchod na 2 000 EURO.
    Já vystavím zálohovou fakturu an 1 000 EURO, tu mě zaplatí, v momentě, kdy to uvidím, že mi to přišlo na účet, tak vystavím daňový doklad, jehož základem bude částka v české měně přepočtená podle (v našem případě) denního kurzu ČNB pro den, kdy přišla platba.
    Pak v momentě předání zboží vystavím konečnou fakturu, na které bude napsáno k úhradě celkem 1 000 EURO a v základu pro DPH (v rozpise celkové plnění - používám účetní software Kelwin, který píše jak rozpis DPH celková plnění, tak rekapitulaci DPH) bude suma dána součtem jednak základu napsáného na tom vydaném daňovém dokladu a také základ přepočtený na Kč dle kurzu platného v den zdanitelného plnění při předání zboží, DPH bude dáno opět podobným součtem. A v rekapitulaci DPH budu mít základ daný kurzem platný pro UZP pro předání zboží a DPH z něho vypočtené. Pak mi pošlou těch zbylých 1 000 EURO a mně vznikne kurzový rozdíl, protože v den přijetí ploatby má ČNB jiný denní kurz.

• 2. 12. 2008 11:27

anonym (neregistrovaný)

Ano.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).