Re: Průkaz ZTP/P
Taky si to myslím, neumím si představit, že by někdo byl jen částečně invalidní a přitom těžce postižený a potřeboval průvodce. Jen připomínám, že na tu ČID slevu nestačí doložit přiznání důchodu, ale musí přinést potvrzení o tom, že tento důchod pobírá (vystaví mu to jeho sociálka). Toto potvrzení se dokladá každoročně vždy čerstvé do 15.2.
a až dostane z ČSSZ Rozhodnutí o přiznání důchodu (jaký důchod a v jaké výši), tak to si ofotíte a potom (jak je uvedeno přede mnou v odpovědi) musí každoročně dokládat z OSSZ potvrzení o tom, že tento důchod opravdu pobírá (toto potvrzení stačí bez výše v Kč)
toto potvrzení mu vydají na jeho žádost na OSSZ zdarma
Dobrý den, mám dotaz k ČID: a sleva na ČID náleží od kdy? Ode dne (potažmo měsíce či následujícího měsíce pro splnění podmínky "celého měsíce stavu") přiznání ČID nebo se řídí podle toho, jak je nezálohově pobírán důchod? To znamená, že v době, kdy ještě důchod nepobírá a za toto období mu bude důchod vyplacen zpětně, mu sleva nenáleží a náležet mu bude až od období nezálohového (tzn. pravidelného) vyplácení důchodu. Zdá se mi to vcelku divné, že se zde rozlišuje podle stavu doplacení a pravidelné výplaty důchodu, ale tohle je údajně interpretace kontrolora z finančního úřadu, v zákoně tohle specifikované není a nebo jsem špatně hledala. Může mi, prosím, někdo poradit či upřesnit, jak to tedy v praxi je?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.