Vlákno názorů k dotazu Náhrada za svátek v pevné mzdě od zz - Re: Náhrada za svátek v pevné mzdě ano

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 12. 2008 12:48

lena (neregistrovaný)

Re: Náhrada za svátek v pevné mzdě
    to znamená,že když máte měsíční mzdu třeba 10000,- tak je jedno,že v daném měsíci je svátek? Za svátek přeci taky dostanete náhradu mzdy jako za dovo,ne?

• 18. 12. 2008 13:10

Jiřka (neregistrovaný)

U člověka, který je odměňovaný měsíční mzdou (ne hodinovkou nebo úkolovou) lze postupovat při placení svátku dvěma způsoby. Pokud nepobírá nějaké pohyblivé složky (prémie, odměny), pak se svátek zvlášť neplatí, protože již je obsažený v té měsíční mzdě. Např. mzdu 10000 Kč dostane při odpracování celého měsíce, ať už ten měsíc má 20 nebo 22 prac. dní, ať už svátek je nebo není. Svátek se zvlášť neplatí.
    Např. prosinec má 20 prac. dnů a 3 svátky, odpracoval vše a ve svátky byl doma. Dostane 10000 Kč hrubého.
    Pokud někdo pobírá k té měsíční mzdě ještě odměny, např. dostává 10000 a 1000 nebo jindy 2000 Kč nebo 0 (takže mívá víc než 10000 Kč), pak lze postupovat takto:
    Příklad: V prosinci odpracuje vše (a má úvazek plný), ve svátky je doma a dostane odměnu 1000 Kč. Výpočet: 10000 : 23 x 20 = 8696 Kč (mzda za práci) + 1000 (odměna) + 24h x hodinový průměr platný pro toto čtvrtletí (náhrada za 3 dny svátků) = celkem hrubého.

• 18. 12. 2008 13:28

zdenka (neregistrovaný)

Tak to tedy ne, svátek musí být proplacen průměrem, jinak musí mít Váš zaměstnavatel s Vámi podepsanou smlouvu o tom, že svátky již máte ve své měsíční hrubé mzdě. Měli jsme tu kontrolu z Inspektorátu práce a ty nám toto řekli. Takže proplácíme průměrem.

• 18. 12. 2008 13:34

Jiřka (neregistrovaný)

Nesmysl, žádnou takovou smlouvu zákoník práce nenařizuje. Jde pouze o to, aby pracovník nebyl ošizen v případě, že ke své měsíční mzdě pobírá pohyblivé složky. Pokud nepobírá, postupuje se tak, že se měsíční mzda pro svátek nekrátí, ale zároveň se svátek zvlášť neproplácí - a toto je zcela dle Zákoníku práce. Nesmíte brát za bernou minci všechno, co Vám nějaký úředník nakuká, mohla jste se ho zeptat, z jakého zákona jeho sdělení o té smlouvě vychází.

• 18. 12. 2008 13:52

VH

Jde jenom o to, aby se zaměstnavatel vypořádal s tím, kdy se zaměstnanci krátí mzda v důsledku toho, že svátek připadne na jeho obvyklý pracovní den. Pokud se má jednat o nenárokové složky mzdy, pak se mu podle mého názoru mzda nekrátí. Ohledně podmíněně nárokových složek mzdy by bylo zapotřebí mít více informací.

• 18. 12. 2008 18:57

Tonda (neregistrovaný)

>>>>>dobrý den, prosím Vás o info. Ve mzdě za listopad
    >>>>>jsem
    >>>>>marně hledal náhradu za svátek. Ve mzdovce mi řekli,
    >>>>>že už ho mám v pevné měsíční mzdě, v základu (mám
    >>>>>měsíčně 15000). To znamená tedy, že teď v prosinci,
    >>>>>budu
    >>>>>mít stejný základ 15000 a ten bude obsahovat ty tři
    >>>>>svátky?
    >>>>>
    >>>>>Díky
    >>>>
    >>>>ano
    >>>

>
    >Jde jenom o to, aby se zaměstnavatel vypořádal s tím,
    >kdy se zaměstnanci krátí mzda v důsledku toho, že
    >svátek připadne na jeho obvyklý pracovní den. Pokud se má
    >jednat o nenárokové složky mzdy, pak se mu podle mého
    >názoru mzda nekrátí. Ohledně podmíněně nárokových
    >složek mzdy by bylo zapotřebí mít více informací.

Děkuji Vám za odpověď. Jsem teď ve zkušební době, takže mám pouze základní mzdu. Po třech měsících mám dostat odměny k základu, tak potom se mi bude svátek tedy počítat průměrem?
    Můžete mi prosím někdo také spočítat, jak na tom budu, pokud budu mít v měsíci lednu čtyři dny za 60%(Prostoje)? při základní mzdě 15400? Úvazek 37,50h? Uplatňuji slevu na dvě děti.Díky moc

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).