Re: náhrada mzdy 2009 při PN
já jsem to také tak ze školení pochopila, že od 4. dne prac. neschopnosti
mám ale před sebou Průvodce novým zákonem o nemoc. pojištění v r. 2009 (oficiální brožura ČSSZ, je i na internetu) a tam na str. 12 se píše:
..Bude ji poskytovat zam-tel v období prvních 14 kalendářních dnů trvání prac. nesch. nebo karantény. Poskytuje se za pracovní dny - při dočasné prac. neschopnosti od čtvrtého PRACOVNÍHO dne (při karanténě od prvního prac. dne), a to jen v době trvání prac. vztahu.....
Tato věta se tedy dá chápat tak, že se neposkytuje za první 3 dny PRACOVNÍ - ne kalendářní, a to by se ale počítalo jinak (těch dnů k proplacení by bylo méně)
Jak to tedy opravdu je s těmi prvními 3 dny - jsou to pracovní nebo kalendářní?
>>>náhrada mzdy za prvních 14 dní poskytuje
>>>zaměstnavatel, 1-4dny nic, vím, že je to za dny kdy
>>>měl pracovat,
>>>takže by to vypadalo takto? : PN od 1.1. - 20.1.09
>>>jedná se o nepřetržitý provoz 12h směny
>>>plán směn 1.,2., 3.1. volno , 4.,5.,6.1. směna,
>>>7.,8.,9. volno, 10.,11.,12.1. směna 13.,14.,15. volno
>>>náhrada mzdy by byla jen za 10.,11. a 12.1.09 ?
>>>protože první 3dny směn tj. 4.,5.,6.1. se neplatí
>>>chápu to správně?
>>>děkuji
>>
>>Když se diívám do poznámek ze školení, vyplácí se
>>náhrada mzdy až od 4. dne prac. neschopnosti, tzn. že
>>podle mě by náhrada náležela již od 4.1., kdy měl
>>zaměstnanec naplánovanou směnu.
>
>já jsem to také tak ze školení pochopila, že od 4. dne
>prac. neschopnosti
>mám ale před sebou Průvodce novým zákonem o nemoc.
>pojištění v r. 2009 (oficiální brožura ČSSZ, je i na
>internetu) a tam na str. 12 se píše:
>..Bude ji poskytovat zam-tel v období prvních 14
>kalendářních dnů trvání prac. nesch. nebo karantény.
>Poskytuje se za pracovní dny - při dočasné prac.
>neschopnosti od čtvrtého PRACOVNÍHO dne (při karanténě od prvního
>prac. dne), a to jen v době trvání prac. vztahu.....
>Tato věta se tedy dá chápat tak, že se neposkytuje za
>první 3 dny PRACOVNÍ - ne kalendářní, a to by se
>ale počítalo jinak (těch dnů k proplacení by bylo méně)
>Jak to tedy opravdu je s těmi prvními 3 dny - jsou to
>pracovní nebo kalendářní?
Výplata prvních 14 kalendářních se bude vztahovat pouze na dny pracovní.Zaměstnavatel bude proplácet celkem 10 pra. dní, ALE z toho první tři dny : nula a dalších 7 pracovních dní bude placených.
>
Jste si tím opravdu jisté? To znamená, že on dostane během 2 týdnů nemoci zaplacenou náhradu pouze za 36 hodin (když by jinak odpracoval 72), zatímco ten, co pracuje po-pá dostane zaplacenou náhradu za 56 hodin?Není vůbec rozdíl v tom, zda zaměstnanec pracuje 8 hodin nebo 12 ? Nepřepočítává se to nějak? (jako např dovolená?)
dostane náhradu za zameškané hodiny (ty, co měl pracovat, ale z důvodu nemoci neodpracoval)
proč by se mělo něco přepočítávat a na co by se to mělo přepočítávat? Jak přepočítáváte dovolenou? Tomu s tou dovolenou nerozumím, přece platíte úvazkem, který má, tak jaké přepočítávání - na co to přepočítáváte?
Žiju v domnění, že při 12-hodinových směnách se nárok na dovolenou přepočítává, nebo se mýlím? Nebo má zaměstnanec s 12hodinovými směnami 20 12hodinových dnů dovolené? Toto jsem měla na mysli. Pokud se nemocesnká nepřepočítává a zaměstnanec s 12hodinovou směnou prostě nebude mít první tři dny nemoci placené,stejně tak jako ten s 8 hod.směnou, pak mi toto vyplácení (resp. neplacené 3 dny) přijde krajně nespravedlivé. Co potom, když by někdo pracoval ve 24 hod.směnách jednou za 4 dny, pak by vlastně neměl placené nic, až nemocesnkou.
Podotýkám, že máme jednosměnný provoz, takže zatím tyto perličky k práci nepotřebuji, přesto se snažím tím prokousat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.