Re: Ochranná lhůta-prosím paní Jiřku !!!
>Dobrý den,mám problém se zaměstnankyní,která
>onemocněla v ochranné lhůtě. Přišel mi dopis ze sociálky,že jí
>máme platit nemoc (VO),tak to asi bude dobře,ale chci
>se ujistit,že to tak je.
>Ukončení PP 31.10.2008 (VO)
>Nástup PP 1.11.2008 (MO)
>Nemoc od 31.10.2008 do 11.12.08
>Budu jí platit celou nemoc,když jí sociálka nechce
>platit?Dám jí podepsat prohlášení,že nenastoupila do
>zaměstnání,není vedena na úřadu práce ani není jinak
>výdělečně činná.Ale co ta smlouva v MO?
>Nějak mi to nejde dohromady,ještě jsem se s tím
>nesetkala.
>Díky za odpovědi.
Tak na tím taky váhám. Ale ona neonemocněla v ochranné lhůtě, ona onemocněla ještě za trvání prac. poměru (tj. 31.10.) a marodila i po jeho skončení. Domnívám se, že na nemocenskou má nárok a to, zda náhodou pracovala či nepracovala pro jinou firmu nehraje roli. Snad se ještě někdo ozve.
>
>>Dobrý den,mám problém se zaměstnankyní,která
>>onemocněla v ochranné lhůtě. Přišel mi dopis ze
>>sociálky,že jí
>>máme platit nemoc (VO),tak to asi bude dobře,ale chci
>>se ujistit,že to tak je.
>>Ukončení PP 31.10.2008 (VO)
>>Nástup PP 1.11.2008 (MO)
>>Nemoc od 31.10.2008 do 11.12.08
>>Budu jí platit celou nemoc,když jí sociálka nechce
>>platit?Dám jí podepsat prohlášení,že nenastoupila do
>>zaměstnání,není vedena na úřadu práce ani není jinak
>>výdělečně činná.Ale co ta smlouva v MO?
>>Nějak mi to nejde dohromady,ještě jsem se s tím
>>nesetkala.
>>Díky za odpovědi.
>
>Tak na tím taky váhám. Ale ona neonemocněla v ochranné
>lhůtě, ona onemocněla ještě za trvání prac. poměru
>(tj. 31.10.) a marodila i po jeho skončení. Domnívám se,
>že na nemocenskou má nárok a to, zda náhodou pracovala
>či nepracovala pro jinou firmu nehraje roli. Snad se
>ještě někdo ozve.
>>
Díky,snad se ještě někdo připojí.Ale toto popírá všechno,co jsem si dosud myslela.A to už jsem toho zažila dost.Ale pokud je ten dopis ze sociálky,tak snad to tak má být.Určitě ho u té neschopenky nechám i s obálkou,kdy to k nám dorazilo.Tak budu čekat,zda nemá někdo zkušenost a ještě jenou děkuji.
Já vůbec nechápu, jak může někdo v době nemoci uzavřít nový prac. poměr. Zákony jsou děravé, pokud lékař uznal, že je nemocná jen u Vás, ale pro další prac.právní vztah nemocná není, tak to pravděpodobně zákon umožňuje (již několikrát zde na toto téma byla diskuze), ale podle mě to správné není (jiný slušný výraz mě nenapadl). Pořád se mluví o zneužívání dávek, ale přece není normální, aby zam-ec pro jednoho zam-tele byl nemocný a v době nemoci pracoval jinde nebo dokonce klidně mohl uzavírat nové prac. vztahy. A co příští rok - přece nebude platit zam-tel náhradu mzdy, aby dotyčný pracoval v té době pro někoho jiného? Určitě by OSSZ místo dopisu měla zkoumat, zda neporušil ten zam-ec léčebný režim, popř. opálit i toho doktora
Ona mohla mít třeba zlomenou nohu a druhý zaměstnavatel, který jí nemocenskou nevyplácel, jí třeba přivezl práci domů. Takže léčebný režim neporušila a od něj nemocenské dávky nepobírala. Nebo třeba uzavřela pracovní smlouvu, ale vůbec do práce nenastoupila.
Ano, v OL nic bývalý zam-tel nebude platit, mně šlo o ten případ, když zam-ec, který má PP (trvá) a onemocní a bude mu zam-tel vyplácet náhradu mzdy za nemoc a on v této době bude pracovat pro jiného zam-tele (protože tam má práci, pro kterou je schopen).
Tak to vidím zam-tele, jak takovouto náhradu budou zam-cům s radostí vyplácet. Na to by se přeci dal využít §, že se náhrada může vyplácet ve výši 0 - 100%?
Znovu to ještě s nimi prokonzultujte alespoň telefonicky, pokud ten dopis je oficiální s podpisem odpovědné osoby (to byste měla poznat, protože dopisy od nich máte i jiné), tak si ho (včetně obálky) založte a postupujte dle jejich rad. (Já bych ho založila přímo k té neschopence, aby nebylo pochyb při kontrole, kterou oni budou dělat).
Myslím, že je to správně. Smlouva s novým zaměstnavatelem byla sepsána od prvního, 1.11. tedy vznikl nový PP, ale na sociálku je možné zaměstnance přihlásit až okamžikem, kdy skutečně začne pracovat, což mělo být pondělí. To však nestihl, protože v té době už byl nemocný. Nemůže dostat nemocenskou od nového zaměstnavatele, protože tam mu ještě na nemocenskou žádný nárok nevznikl, ale může ji dostat z titulu pojištění u starého, protože tam mu 31.10. ještě PP trval.
ale v dotazu se píše, že nemocný je od 31.10., tzn., že musel mít PS u nové organizace sepsanou mnohem dříve a oni ho tedy přihlásí k pojištění až dnem skutečného nástupu (já jsem ten dotaz pochopila tak, že ho ta organizace přihlásila k pojištění 1.11. - prvně jsem se nedívala na kalendář, že je to sobota)
>>Dobrý den,mám problém se zaměstnankyní,která
>>onemocněla v ochranné lhůtě. Přišel mi dopis ze
>>sociálky,že jí
>>máme platit nemoc (VO),tak to asi bude dobře,ale chci
>>se ujistit,že to tak je.
>>Ukončení PP 31.10.2008 (VO)
>>Nástup PP 1.11.2008 (MO)
>>Nemoc od 31.10.2008 do 11.12.08
>>Budu jí platit celou nemoc,když jí sociálka nechce
>>platit?Dám jí podepsat prohlášení,že nenastoupila do
>>zaměstnání,není vedena na úřadu práce ani není jinak
>>výdělečně činná.Ale co ta smlouva v MO?
>>Nějak mi to nejde dohromady,ještě jsem se s tím
>>nesetkala.
>>Díky za odpovědi.
>
>Tak na tím taky váhám. Ale ona neonemocněla v ochranné
>lhůtě, ona onemocněla ještě za trvání prac. poměru
>(tj. 31.10.) a marodila i po jeho skončení. Domnívám se,
>že na nemocenskou má nárok a to, zda náhodou pracovala
>či nepracovala pro jinou firmu nehraje roli. Snad se
>ještě někdo ozve.
>>Nesmí nastoupit ( začít pracovat) jinde ( ani začít podnikat ,kde by byla povinnost platit pojiěštění. Tím by nemoc v OL nemohla být za placená, OL by padla. Zřejmě na sociálce vědí,že nenastoupila a smlouva mohla být sepsaná předem.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.