Re: průměr na dovolenou
samozřejmě - klasická měsíční odměna ano, ale pokud máte celoroční, pololetní odměny, to pak musíte postupovat dle § 358 Zák.práce
do průměru také nenáleží různé odměny k životním, prac. jub., pokud vyplácíte za zlepšovací návrhy, také ne, nepatří tam odškdonění prac. úrazu apod.
příplatky dle Zák.práce, ty do průměru patří, pokud máte nějaké příplatky navíc (např. za odpolední směnu), tak tam také patří
a když jsou odměny před vánocema, tak ty se mi do průměru započítají?někteří je mají opravdu vánoční, jiní jedou podle prémiového řádu. Teď se stalo, že odměnu "na vánoce" dostal člověk, který v celý listopad marodil - do průměru za 4/4 se mu to bude počítat nebo ne? díky za radu, trochu se v tom ztrácím
Záleží na tom, jak je ta "vánoční" odměna definována. Pokud je určena jako celoroční (za celý rok práce), pak z ní do průměru na 1. čtvrtletí 09 započítáte jen 1/4, a další 1/4 pak započítáte při počítání průměru na 2. čtvrtletí 09, atd. Pokud je definována jako pololetní, tak započítáte 1/2 atd. Pokud je to prostě jen jednorázová odměna, započítáte ji celou.
>>>>>>>Prosím o radu: z čeho se vypočítává průměr na
>>>>>>>dovolenou? díky
>>>>>>
>
>Záleží na tom, jak je ta "vánoční" odměna definována.
>Pokud je určena jako celoroční (za celý rok práce),
>pak z ní do průměru na 1. čtvrtletí 09 započítáte jen
>1/4, a další 1/4 pak započítáte při počítání průměru na
>2. čtvrtletí 09, atd. Pokud je definována jako
>pololetní, tak započítáte 1/2 atd. Pokud je to prostě jen
>jednorázová odměna, započítáte ji celou.
trochu mě zarazilo, že člověk, který měl ve 3/4 průměr 180Kč, bude mít najednou 318Kč a to jen proto, že v říjnu pracoval, listopad a prosinec zřejmě promarodí a teď v listopadu dostal odměnu. mám správně počítáno: hrubá mzda za říjen + odměna za listopad/ hodiny v říjnu?
Každá odměna zvýší průměr, tím spíš, když se připočítá pouze k jednomu měsíci práce místo ke třem, jako je tomu ve Vašem případě. Ale už jsem Vám to vysvětlovala: musíte zjistit u zaměstnavatele, zda ta "odměna" je myšlena jako odměna za celý rok práce nebo není nijak vymezena a je to prostě velká jednorázová měsíční odměna. Pokud je myšlena jako odměna za jeho celoroční práci, tak ji podělíte 4 a k hrubé mzdě za 4. čtvrtletí 08, od které nejprve odečtete hrubé částky za náhrady mzdy (tj. dovolenou, svátek, případně lékaře apod.) přičtete jen tu 1/4 z té odměny a podělíte skutečně odpracovanými hodinami za 4. čtvrtletí. Pokud je odměna myšlena jako měsíční odměna, tak ji přičtete celou.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.