Re: náhrada ztráty na výdělku a zdanění
Pokud vy jako z-el hradíte z-ci náhradu mzdy za ztrátu na výdělku, pak zdaňujete tuto částku spolu se mzdou, takže jeho hrubá mzda činí hrubá+náhrada za ztrátu na výd., pro výpočet zálohy na daň povýšená o 35% zákonného povinného pojištění, které je povinen platit z-el, jednoduše řečeno, náhradu připočtete k jeho hrubé mzdě a tato částka bude jeho zdanitelným příjmem. Pokud vám mohu poradit, je možné tuto náhradu nevyplácet, ale postoupit podklady Kooperativě a ta po odkontrolování vašich výpočtů a podkladů zašle plnění po zdanění přímo z-ci. Jedinou nevýhodou pro z-ce je to, že pokud je ztráta na výdělku vyšší než 5.000 Kč, pak Kooperativa daní zálohovou daní a z-ec je povinen si podat DPFO na FÚ a vy jako z-el mu nemůžete provést roční zúčtování, ale v dnešní době, kdy z-el nemá prostředky na výplatu, je toto také jedním z řešení - postoupit výpočet a podklady Kooperativě, tím pádem z-el nic nevyplácí a z-ec o nic nepříjde.
nezlobte se ale mám také dotaz, takže jak jsem to pochopila musí si zaměstnanec sám podat DPFO. Kooperativa mi zaslala potvrzení o tom, že zaměstnanci vyplatila po odečtení daně konečnou částku. Myslela jsem, že mi to zasílají z toho důvodu, abych měla podklady k ročnímu zúčtování a tuto náhradu mzdy mu zahrnula do RZ. Tedy RZ mu nedělám?
Za prvé si myslím, že pokud vyplácí zaměstnavatel náhradu za ztrátu výdělku při pracovním úrazu, tak povýší o 35% pouze mzdu a pak teprve přičte náhradu a to celé zdaní, protože z náhrady se pojištění neodvádí (tudíž náhradu o 35% nepovyšujete).
Pokud vyplácí náhradu pojišťovna, zdanila ji ona. A záleží na tom, jaká byla hrubá náhrada - s tou náhradou se totiž zachází jako s příjmem ze závislé činnosti. Pokud byla do 5000 Kč, zdanila ji pojišťovna 15% srážkovou daní. V tom případě zúčtování můžete udělat a tuto náhradu nebudete zahrnovat (prostě berte tu pojišťovnu jako byste brala jiného zaměstnavatele, u kterého měl příjem se srážkovou daní). Pokud byla náhrada vyšší než 5000, zdanila ji pojiš´tovna zálohovou daní 15% a v tom případě si zaměstnanec musí podat přiznání, jakoby měl 2 zaměstnavatele se zálohovou daní současně.
pane jo, pěkně jsem ulítla s tím pojištěním, pořád se to omílá dokola a napíšu vám takovou hloupost, samozřejmě náhrada mzdy bez odvodu pojistného, pokud byste byste vyplácela i bolestné, tak to je osvobozeno od daně, tudíž i od pojistného, ale to víte, na to se neptáte. Pokud vám pošle Kooperativa podklad, záleží na tom, zda vyplatila náhradu vyšší než 5.000 Kč, pak ona zdaní zálohovou daní a vy nesmíte provést RZ, pokud vyplatila méně než 5.000, srazí srážkovou daň a vy můžete provést na žádost z-ce RZ. Je mi hanba a omlouvám za to pojistné, díky jiřko ! s koncem roku už blbnu, musím si dát pozor nebo voraz .. pěkný den
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.