Re: Výpověď z pracovního poměru
Pokud kočíte výpovědí, tak vůbec datum skončení nepíšete, protože výpověď má svá pravidla a výpovědní dobu. Výpovědní doba je nejméně 2 měsíce a začíná běžet prvním dnem následujícího měsíce ve kterém jste ji podala. Tudíž váš pracovní poměr skončí 31.1.2009. Protože výpovědní doba běží od 1.12.2008 do 31.1.2009, který je vaším pracovním dnem posledním. Myslím, že i přes špatné datum je výpověď platná, protože je z ní patrné, že chcete skončit výpovědí a ta má svá zákonem daná pravidla.
>>>Dobrý den, chtěla bych se zeptat, dne 27. listopadu
>>>jsem podala výpověď z pracovního poměru, v textu jsem
>>>napsala větu. ,,Můj pracovní poměr končí uplynutím
>>>dvouměsíční doby - ke dni 27.2.2009." V této větě
>>>jsem
>>>se
>>>upsala v datumu, měl tam být datum 27.1.2009. Je tato
>>>výpověď platná, když je tam udáno slovem dvouměsíční
>>>doba ale datum neodpovida? Ke kterému datumu můžu
>>>skončit již ke konci ledna nebo až února? Děkuji moc
>>>za
>>>odpověď.
>>
>>Pokud kočíte výpovědí, tak vůbec datum skončení
>>nepíšete, protože výpověď má svá pravidla a výpovědní
>>dobu.
>>Výpovědní doba je nejméně 2 měsíce a začíná běžet
>>prvním dnem následujícího měsíce ve kterém jste ji
>>podala.
>>Tudíž váš pracovní poměr skončí 31.1.2009. Protože
>>výpovědní doba běží od 1.12
.2008 do 31.1.2009, který
>>je
>>vaším pracovním dnem posledním. Myslím, že i přes
>>špatné datum je výpověď platná, protože je z ní
>>patrné, že
>>chcete skončit výpovědí a ta má svá zákonem daná
>>pravidla.
>
>Děkuji moc za odpověď to jste mě moc uklidnila, nebyla
>jsem si tím 100% jistá, zaměstnavatel mi totiž řekl,
>že mě pracovní poměr končí až v únoru, tak jak jsem
>uvedla ve výpověďi datum.
Ano, to je přesně to, kvůli čemu jsou tady stále rozpory - pokud by zaměstnavatel hodlal akceptovat vámi uvedené datum - tak by nemohlo vaše skončení pracovního poměru být nazýváno výpovědí, ale dohodou. Pokud byste napsala, že chcete končit k 27.2.2009 dohodou, pak byste opravdu končila tímto datem, pokud by zaměstnavatel souhlasil. Proto je opravdu velmi nutné rozlišovat výpověď od dohody.
Upsání se ze strany zaměstnance není důvodem k neplatnosti právního úkonu, jde o formální problémek, protože projev Vaší vůle jasně směřuje k ukončení PP výpovědí a jak psáno výše, ta se řídí ZP a má svá pravidla, takže uplynutím dvouměsíční lhůty PP končí.
Důležité je, zda jste doručila zam-teli do konce listopadu, aby od 1.12. lhůta běžela.
Re: OT:Výpověď z pracovního poměru
Já se nedivím, že se tady někteří zam-ci dotazují na výpověď dohodou (kdo ví, co jim zam-tel také dává k podpisu) - dnes jsem se po dlouhé době dívala v TV na Nemocnici na kraji města. Řešila tam nějaký problém vrchní sestra s podřízenými, ti si šli stěžovat k řediteli (nevím, jestli přesně má tuto funkci, protože tento seriál pravidelně nesleduji). Proběhla krátká debata a ředitel řekl, ať dají výpověď dohodou. Takže se pak nesmíme divit, když někdo tady podá takovýto nesprávný dotaz. Přece by měli mít v seriálu, filmu nějakého poradce a ten by je měl na takovéto nesmysly upozornit.Ona je TV fenomén a když to říkají v TV, tak to musí být správně (což je někdy nesmysl). To, že se ptá zam-ec, respektuji, já bych také neuměla spravit elektriku, příp. popsat, co mám jak opravovat a používat správné termíny, ale od mzdové účetní by měly být dotazy a odpovědi na téma výpověď x dohoda správně používané. A pak je tu na toto téma takového diskusního materiálu, že stačí jen zalistovat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.