Vlákno názorů k dotazu Nealko nápoje na pracovišti od anonym - Re: nealko nápoje na pracovišti Novela ZDP v §...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 17. 12. 2008 12:26

anonym (neregistrovaný)

Re: nealko nápoje na pracovišti
    Novela ZDP v § 25 odst. 1 písm. zn) stanoví, že od 1. 1. 2008 se za výdaje (náklady) vynaložené k dosažení, zajištění a udržení příjmů pro daňové účely nelze uznat hodnotu nealkoholických nápojů poskytovaných jako nepeněžní plnění zaměstnavatelem zaměstnancům ke spotřebě na pracovišti.
    Toto nové ustanovení se však netýká ochranných nápojů ani zásobování pracovišť pitnou vodou v rozsahu Vládního nařízení č. 361/2007 Sb.
    Z hlediska poskytování nápojů na pracovišti je třeba rozlišovat:
    1) zabezpečení pracoviště pitnou vodou, k čemuž je zaměstnavatel povinen podle zákona č. 309/2006 Sb. Zde se jedná o daňově uznatelný náklad.
    2) náklady na ochranné nápoje poskytované v souladu se zvláštním předpisem (viz výše uvedené nařízení vlády), které jsou podle § 24 odst. 2 písm. j) bod 1 ZDP rovněž daňově uznatelným nákladem.
    3) nealkoholické nápoje, které nezahrnují pitnou vodu a ochranné nápoje, a kdy se jedná o dobrovolné plnění ze strany zaměstnavatele, které nelze podle § 25 odst. 1 písm. zn) ZDP uplatnit do daňově uznatelných nákladů.

• 17. 12. 2008 13:48

evik (neregistrovaný)

Re: nealko nápoje JEŠTĚ JEDNOU
    Děkuji. Jak mám tedy brát neperlivou vodu Korunní v lahvích ? Bude to daňově uznatelný náklad?

• 17. 12. 2008 14:11

L. (neregistrovaný)

Dobrý den, my dáváme na účet 513 - náklady na reprezentaci

• 17. 12. 2008 14:44

I. (neregistrovaný)

>>>Toto nové ustanovení se však netýká ochranných nápojů
    >>>ani zásobování pracovišť pitnou vodou v rozsahu
    >>>Vládního nařízení č. 361/2007 Sb.
    >>>Z hlediska poskytování nápojů na pracovišti je třeba
    >>>rozlišovat:
    >>>1) zabezpečení pracoviště pitnou vodou, k čemuž je
    >>>zaměstnavatel povinen podle zákona č. 309/2006 Sb.
    >>>Zde
    >>>se
    >>>jedná o daňově uznatelný náklad.

>>Děkuji. Jak mám tedy brát neperlivou vodu Korunní v
    >>lahvích ? Bude to daňově uznatelný náklad?
    >
    >Dobrý den, my dáváme na účet 513 - náklady na
    >reprezentaci

Neperlivá voda je nákladem daňovým a lze uplatnit DPH. Jde o zabezpečení pracoviště pitnou vodou. Dotazovala jsem se na to na školení (školil zaměstnanec FÚ) a takto mi bylo odpovězeno. Ještě jsem se polopaticky ptala, jestli na to má vliv, že je zabezpečeno pitnou vodou z vodovodního řadu. Prý ne. Neperlivá voda lze vždy daňově.

• 17. 12. 2008 19:06

anonym (neregistrovaný)

Předešlá odpověď od "I" je správná. Jde o pitnou vodu a tedy o daňový náklad. Pokud by se jednalo ale o perlivou vodu, pak jde nedaňový náklad.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).