Re: pohovotost v době dovolené - lze to?
Toto jsem tam také našla v § 95 ZP.
Jde o to, že je vypracován plán pohotovostí na období svátků, kdy máme celopodnikovou dovolenou. Také sy myslím, že by to mělo jít - pokud budou vykonávat práci, dostanou to zaplaceno... Ale ráda bych našla někde nějakou oporu v zákoně - až se s lidmi budu dohadovat, abych se měla o co opřít...
Můžete mě prosím odkázat na příslušný §, ve kterém bych našla podporu pro Vaše tvrzení?
Asi to pořád nechápu - proč by nemohl mít dovolenou a být na pohotovosti? ...myslím doma, na čekačce. Pouze, kdyby měl výjezd, zaplatila bych mu odpracovanou dobu..
Zákoník práce neobsahuje žádné ustanovení, které by souběh dovolené a prac. pohotovosti řešilo, nicméně tento souběh je vyloučen pojmově - viz definici prac. pohotovosti. Čerpá-li zaměstnanec dovolenou, máte možnost jej odvolat, poté mu náleží nejenom náhrada vzniklých nákladů, ale také cestovní náhrady jako při pracovní cestě (§ 152 c) ZP).
Vzhledem k tomu, že mám v rodině lidi, kteří o víkendech a svátcích držívají pohotovost, tak vím, že to nemůže být dovolená. Vždyť to omezuje celou rodinu. Dovolená je určená k regeneraci sil. Pohotovost a odpočinek už z češtinářského hlediska nejde dohromady.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.