Re: Výplata nemocenských dávek
Nezlobte se na mojí upřímnost, ale přijde mi docela "silný kafe", že někdo zpracovává DE/PÚ a vůbec nemá ani ponětí, že když je to MO, tak že se nemocenské dávky vyplácí OSSZ a u VO přímo zam-tel.... To jsou podle mě základní znalosti a bez takovýchto znalostí (plus samozřejmě ostatních znalostí) nemůžete přece zpracovávat účto... Přijde mi ten dotaz "jak ze špatného snu".....
No, víte, ne každý, kdo v něčem podniká, je účetní. Účetnictví je docela jednoduchá logická hříčka, ale holt všechny záležitosti děláte jednou poprvé. (Mimochodem, s kontrolami na sociálce jsem nikdy neměl problém.) Proto se na to ptám, a jak zjišťuji, je to opět banální, takže jsem vlastně rád, že si na to neplatím profíka. Jako ze špatného snu mi naopak přijde, že se instrukce k těmto věcem tak těžko hledají. A propos, přínos Vašeho příspěvku k řešení mého problému byl v čem?
Zdraví
Marek
Tedy, milé dámy, ne že by mi bylo nepříjemné vést s Vámi filozofické polemiky o účetnictví, ale přece jen nemám neomezeně času. K Vaší poznámce, Dášo, jen tolik. Jako člověk s exaktním vzděláním v oboru fyzikální chemie dokážu ocenit logiku a vnitřní konzistentnost systému podvojného účetnictví jako takového. Jde opravdu o jednoduchou logickou konstrukci, kterou by měl principiálně chápat průměrný absolvent ZŠ. To, co je na tom složité a díky čemu se možná "trochu pousmíváte", je změť úředních předpisů pro jednotlivé účetní případy vygenerovaná legislativní tvořivostí našich zákonodárců. To je ale něco úplně jiného. Proto k tomu přistupuji tak, že se naučím pravidla pro případy, které potřebuji často, a když přijde něco nového, jako např. choroba zaměstnance, zahrnu do svého povědomí další případ. K Vaší poznámce o příštím roce - já samozřejmě periferním viděním sleduji, co kdy z našeho parlamentu vypadne, takže o tom tušení mám. Pokud mi někdo onemocní, podívám se do aktuálního znění zákona. To jsem udělal i nyní, pročež jsem také věděl, kolik má dotyčný dostat, akorát tu proceduru jsem nikde nenašel. Proto jsem se tedy zeptal - na tom snad není nic špatného.
Marek
To víte pane Marku,některé zdejší účetní jsou jako čertík na pérku zavřený v krabičce.Jen se zeptáte podle nich na něco (pro ně) samozřejmého a hned vyletí z té krabičky ven.Asi by stím moderátoři už měli něco dělat ,nebo set u lidé budou bát zeptat.od toho snad takové forum je,ne?!Když se někomu zdá otázka hloupá,nechť své jízlivé poznámy spolkne a sem nepíše nic.Kdo je na to zvědav ,že?
Malé a velké organizace pro případ nemocenského -toto rozdělení neexistuje. Prvních 14 dnů nemoci se neplatí dávka NP, ale náhrada mzdy,kterou platí každý zaměstnavatel. V případě trvání nemoci se o nemocenské žádá přes každého zaměstnavatele příslušná SSZ. Není již malých a velkých. Radka
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.