Re: Nárok na stravenku
Zákoník práce, § 88 ost.1 - po 6 odpracovaných hodinách.4 hodiny byly dříve.
>>>Dobrý den, prosím, po kolika hodinách práce za den
>>>mám
>>>nárok na stravenku? Zaměstnavatel mi tvrdí, že po
>>>šesti, já si myslím, že to je už po 4 hodinách.
>>>Prosím,
>>>kde to najdu? Díky.
>> §24/j/4
>
>Děkuji - ale to asi není § ZP, to je DPFO?
Ještě jsem zapomněla dodat,že to je práco na přestávku v práci.
Stravenky se poskytují zpětně za odpracovaný měsíc,takže se odečítá dovolená,nemoc a další absence.
>Zákoník práce, § 88 ost.1 - po 6 odpracovaných
>hodinách.4 hodiny byly dříve.
>
>>>>Dobrý den, prosím, po kolika hodinách práce za den
>>>>mám
>>>>nárok na stravenku? Zaměstnavatel mi tvrdí, že po
>>>>šesti, já si myslím, že to je už po 4 hodinách.
>>>>Prosím,
>>>>kde to najdu? Díky.
>>> §24/j/4
>>
>>Děkuji - ale to asi není § ZP, to je DPFO?
>Ještě jsem zapomněla dodat,že to je práco na přestávku
>v práci.
>Stravenky se poskytují zpětně za odpracovaný
>měsíc,takže se odečítá dovolená,nemoc a další absence.
Blbost, stravenky se nesmí poskytovat zpětně, protože jsou NA jídlo, nikoliv ZA jídlo. Podívejte se zde do historie. A jinak po kolika hodinách byste měli mít uvedeno v kolektivní smlouvě nebo vnitřním předpise.
>
>
>>Zákoník práce, § 88 ost.1 - po 6 odpracovaných
>>hodinách.4 hodiny byly dříve.
>>
>>>>>Dobrý den, prosím, po kolika hodinách práce za den
>>>>>mám
>>>>>nárok na stravenku? Zaměstnavatel mi tvrdí, že po
>>>>>šesti, já si myslím, že to je už po 4 hodinách.
>>>>>Prosím,
>>>>>kde to najdu? Díky.
>>>> §24/j/4
>>>
>>>Děkuji - ale to asi není § ZP, to je DPFO?
Zákoník práce
Zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce
Část čtvrtá
Pracovní doba a doba odpočinku
Hlava III: Přestávka v práci a bezpečnostní přestávka
§ 88
(1) Zaměstnavatel je povinen poskytnout zaměstnanci nejdéle po 6 hodinách nepřetržité práce přestávku v práci na jídlo a oddech v trvání nejméně 30 minut; mladistvému zaměstnanci musí být tato přestávka poskytnuta nejdéle po 4,5 hodinách nepřetržité práce. Jde-li o práce, které nemohou být přerušeny, musí být zaměstnanci i bez přerušení provozu nebo práce zajištěna přiměřená doba na oddech a jídlo; tato doba se započítává do pracovní doby. Mladistvému zaměstnanci musí vždy být poskytnuta přestávka na jídlo a oddech podle věty první.
(2) Byla-li přestávka v práci na jídlo a oddech rozdělena, musí alespoň jedna její část činit nejméně 15 minut.
(3) Přestávky v práci na jídlo a oddech se neposkytují na začátku a konci pracovní doby.
(4) Poskytnuté přestávky v práci na jídlo a oddech se nezapočítávají do pracovní doby.
A ještě stravenky:
Opravdu záleží na zaměstnavateli,zda má kolektivní smlouvu nebo vnitřní předpis - takže vydávání stravenek lze různými způsoby,s tím,že pokud je dostáváte dopředu (1.dne v měsící na stávající měsíc),pak zaměstnavatel musí vyúčtovávat případné absence .
.
>
>A ještě stravenky:
>Opravdu záleží na zaměstnavateli,zda má kolektivní
>smlouvu nebo vnitřní předpis - takže vydávání stravenek
>lze různými způsoby,s tím,že pokud je dostáváte dopředu
>(1.dne v měsící na stávající měsíc),pak zaměstnavatel
>musí vyúčtovávat případné absence .
Pokod zam-tel vydává stravenky zpětně, nejedná se o příspěvek NA stravování dle ZDP, ale o příspěvek ZA stravování, který není na straně zam-ce osvobozen od daní a pojistného. Tudíž vydáváte-li stravenky zpětně, musíte je danit zam-cům ve mzdě (daň, ZP, SP).
Dle zákona může být stravenka poskytnuta po odprac. 3 hodin, to ale lze upravit vnitřní směrnicí. S přestávkou na jídlo to nemá co dělat.
>>>>Ještě jsem zapomněla dodat,že to je práco na
>>>>přestávku
>>>>v práci.
>>>>Stravenky se poskytují zpětně za odpracovaný
>>>>měsíc,takže se odečítá dovolená,nemoc a další
>>>>absence.
>>>>
>>>>
>>>>>Zákoník práce, § 88 ost.1 - po 6 odpracovaných
>>>>>hodinách.4 hodiny byly dříve.
>>>>>
>>>>>>>>Dobrý den, prosím, po kolika hodinách práce za den
>>>>>>>>mám
>>>>>>>>nárok na stravenku? Zaměstnavatel mi tvrdí, že po
>>>>>>>>šesti, já si myslím, že to je už po 4 hodinách.
>>>>>>>>Prosím,
>>>>>>>>kde to najdu? Díky.
>>>>>>> §24/j/4
>>>>>>
>>>>>>Děkuji - ale to asi není § ZP, to je DPFO?
Ve finančním zpravodaji 11-12/2006
>>>§24/j/4 zákona 586/1992 daň z příjmu
>>Pokyn č. D-300 - k § 24,odst. 2, bod 20-přečíst,pěkně
>>vysvětleno
>
>Děkuji - kde ten uváděný pokyn prosím najdu?
Platí alespoň 3 hodiny podle znění í § 24 odst. 2 písm. j) bodu 4 zákona o daních z příjmů, protože platí od 1.1.2007 tedy později než dále uvedené body v Pokynu MF D-300.
Neplatí už tedy Písm. b) v bodu 20 k § 24 v Pokynu MF D-300 k jednotnému postupu při uplatňování zákona o daních z příjmů, kde se říká, že jako daňově uznatelný výdaj nelze uznat příspěvek při čerpání dovolené v rozsahu kratším než jedna směna. Dovolená se podle nového ZP může zaokrouhlit pouze na půldny, tzn., že pokud bude zaměstnanec čerpat půlden dovolené, tak musel odpracovat nejméně 3 hodiny ze své směny a tudíž je podle zákona stravenka daňově uznatelná.
Obdobně vymezení v písm. a) téhož bodu v Pokynu D-300 je rovněž nadbytečné, protože v zákonu je uvedeno, že „přítomnost zaměstnance v práci během směny trvá alespoň 3 hodiny“, aby byl příspěvek daňově uznatelný. V tomto případě není rozhodující, z jakého titulu zbytek směny neodpracoval
Já bych Tereze odpověděla asi takto:
Zaměstnavatel může určit, že stravenky budou náležet jen při odpracování celé směny. Nebo že budou náležet jen při odpracování aspoň 6 hodin. To, že je v daňovém zákoně uvedeno, že po 3 hodinách práce je stravenka daňově uznatelná ještě neznamená, že ji MUSÍ poskytnout. Pokud tedy zaměstnavatel určil poskytování stravenky po 6 h práce, nemůže se jí domáhat po 3 nebo 4 hodinách.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.