Re: hrom.seznam
taky bych ráda věděla jak to udělat, mám před sebou oba dva hromadné seznamy a nevím zda ohlásit důchodkyni, která má HPP na rok, ale pracuje během roku příležitostně na DPP a po vyčerpání hodin na krátkodobý pracovní poměr. nevím zda oznamovat a přihlašovat.Můžete mi poradit? díky
Prosím vás a ve firmě jsou 3 společníci, mají HPP,tito společníci budou účastni nemocenského pojištění?
Domnívám se, že akci 3 použijete k odhlášení jednatele,společníka... a akci 1 k oznámení zaměstnání MR. K druhému dotazu - pokud je společník v pracovním poměru, pak ho neodhlašujete a je stále účasten nemoc.poj. Z-el odhlašuje a oznamuje účast na důchodovém pojitění u jednatele, spol., kom. a členech družstva (ty za urč.podm.) jen, pokud konají práci pro společnost m i m o prac-právní vztah a jsou za tuto práci společností odměňováni. U té důchodkyně, pokud pracuje na DPP, ta se vám do registru vůbec nedostane, takže ji tam ani nemáte, tudíž nemáte co ohlašovat. Až vyčerpá 150 hod. v roce 2009, pak budete řešit.
u těch jednatelů jsem si to přesně takhle myslela,že je to jen v případě odměny mimo PP, takže za to moc děkuji, ale ta důchodkyně, když má mzdový list a tam má pracovní poměr od 1.1.2008 a výstup pak 31.12.2008 tak má pracovní poměr uzavřený na rok (u důchodců by to mělo být max. na rok,že?) já jí právě během roku zakládám DPP a po vyčerpání pak založím krátkodobý pracovní poměr. Já jsem to převzala po mzdové účetní a nevím zda je to správně.Nevím tedy zda má HPP a chodí příležitostně.Musí se s těmi důchodci založit HPP na rok? jako na dobu určitou?
u těch jednatelů jsem si to přesně takhle myslela,že
>je to jen v případě odměny mimo PP, takže za to moc
>děkuji, ale ta důchodkyně, když má mzdový list a tam má
>pracovní poměr od 1.1.2008 a výstup pak 31.12.2008 tak
>má pracovní poměr uzavřený na rok (u důchodců by to
>mělo být max. na rok,že?) já jí právě během roku
>zakládám DPP a po vyčerpání pak založím krátkodobý pracovní
>poměr. Já jsem to převzala po mzdové účetní a nevím zda
>je to správně.Nevím tedy zda má HPP a chodí
>příležitostně.Musí se s těmi důchodci založit HPP na rok? jako
>na dobu určitou?
Andreo, nevím, zda vám dobře rozumím, vy si založíte DPP na rok a po splnění 150 hod. v tom roce, např. v říjnu založíte krátkodobý PP, takže má 2 jakoby souběžné PP ? Snad to ničemu nebrání, vždy máte uzavřený PP na dobu určitou, nejdéle 1 rok, jak u SD požaduje zákon 155/1995 Sb. § 37 odst. 1, jen je třeba dát pozor na to, aby oba PP nebyly na stejnou činnost. Takže DPP nikam neohlašujete a krátkodobý - podle toho co myslíte krátkodobý. Pokud se bude jednat o zaměstnání malého rozsahu, tzn. zaměstnání trvá nebo mělo trvat alespoň 15 kal.dnů a příjem nedosáhl rozhodné výše 2.000 Kč či nebyl sjednán vůbec, pak se jedná o zaměstnání malého rozsahu, které ohlašujete na OSSZ. Měla byste ale i sledovat příjem. Pokud vámi řečené "krátkodobé " zaměstnání bude sjednáno do 6 měsíců od ukončení předchozího, sice se v předchozím zaměstnání jednalo o DPP, která nezaloží účast na nemoc.poj.,ale pokud by měla (v předchozím zaměstnání) příjem v posledním měsíci 2.000 Kč, pak zaměstnání MR, které následuje, ač splňuje podmínky ZMR , založí účast na pojištění, protože předchozí zaměstnání dosáhlo rozhodného příjmu 2.000 Kč. Nevím, zda jsem to napsala srozumitelně... ? Myslím, že nejlepší bude, když se o to krátkodobé zaměstnání v předstihu budete zajímat v příštím roce, to už bude více informací. Nyní to může být nepochopitelné anebo to neumím vysvětlit ...Ony ty věci na sebe navazují.
prosím ještě o strpení, děkuji moc za odpověď, za trpělivost. Já bych to vysvětlila: Nastoupila jsem v květnu do práce po MD na pozici mzdová účetní a ta důchodkyně měla uzavřený PP od 1.1.2008 (já se po té dočetla,že SD mohou mít uzavřený PP na 1 rok) moje nadřízená jí vždy pokaždé,když u nás ta SD pracovala např. v březnu,květnu,červenci,září vystavovala DPP na každý měsíc. (nástup, výstup z DPP) a až vyčerpala 150 hod.,tak pak jí uzavírala krátk.prac. poměr - normálně jí napsala prac.smlouvu na dobu určitou např. od 1.10.-30.11.2008 (protože jí nevyzbyly hod.) takže jí přihlašuji a odhlašuji na OSSZ a příslušné zdr. poj.Když jsem se ve fóru ptala, radily mi,že mám dát DPČ. Nevím proč s ní tu DPČ neuzavírala, u krátk. poměrů je ta podmínka příjmu 400,-Kč a odpracovat nějaké dny (nevím přesně zda 15 dní) Příjem ona měla vyšší jak 400,- Kč za ty dva měsíce a ty dny to nevím kolik jich měla odpracovaných.Ta podmínka pro ten krátk.poměr musí být splněna jak příjmem, tak těma dnama že? A to rozmezí se sleduje jenom mezi tím ZMR ne? když mezi tím bude mít DPP,tak to nevadí ne? v tomto roce měla ZMR dvakrát a mezi tím ty DPP. Ona takhle bude pracovat zase v roce 2009,takže teď tedy budu sledovat příjem 2000,- Kč a 15 odpracovaných dní,pak ji přihlásím, jenže já nevím kolik dní bude pracovat a ani nevím kolik si vydělá, dopředu to prostě zjistit nejde. A to jsem v háji, protože když bude marodit,tak netuším za jaké dny jí budu vyplácet náhradu mzdy. Prý se snad musí udělat rozpis směn (dnů kdy bude pacovat), ale to já prostě dopředu nevím.Děkuji moc i za tu předchozí odpověď
Ke krátkodobému zaměstnání a zaměstnání malého rozsahu- to jsou 2 věci, letos hovoříme o tzv. příležitostném zaměstnání , viz zákon 54/1956 Sb. § 6. ZMR je nový pojem od 1.1.2009-zákon 187/2006 Sb. § 7 (s odkazem na § 6).Ve Mzdové účetní 11/2008 je pár příkladů na ZMR, nakl.ANAG. Od 1.1.09 v DPČ je z-tel povinen rozvrhnout předem pracovní směny a tyto určit-alespoň fiktivně(protože vy ani nevíte, jak bude pracovat),určíte prac.den/dny j e n pro ú č e l y výplaty n á h r a d y mzdy. Pokud budete mít uzavřenou DPČ, která vykazuje znaky ZMR, tak nepřihlašujete na OSSZ, přihlásíte v momentě, kdy bude splněna účast na pojištění, tzn. v měsíci, kdy dosáhne rozhodného příjmu alespoň 2.000,- Kč, např. uzavřete DPČ od 1.1.09 do 31.7.09, v DPČ stanovíte odměnu měsíčně 1.800,- Kč, znamená to, že nedosáhne v měsíci 2.000, jedná se tedy o ZMR, na OSSZ nepřihlašujete. V květnu vyplatíte navíc odměnu 200,- Kč - tím dosáhne v květnu rozhodného příjmu 2.000 Kč, v květnu tudíž vznikne účast na pojištění, do 8.6.09 (pokud nemáte sjednaný pozdější termín) jste povinna přihlásit tuto zaměstnankyni na OSSZ jako ZMR, ale zpětně, tj. od 1.1.2009 a už ji necháte přihlášenou i kdyby v červnu měla zase "jen" 1.800,- Kč, odhlásíte ji z OSSZ až dnem ukončení PP , tzn. odhlásíte ji až 31.7.09 . A při dalším sjednání ZMR a pro posouzení, zda vám založí účast na pojištění sledujete dobu, zda bylo sjednáno do či po 6 měsících od ukončení předchozího ZMR, ale také, zda předchozí, i když nezaložilo účast a nové ZMR je sjednáno do 6 měsíců-zda dosáhlo to předchozí zaměstnání rozhodného příjmu, pak by vaše další zaměstnání účast založilo, právě proto, že to předchozí dosáhlo rozhodného příjmu (i když nezaložilo účast)-je to složitější, nehlídáte jen 6 měsíců, ale i rozhodný příjem....
mockrát vám děkuji za vysvětlení.
Ještě bych chtěla poprosit o to, jak prosím Vás zadám do počítače průměr, když natupuje zaměstnanec a má 80,- Kč/hod.mělo by se ještě navýšit o nějaké prémie a příplatek za práci ve škodlivém prostředí? pracujeme ve strojírenství a tam jsou příplatky.ta předchozí mzdová zadávala asi 90,- Kč. jedná se mi o zadat tento průměr správně do počítače při jejich nástupu. je na to nějaký vzorec nebo postup jak se to spočítá? máme 40 hod. úvazek - 8 hod. směna. někteří mají 20 hodin týdně - 2 zaměstnanci linvalidní a pak asi 4 za-ci s 35 hod. týdně. Jestli mi můžete ještě v tomhle poradit, budu ráda.opravdu ještě nejsem tak zkušená, i když jsem toho hodně přečetla, ale v praxi to je vždy něco jiného.děkuji.
O pravděpodobném výdělku se na BC hodně hovořilo, dejte si do vyhledávače, podívejte se také do ZP § 353 odst.2. Pravděp.výdělek použijete většinou jen ve čtvrtletí, kdy nastupuje, pokud v tomto Q odpracuje 21 dnů, pro další Q použijete již průměrný výdělek ze skutečnosti. Pokud je možné, nejlépe je stanovit formu výpočtu pravd.výdělku ve vnitř.nařízení, směrnici, protože s výší pravd.výd. bývají problémy. Neměla byste z-ce poškodit, ale ani mu nepřiměřeně navýšit pravd.výd. Máte různé možnosti, zákon striktně nestanoví výpočet. Můžete vzít z-ce s nejnižším a nejvyšším průměrem a zprůměrovat nebo z-ce,kteří dělají stejnou práci nebo základní mzdu+příplatky,kterých by dosahoval + předpokládanou výši % atd. Na foru tato vysvětlení také najdete.
Teď jsem se dívala do ZP § 353 a do vyhledávače,ale nic moc jsem z toho nevyčetla.
opravdu nevíte jak spočítat,když nastupuje a nemá ještě hrubý výdělek ale pouze v pracovní smlouvě uvedeno 80,-Kč/hod. 0-30% pohyblivou složku mzdy (prémie) a 6,- Kč příplatek za práci ve škodlivém prostředí. Vím,že průměry počítá čtvrtletně počítač jak na nemoc tak na dovolenou, ale netuším jak se ten průměr vypočítá ručně (při nástupu).díky
mzdovou účetní od ANAGU odebírám, ty příklady tam jsou, vím o tom (v 11/2008) už jsem to četla.a pokud tato zaměstnankyně založí účast na nemoc. poj. budu přihlašovat zpětně jak říkáte (k 1.1.2009)na hromadném seznamu nebo klasicky P a O na OSSZ? A na příslušné zdr. poj. se také ohlašuje, to zůstává,že? My už ji tedy asi nebudeme moci uzavírat prac. smlouvu na dobu určitou např. od 1.10.-30.11. jako doposud, ale už to bude muset být asi DPČ s těmi rozvrženými směnami, jak říkáte,že? Je to fakt složitý.
Paní Beto jste zlato.Vím,že vás využívám, ale máte znalosti,tak to risknu a poprosím.Četla jsem v Anagu náhradu mzdy při pracovním úrazu. My těch pracovních úrazů u nás ve firmě máme za tento rok asi osm. Chci se zeptat jestli nevíte, jak se bude v novém roce hradit ta částina, když za-nec odpracuje třeba 3 hodiny a pak se mu stane pracovní úraz. Ta částina se mu uhradí jako náhrada mzdy? já nevím zda se bude jednat o náhradu nebo o nemocenskou. náhrada je od 3. dne za pracovní dny a nemocenská od 15. kalendářního dne.jak se pak bude počítat náhrada za ztrátu na výdělku ten první den, když tam bude mít odpracovanou tu částinu? do teď se počítal rozdíl pracovní a kalendářní dny včetně rozdílu odpracovaných a neodpracovaných hodin.
A u nepracovních úrazů musím za-ci také vypočíst náhradu za ztrátu, i když se nejedná o úraz pracovní a je o něm sepsán záznam o úrazu že? Díky moc
Musím se opravit v prvotní odpovědi, Hromadný seznam č. 1 je pro jednatele, Hromadný seznam akce č. 3 je pro zaměstnání MR, obrátila jsem to, ale není divu ... Vaší důchodkyni uzavíráte DPP a po splnění 150 hodin s ní uzavíráte HPP, ale i tento HPP musí být sjednán na dobu určitou, nejdéle 1 rok - pokud jste se ptala na toto.
paní Beto,
ty hromadné seznamy už mám vychytaný, dočetla jsem se to. ale s tou důchodkyní to máme tak,že tedy po vyčerpání 150 (DPP) s ní pak uzavřeme HPP - jedná se o krátkodobý prac. poměr na dobu určitou např. od 1.10.-15.12.08 takže jsem jí odhlásila k tomuto datu.to špatně není že ne? a také snad není špatně, když jí má v jednom roce postupně prvně dohody např. 5 a pak ten zmiňovaný HPP (na dobu určitou) děkuji za odpověď :-))
ještě bych poprosila, nevíte náhodou co dělat s takovým případem, když za-nec má 5 dětí a uplatňuje si na všechny slevu 890,-Kč v součtu to dělá 4450,- Kč za měsíc a max. výše měsíčního bonusu, který může být vyplacen je 4350,- Kč. co s tím mám udělat? mě to program neohlídal.nevím zda to tam náhodou nemám nastavený, ale to pak ten zaměstnanec bude muset vrátit v RZ? děkuji
Paní Beto,
Řešíme jeden "zapeklitý problém": jsme pracovní agenturou, která se specializuje na brigády pro studenty a ze zákona nesmíme využívat DPP. Vzhledem k tomu, že drtivá většina námi realizovaných brigád jsou nepravidelné, denní brigády, bez možnosti předem stanovit, jak dlouho se bude pracovat a s jakým výdělkem, velmi vítáme možnost PMR (práce malého rozsahu) s výdělkem do VRP (výše rozhodného příjmu), což bude realizováno u DPČ uzavřených na několik měsíců (převážně 6 měsíců, tj. jeden semestr).
Vedle tohoto systému však chceme využívat pro nestudenty (musí si doplácet ZP do minima, na rozdíl od studentů), kterých máme naštěstí jen několik, možnost uzavírání pracovních smluv na dobu určitou nebo DPČ na max. 14 dnů (DPČ14) - zde není pro účast na NP rozhodující výše příjmu, ale typ smlouvy a průběh pracovně právního vztahu. Při splnění podmínek (do 14 dnů) není účasten takový zaměstnanec na NP, je účasten jenom ZP, a to po dobu, na kterou byla smlouva uzavřena.
Vše výše uvedené je teorie, snad vše platí - mělo by. Nyní však praxe: S brigádníkem uzavřeme DPČ14 bez účasti na NP. Vše řádně proběhne, my proplatíme mzdu (zálohu rovnající se plné výši mzdy), která bude vyšší než rozhodný příjem. Jenže několik dnů po ukončení této DPČ si brigádník ještě "odskočí" na další brigádu, což nemůžeme nikdy dopředu vědět, tedy ani při uzavírání původní DPČ na 14 dnů. Uzavřeme tedy novou DPČ ve stejném měsíci, z ní je samozřejmě již účasten na ZP a NP, protože předchozí DPČ na 14 dnů překročila VRP.
OTÁZKA: Neovlivní nově uzavřená DPČ nějakým způsobem účast na NP u původní DPČ14??? Podle mého názoru by neměla: původní DPČ14 byla řádně sjednána a ukončena. Z hlediska daně ze závislé činnosti se samozřejmě mzda z obou DPČ sčítá a odvádí se z tohoto součtu.
Děkuji předem, pokud mi dokážete poradit, můžete mi zaslat odpověď e-mailem, abychom "nezdržovali" ostatní diskutující....
R.K.
vírání pracovních smluv na dobu určitou nebo DPČ na max.
>14 dnů (DPČ14) - zde není pro účast na NP rozhodující
>výše příjmu, ale typ smlouvy a průběh pracovně
>právního vztahu.
Nedomnívám se, že je důležitý typ smlouvy pro účast na NP. Můžete uzavřít HPP či DPČ na dobu určitou na 14 kal. dnů s výdělkem nad 2.000, nejedná se o ZMR, ale o nepojištěné zaměstnání, protože zaměstnání netrvalo ani nemělo trvat alespoň 15 kal.dnů - odvedete ZP, neodvedete SP a je jedno, zda se jedná o HPP či DPČ. Pokud byste ale uzavřeli DPČ na 1999 Kč na dobu 15 kal.dnů, jedná se o ZMR, neodvedete SP, ale neodvedete ani ZP z titulu DPČ, která nezaložila účast na pojištění, jelikož nebyl sjednán-nedosáhla rozhodného příjmu 2.000 Kč.
Při splnění podmínek (do 14 dnů) není
>účasten takový zaměstnanec na NP, je účasten jenom ZP, a to
>po dobu, na kterou byla smlouva uzavřena.
>u HPP ano, není účasten SP, je účasten ZP, ale pokud byste uzavřeli DPČ s rozhod.příjmem 1999, nebude účasten SP ani ZP
>OTÁZKA: Neovlivní nově uzavřená DPČ nějakým způsobem
>účast na NP u původní DPČ14??? Podle mého názoru by
>neměla: původní DPČ14 byla řádně sjednána a ukončena. Z
>hlediska daně ze závislé činnosti se samozřejmě mzda z
>obou DPČ sčítá a odvádí se z tohoto součtu.
>
Domnívám se, že neovlivní, ale dokáži o tom popřemýšlet až zítra, dnes už jsem v této noční hodině K.O. Jen dodám, ale to se vás nebude týkat - započitatelný příjem § 7 odst. 3 ZoNP ZMR skončí 31.8.09 v 8/09 jste zúčtovali 800 Kč, účast nezaložilo, v XI. dodatečná prémie,odměna 400 Kč, po skončení roku odměna 900 Kč-tato již založí účast, odvedete pojistné v součtu za všechny částky.
Účast na NP u více smluv v měsíci
Dobrý den (resp. asi spíše večer:) paní Beto,
>Nedomnívám se, že je důležitý typ smlouvy pro účast na
>NP...
Ano, máte samozřejmě pravdu - typ smlouvy není důležitý pro účast na NP, ale pro účast na ZP (dle Vašeho příkladu je to jasné)
>>OTÁZKA: Neovlivní nově uzavřená DPČ nějakým způsobem
>>účast na NP u původní DPČ14???
>Domnívám se, že neovlivní...
Budu velice rád, když se Vám podaří o tom popřemýšlet - prozatím jsem nedokázal z nikoho tuto informaci "dostat" - neví si s tím rady ani náš advokát, ani daňový poradce - resp. se (stejně jako Vy) domnívají, že neovlivní... V zákoně se hovoří vždy o "zaměstnání", které má splňovat nějaké parametry a není zde vazba na nějaký typ smlouvy. Otázkou je, co si pod pojmem zaměstnání vyloží např. PSSZ, tj. pokud u našeho brigádníka budeme mít DPČ14 (bez účasti na NP, s příjmem vyšším než VRP) + další DPČ (s účastí na NP) v jednom měsíci, zda nebudou tvrdit, že se jedná o jedno jediné "zaměstnání", bez ohledu na druh a počet uzavřených smluv...
Co se týče Vaší poznámky v závěru:
> § 7 odst. 3 ZoNP ZMR skončí 31.8.09 v 8/09 jste
>zúčtovali 800 Kč, účast nezaložilo, v XI. dodatečná
>prémie,odměna 400 Kč, po skončení roku odměna 900 Kč-tato
>již založí účast, odvedete pojistné v součtu
Nějak mi tenhle odstavec unikl, resp. po jeho přečtení jsem nevěděl, k čemu to je dobré, tak jsem to vypustil z hlavy. Teď už díky Vám vím, jak je to myšleno, jenom doplňující otázka: musí se samozřejmě všechny dodatečné prémie a odměny týkat stále toho jediného měsíce, ve kterém byla mzda do VRP?
Díky moc za Vaše názory, které jsou pro mě velmi cenné. Rád bych Vám nabídl i občasnou spolupráci s naší firmou (www.student.cz), tj. placené poradenství - občas se potýkáme s problémy, které nedokážeme sami vyřešit. Pokud budete mít zájem, pošlete mi emailem zprávu, jsme solidním partnerem, fungujeme už 15 let.
Každopádně mě Váš názor moc zajímá.
Mějte se fajn, Renda
Re: Účast na NP u více smluv v měsíci
Dobrý večer ;-) § 7 odst. 3 ZoNP ZMR ....neřekla bych, že se musí týkat 1 měsíce, ale odměn vázajících se k t o m u t o zaměstnání. K pojmu zaměstnání: V zákoně se hovoří vždy o "zaměstnání", které má splňovat nějaké parametry a není zde vazba na nějaký typ smlouvy...Nedomnívám se, že v pojmu zaměstnání není vazba na typ PS, jelikož pojem zaměstnání definuje ZoNP v § 3 písm. g), který odkazuje na § 5 písm. a), kde naleznete v bodě 5. z-ce činné na základě DPČ.
Otázka: S brigádníkem uzavřeme DPČ14 ..OTÁZKA: Neovlivní nově uzavřená DPČ nějakým způsobem účast na NP u původní DPČ14. Odpověď. Musela jsem si to namalovat :) Vy uzavřete DPČ na 14 KD=nezaloží účast, nejedná se o ZMR a zúčtujete 2.000 a více. Další DPČ v tomto měsíci, tzn. do doby 6 měsíců od uzavření původní DPČ. Pak bych se ve výkladu držela § 6 odst. 2) Z-ci jsou účastni pojištění též, jestliže jejich zaměstnání nemělo trvat ani netrvalo déle než 14 KD (2.DPČ nebude trvat více než 14KD?), sjednaná částka dosáhla alespoň 2.000 a nastoupili opětovně do zaměstnání (zaměstnání= nová DPČ) k témuž z-eli a od skončení - nyní jdu dle písm.b) předchozího zaměstnání, které nezaložilo účast na pojištění proto, že ...neuplynula doba alespoň 6 měsíců. Tzn.,že druhé zaměstnání účast založí, to vy víte. Nemám pocit, že by 2. zaměstnání ovlivnilo to první viz pojem zaměstnání, dle mého názoru je to 1. ucelené zaměstnání, které trvá od-do, stejně tak 2. zaměstnání trvá od-do a nemůže ovlivnit dobu zaměstnání prvního, popravdě řečeno, mne ani takováto možnost úvahy nenapadla ..Tak to vidím já. Jinak děkuji za nabídku, myslím, že tu je dost jiných odborníků, vaše uznání mne potěšilo, nehledě na to, že Vy sám máte velmi odborné znalosti, pošlu časem malou připomínečku k infu na vašemu webu - deformace povolání ... :) Snad vám to alespoň trochu pomohlo, ráda vyslyším i názor někoho jiného.
Re: Účast na NP u více smluv v měsíci
Dobrý večer paní Beto - já mám sice spíše odpoledne, ale Vy to čtete jistě v pozdnějších hodinách:) - chtěl jsem Vám moc poděkovat za Vaší odpověď, vneslo mi to více světla do temnoty našich zákonů - to, co se děje v ČR z hlediska složitosti výpoštů mezd, je doba temna jako vyšitá... Pomohlo mi to moc!
Připomínku k našemu webu určitě pošlete, budu za ní rád. Co se týče mé nabídky, myslím, že jste zbytečně skromná, Vaše znalosti a praktické zkušenosti jsou obrovské. Za odpověď na můj dotaz bych se Vám rád nějak revanšoval, moje nabídka trvá, budu rád, když navážeme spolupráci, mám e-mail kuchar@student.cz.
Já sám nejsem vůbec odborník - jsem jen obětí své práce, z donucení se snažím v tom vyznat a dělat vše správně, dle zákona. V naší firmě máme totiž obrovské množství (hlavně) DPČ a stovky zaměstnanců měsíčně - holt "brigády pro studenty":) Jakékoliv rozhodnutí, co a jak počítat, co a jakým způsobem uzavírat se poté stává rozhodnutím systémovým, podle kterého pak "jedou" všichni. A když se nedejbože udělá špatné rozhodnutí, chyba není jedna, ale jsou jich desítky, stovky. Hrůza, dělám to 15 let a jsem už z toho chabrus na nervy!:)
Takže ještě jednou díky! R.K.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.