Re: výpověď dohodou, která se nekonala
1. výpověď dohodou neexistuje, to je nesmysl.
2. jestliže jste s ukončením PP dohodou nesouhlasila, pak prostě PP pokračuje až do doby, kdy Vy nebo zam-tel dáte výpověď.
3. jestliže PP trvá a není pro Vás práce, náleží Vám náhrada mzdy - jedná se o překážky v práci na straně zaměstnavatele.
Máte v ruce nějaký "papír" na to, že nemáte chodit do práce? Jestli žádný takový písemný pokyn nemáte, je možné, že Vám zaměstnavatel vede neomluvenou absenci.
Vyzvěte písemně zam-tele, aby Vám přiděloval práci, a pokud ji nemá, aby Vám hradil náhradu mzdy.
Víc snad poradí někdo další...
Re: výpověď dohodou je právní nesmysl
mě už nepřekvapí nic, zvlášť po tom, co mi jedna nová zam-kyně sdělila, že firma jakožto zam-tel je povinna zřídit odbory nebo alespoň radu zam-ců (což zřizují zam-ci a zam-tel jim těžko může nařídit, aby tak učinili), a po některých dotazech tady typu: "mám právo na placené volno, když vedu dítě do první třídy".
Katuško, ten dotaz na volno při doprovodu dítěte do 1. třídy jsem taky četla, ale na druhou stranu i přes problémy mnoha firem jsou zaměstnavatelé, kteří poskytují neskutečné benefity. Takže mě to tolik nepřekvapilo a já bych bývala tazatelku odkázala na kolektivní smlouvu nebo vnitřní předpis - možná se o tom ve firmě doslechla a opravdu něco takového poskytují a my jenom neznáme podmínky.
>>>>>>>>nepodepsala, protože tam nebyly uvedeny důvody
>>>>>>>>rozvázání pracovního poměru. Požadovala jsem je tam,
>>>>>>>>jelikož
>>>>>>>>na to mám nárok. Takže můj nadřízený mi ji sebral s
>>>>>>>>tím, že to podepisovat nemusím. Jsem stále zaměstnaná
>>>>>>>>a
>>>>>>>>prožívám očistec na zemi. Práci nemáme a sedím doma
>>>>>>>>zadarmo. Můžu se nějak bránit?
>S těmi musí seznámit při sjednání pracovního poměru,
>potom, pokud jsou nějaké změny.
Respektive pokud zaměstnavatel s vnitřními předpisy zaměstnance neseznámí, nemůže účinně vynucovat jejich plnění a sankcionovat jejich neplnění. Jiný režim pak platí ohledně právních předpisů - nejde-li o právní předpisy k BOZP, platí, že neznalost zákona neomlouvá.
Můžete je vidět? Máte na to právo, ale pochybuji, že Vám takový zam-tel, který se chová tak, jak jste psala, nějaké ukáže...Tady bych asi utíkala pryč a snažila se získat alespoň to, na co je nárok za ty měsíce zaměstnání...ale jednoduché to nebude...
To samozřejmě máte pravdu, ale na benefity právní nárok není, navíc paní jaksi měla dojem, že by toto volno měla mít ze zákona, tedy že zam-tel je POVINEN ji toto volno umožnit a zaplatit. Mě právě zarazilo, co všechno by zaměstnanci rádi, aby zam-tel platil, ale nikdo z nich si neuvědomí, jak by tyto "prebendy" ovlivnily výši základní mzdy.
Děkuji Vám za radu. Tu výpověď jsme dostali dohohou a byl tam § 49. Taky jsem si ho našla v zákoníku práce, tak teď nevím, jestli existuje nebo ne. Ale to je teď jedno. Právě se zaměstnavatelem se domluvit nejde, včera jsem za ním byla, chtěla jsem to po něm písemně, že ta práce není, on mě to zamítl a že mám přijít až ve čtvrtek, kdy nějaká práce bude. Na dotaz, kdo mi zaplatí ty dny doma, mi odpověděl, že si tu minimální mzdu vydělám, ale to není jisté, když práce je tak na jeden den v týdnu. Třeba v listopadu jsme byli 9 dnů doma. Kdo nemá dovolenou, tak má smůlu. Může si to vůbec dovolit? Řekl nám přímo, že nám nedá ani 60% ani odstupné, že na to nemá.
On Vám nedal výpověď dohodou, on Vám předložil dohodu o skončení PP, kterou jste odmítla. Výpověď je něco zcela jiného.
Co se týká zam-tele, tak takové jednání je samozřejmě protizákonné, pokud není dovolená, kterou by nařídil, pak Vám musí platit náhradu mzdy (na 60 % to může snížit po dohodě s odbory případně po odsouhlasení úřadem práce).
Můžete se obrátit na oblastní inspektorát práce, ten by to měl prošetřit a nařídit zam-teli nápravu. Bude to ale tvrzení proti tvrzení, když nic nemáte písemně, takže doporučuji "sběr důkazů", klidně za ním zajděte znovu, či mu zavolejte a rozhovor si nahrajte, může to být Váš jediný důkaz, ale pokud je Vás víc, postupujte společně. Jestli ani po kontrole inspektorátu práce nevyplatí náhradu, nezbývá Vám, než se soudit a to může být na dlouho. Ještě můžete zkusit tím inspektorátem vyhrožovat, k tomu třeba i dalšími kontrolami příslušných úřadů, pokud víte i o dalších nekalých praktikách. Mohl by se zaleknout a raději Vám zaplatit, co Vám patří.
>>>Dobrý den, dostávali jsme výpověď dohodou § 49, já ji
>>>nepodepsala, protože tam nebyly uvedeny důvody
>>>rozvázání pracovního poměru. Požadovala jsem je tam,
>>>jelikož
>>>na to mám nárok. Takže můj nadřízený mi ji sebral s
>>>tím, že to podepisovat nemusím. Jsem stále zaměstnaná
>>>a
>>>prožívám očistec na zemi. Práci nemáme a sedím doma
>>>zadarmo. Můžu se nějak bránit?
>>
>>1. výpověď dohodou neexistuje, to je nesmysl.
>>2. jestliže jste s ukončením PP dohodou nesouhlasila,
>>pak prostě PP pokračuje až do doby, kdy Vy nebo
>>zam-tel dáte výpověď.
>>3. jestliže PP trvá a není pro Vás práce, náleží Vám
>>náhrada mzdy - jedná se o překážky v práci na straně
>>zaměstnavatele.
>>
>Děkuji Vám za radu. Tu výpověď jsme dostali dohohou a
>byl tam § 49. Taky jsem si ho našla v zákoníku práce,
>tak teď nevím, jestli existuje nebo ne. Ale to je teď
>jedno. Právě se zaměstnavatelem se domluvit nejde,
>včera jsem za ním byla, chtěla jsem to po něm písemně, že
>ta práce není, on mě to zamítl a že mám přijít až ve
>čtvrtek, kdy nějaká práce bude. Na dotaz, kdo mi
>zaplatí ty dny doma, mi odpověděl, že si tu minimální mzdu
>vydělám, ale to není jisté, když práce je tak na jeden
>den v týdnu. Třeba v listopadu jsme byli 9 dnů doma.
>Kdo nemá dovolenou, tak má smůlu. Může si to vůbec
>dovolit? Řekl nám přímo, že nám nedá ani 60% ani odstupné,
>že na to nemá.
Já se zájmem čtu tyto diskuse,nejsem účetní,ale jednou jsem potřebovala poradit a našla tenhle server.
Přimlouvala bych se za trochu tolerance.Ano Vy problematiku znáte,protože se v ní denně pohybujete,ale většina lidí,kteří sem přijdou dát dotaz nejsou z oboru a je fakt,že mezi lidmi skutečně koluje přemíra nepravd a popravd.
Zkuste si sebe sami představit,kdyby Vás někdo "hodil" např.do výroby taky byste jistě (z hlediska zaměstnanců pohybujících se tam denně) dávali "nesmyslné " dotazy.Jinak nic ve zlém Vaši práci obdivuji a vážím si jí.S pozdravem Lenka
Zajímavé, že i naši problémoví spoluobčané se v zákonech vyznají lépe než mnoho zdejších tazatelů, ovládajících přinejmenším práci na počítači. I pro pracovníky ve výrobě snad není problém si přečíst zákoník práce, který je běžně k dostání v každém knihkupectví, je na internetu, zde nahoře na liště v sekci zákony. Zákoníkj práce není jen pro zaměstnavatele ale i zaměstnance. Pak se nebudou pořád tak divit.
Souhlasím s Lenkou - tolerance by neměla nikomu ublížit. Mně nevadí, že řada dotazů je neúplná, špatně položená, nakonec se přece jenom po čase k odpovědi dopracujeme. Ale když je tady opravdu DNES a DENNĚ řešena výpověď dohodou coby nesmysl, tak to je na mě moc, a to si myslím, že mě praxe už něčemu naučila.
Já si myslím, že je rozdíl v tom, kdo např. formulaci "výpověď dohodou "použije. POkud je to personalista, je to na pováženou, ale pokud se takto vyjádří někdo, kdo se zde nepohybuje denně a pouze v případě nějakého problému zde žádá a pomoc a vysvětlení,pak je to o té toleranci...
zdejší účetní jsou hrozné slepice, které při položení "hloupé otázky" okamžitě vyskakují.
Ano je to zde DNES a DENNĚ, ale ten dotyčný člověk sem přijde poprvé, nebo pouze jednou.
díky těm normálním co dokážou shlédnout z piedestalu svých vědomostí a odpovědět bez poznámek
I když nejsem účetní, musím se těch "slepic" zastat. Asi předpokládají, že tazatel si nejprve přečte pravidla, kde stojí:
"4) HLEDEJTE
Berte ohled na ostatní a neplýtvejte jejich časem. Než se zeptáte, zkuste najít odpověď pomocí odkazu "Vyhledávání". Snažte se nejdříve o problému něco nastudovat sami a pak se zeptejte na to, čemu nerozumíte nebo co jste nenašli. Málokomu se chce znovu a znovu odpovídat na jednoduché dotazy, na něž lze najít v diskuzi dostatek odpovědí. Lidé raději odpovídají tazatelům, kteří projevili alespoň nějakou snahu o nalezení řešení."
Pane (paní) pp s ohledem na Váš slovník asi aspirujete na nějakou vládní funkci, že? :-))
Ale i Vám přeji hezký den a hlavně více tolerance! Neuleví se jen Vašemu okolí ale zejména Vám.
Re: nehledejme problém
Nehledejme problém, něco jiného, když se tazatel zeptá neodborně,něco jiného, když mu odpovídající nakuká nesmysly.
A s těmi slepicemi bych se trochu krotil, možná se tady nějaká občas najde, ale já jako laik v oboru účetnictví a daní jsem se tady již dozvěděl mnoho zajímavých a potřebných věcí i pro sebe.
Re: odpověď + vysvětlení nesmysl.dotazu
Vážené "slepice" a vážení "tolerantní",
právě proto, že nikdo učený z nebe nespadl, považuji za důležité vysvětlit, jaký nesmysl je "výpověď dohodou", i přes takové nesmysly (na které stačí zdravý selský rozum, přece slovo dohoda má jiný význam než slovo výpověď - to je čeština, ne právničina) však na dotaz odpovím. Od toho se dotyčný ptá, a když použije takový nesmyslný výraz, považuji naopak za důležité, jej na to upozornit a vše vysvětlit.
Všechny ty "slepice" účetní, jak tu někdo napsal, se rozčilují proto, že čím víc se nějaký takový nesmysl vyskytuje v dotazech apod., tím víc se používá a stává se pro ostatní normálním, tudíž to neberte jako útok proti tazateli, tak to snad nebylo myšleno.
Re: odpověď + vysvětlení nesmysl.dotazu
>>>
>>>>>>kteří
>>>>projevili alespoň nějakou snahu o nalezení řešení."
>>>>
>>>>Pane (paní) pp s ohledem na Váš slovník asi
>>>>aspirujete
>>>>na nějakou vládní funkci, že? :-))
>>>>
>>>>Ale i Vám přeji hezký den a hlavně více tolerance!
>Vážené "slepice" a vážení "tolerantní",
>
>právě proto, že nikdo učený z nebe nespadl, považuji
>za důležité vysvětlit, jaký nesmysl je "výpověď
>dohodou", i přes takové nesmysly (na které stačí zdravý
>selský rozum, přece slovo dohoda má jiný význam než slovo
>výpověď - to je čeština, ne právničina) však na dotaz
>odpovím. Od toho se dotyčný ptá, a když použije takový
>nesmyslný výraz, považuji naopak za důležité, jej na
>to upozornit a vše vysvětlit.
>
>Všechny ty "slepice" účetní, jak tu někdo napsal, se
>rozčilují proto, že čím víc se nějaký takový nesmysl
>vyskytuje v dotazech apod., tím víc se používá a stává
>se pro ostatní normálním, tudíž to neberte jako útok
>proti tazateli, tak to snad nebylo myšleno.
No já myslím,že je to v celku jednoduché.Vše je založeno na dobrovolnosti odpovídat.Zdá-li se někomu otázka hloupá,pod jeho úroveň,aby na ni odpovídal,tak ať ji ignoruje a je to.Třeba někdo jiný odpoví.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.