Re: Nemoc.pojištění-zruše.účasti od 1.1.
>>Dobrý den,pročítám si změny v nemoc.pojištění od
>>1.1.09 a chci se zeptat,jestli jsem pochopila správně
>>tyto
>>věcí:
>>do 31.1.09 musím na novém formuláři odhlásit kyni z
>>účasti na nemocenském pojištění s datem od 1.1.09
>>(kyně
>>je na rodičovské dovolené od listopadu 08)-formulář
>>zaslat na OSSZ (nevíte název formuláře)?
>>
>>a jednatele firmy,který má současně i pracovní
>>smlouvu
>>ve stejné firmě
>>(smlouva na pozici ekonom od r.2000,jednatelem je od
>>založ.firmy 1996) musím také odhlásit do 31.1.09 z
>>účasti na nemocenském pojištění s datem od 1.1.09?
>>tzn.že nebude odvádět sociální pojištění nebo jaký má
>>tato odhláška význam?Můžete mi prosím vysvětlit,jak
>>tomu mám rozumět.
>>Mám hrůzu z nového roku...
>>Moc všem děkuji za každičkou radu.
>Ještě dodávám,že jednatel nepobírá odměnu za tuto
>funkci,pouze mzdu(viz pracovní smlouva)
zam-kyni, jak píšete, odhlásíte z NP k 31.1.09 na tiskopise "oznámení o nástupu..." a uvádí se stav k 1.1.2009
Vašeho jednatele, jelikož má pracovní smlouvu a pobírá mzdu, nebudete odhlašovat z NP (to se vztahuje pouze na ty jednatele, kteří nemají pracovní smlouvu a pobírají odměnu)....
níže jsem Vám psala, že se přerušení zam-kyň na RD nemusí na OSSZ posílat..... zákon to sice stanovuje, ale OSSZ si to vykládá trochu jinak a tato informace je jim "k ničemu" (bylo to kvůli zdravotním pojišťovnám, ale ti teď mají jiný systém mezi sebou, takže je to vyřešeno)..... Zjišťovala jsem si to přímo na OSSZ. :-))
Teď ještě jde o to, jestli stejný názor mají i OSSZ jinde, třeba u nás v Liberci. Jestli se to zase nerůzní tak jako se vším, kdy na jedné OSSZ něco požadují a jinde tu samou věc nepožadují. Snad se radši přímo telefonicky zeptat tam. Ale stejně díky za info
MPSV se s ČSSZ dohodly a přerušení mamin se nebude od zaměstnavatele vyžadovat, jelikož tento § se do zákona dostal jaksi omylem. Doporučuji přečíst si pokyny k vyplňování Oznámení o nástupu na webu ČSSZ v sekci tiskopisy_nemocenské pojištění_nové od 2009 a v pokynech je stanoveno, že se nevyžaduje oznámení o přerušení pojištění, takže tím to ČSSZ zpečetila a nemusíme mít již obavy.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.