Vlákno názorů k dotazu OT:eurounion Praha-nevyžádané knihy od Pavel - Re: OT:eurounion Praha-nevyžádané knihy Já bych postupoval podleObč. zákoník...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 12. 2008 12:10

Pavel (neregistrovaný)

Re: OT:eurounion Praha-nevyžádané knihy
    Já bych postupoval podle

Obč. zákoník § 53

(9) Pokytuje-li dodavatel plnění spotřebiteli bez objednávky, není spotřebitel povinen dodavateli jeho plnění vrátit ani jej o tom vyrozumět.

Je sice pravda, že asi nebudete spotřebitel, ale nic jste si neobjednali a toto ustanovení je nejblíže Vaší situaci.

A můžete to brát jako dárek od Mikuláše! :-))

Hezký den!

• 4. 12. 2008 19:26

xxx (neregistrovaný)

Re: OT: Pavel - Pája -právník ???
    Prosím o radu trochu "mimo mísu"
    Mám ráda dárky, ale ještě více nesnáším jednání podobných společností.Když něco příjde od téhle firmy má "paní poštovní" příkaz nepříjímat.Kdysi dávno poslali knihu, která byla celkem zajímavá a než balit a vracet jsem řekla zaplatit.Od té doby to byl "teror" a i kdyby u nich vyšel 100%návod jak být milionářem- nechci.Ale toto je věcí firmy
    .Chvíli jsem brouzdala po zákonech a ...
    Spotřebitelem je osoba, která při uzavírání a plnění smlouvy nejedná v rámci své obchodní nebo jiné podnikatelské činnosti
    §52/3- takže v rámci podnikání asi ne
    Vadí mi hlavně společnosti u kterých chudák důchodce př.(moji rodiče) objednají knihu př."kuchařku", jako dárek pro své potomstvo a pak jsou bombardování zásilkami, které nechcou.O tom že poctivě vrací s dopisy "již nezasílat" nepochybuji (bez reakce), ale Vy píšete o možnosti nechat si onen předmět (na to by asi reagovali). Prosím můžete dát odkaz někam , kde to "dobře" dopadlo dle Vámi zmíněného §. "Právě jsem se dozvěděla, že zaplatili za něco co nechtěli (a neví jestli přišlo a nevrátily?), pod výhružkou (exekuce, předání k vymáhání+ 3500) 750Kč

• 4. 12. 2008 19:53

anonymous (neregistrovaný)

Já myslím, že to dopadne dobře a všude. Jenom se nebát.

• 4. 12. 2008 20:14

xxx (neregistrovaný)

Děkuji, za reakci, pozitivní přístup je úžasný, právo na obranu v našich zákonech jistě také (jen je znát a umět číst). Pokud člověk, který v životě nic nedlužil (nezná pohledávky a závazky) dostane podobný "dopis" a ví, že od danné firmy chodí takové věci (on je poctivě vrací)ale co když mu to uniklo (vyzvedl soused?) raději zaplatí. Nejsem právník, ale, když v zápatí takové "upominky - pokusu o smír " je milimetrovým písmem nápsáno, že v případě zaplacení se vzdáváte odvolání a považujete za vyřízené, váhala bych jest-li se jedná o podvod, krádež -vyděračství ... ? Stačí se podívat na Novu (neviděla jsem) - exekuce na kč (dle reklamy)

• 4. 12. 2008 20:33

xxx (neregistrovaný)

kapr ???
    Jde o to, že jim tyto peníze budou chybět (dárky dostanou všichni, tak jako každej rok"to se musí"), ale oni si na Štědrý večer místo "kapra opečou topinky". Určitě je tady spousta lidí ze stejným problémem (TV schop a pod.) a rada jak se těhle "h..." zbavit by hodně pomohla. Úpřímně o zmíněném § 53/9 jsem zaslechla poprvé, tomu co je nad tím zas až tak moc nerozumím, ale selsky,pokud si něco objednám jednou, tak mě snad do konce života nebudou terorizovat v podobě bálíčků "tam a zpět"(Jednou si to nechám a podruhé už mi to "zdarma" nepošlou)

• 4. 12. 2008 22:55

anonymous (neregistrovaný)

Re: kapr ???
    Teď to již víte, že když Vám něco pošlou bez objednání, tak to vracet nemusíte a nic na vás nemají. Samozřejmě, člověk neznalý této problematiky, zvyklý na slušné jednání se hned vyděsí, když si přečte něco o exekuci a podobné strašáky. Je potřeba ale rozlišovat, jestli si sám objednám knihu a tam někde stvrdím, že chci poslat i zbytek nějaké série a tím, když něco dostanu poštou, zvláště když to není nikde podepsané (myslím objednávku).

• 5. 12. 2008 11:05

pája (neregistrovaný)

Re: OT:eurounion Praha-nevyžádané knihy
    Přesně uvedeno, moje zkušenost s eurounionem dříve ve firmě obdobná, 1 x jsem přijal a zaplatil, další jsem vrátil s dopisem, že více ani náhodou a pokud zašlou, že využiji tohoto ustanovení obč.zák., další co poslali byl už jen dárek nevím k čemu- ale pěkná kniha, pak vyhrůžka soudem, načež jsem jim napsal, že naše firemní údaje znají, pokud chtějí soudní cestou cokoliv řešit, že počkáme na jejich návrh žalohy a blebleble a tím to skončilo.
    Praktiky jsou to hrozné, ale to víte, každý chce přežít a ne každý je schopen postupovat trochu solidně, někdo to řeší takto.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).