Re: obrat DPH podle data faktury nebo pl
plátcem DPH můžete být dobrovolně nebo podle tržby ,né podle faktur,takže buď vedete účetnictví nebo musíte mít DE,jak byste poznala,kolik máte tržeb a kolik máte zaplatit daní?,takže příjmy a výdaje,je DE,pokud budete plátcem DPH od března,uplatníte DPH z faktur vystavených v březnu,týkajících se března,také můžete uplatnit z inventury odečet DPH,musíte udělat nějakou inventuru zboží majetku prostě to nejde říct,že nevedete ani účetnictví ani DE.
A proč by to nešlo říct, že nevede účetnictví ani DE? A co tzv. paušální výdaje? Tam se obrat musí taky hlídat. Co se týče obratu - tak tam sledujete přijaté peníze, ať už v hotovosti či do banky, ne podle toho kolik máte vystavených faktura, ale kolik máte ve skutečnosti zaplaceno.
Uplatňuji na daň z příjmu paušál, takže mám jen záznamy o příjmech a evidenci pohledávek podle zákona o daních z příjmu a žádnou DE mít nemusím.
Jinak mi z vaší odpovědi mi plyne, že rozhodující je, kolik mi kdo zaplatí, takže obrat mám až v okamžiku platby, a je jedno, jestli mi někdo za dříve poskytnuté služby ještě něco dluží a časem třeba doplatí?
Moc děkuji.
Můžete mi ještě poradit s tou druhou částí?
Resp. ještě situace je taková, že jsem správný okamžik registrace už prošvihla a budu tedy muset doplácet 10% náhradu za neuplatnění DPH. Mám teď vystavit poměrně velkou fakturu a nevím, jak na ní. Abych už z ní neplatila náhradu, bylo by nejlepší ji vystavit ji už s DPH až poté, kdy budu plátcem, a to pak odvést. Problém možná je, že bude fakticky za služby poskytnuté v době, kdy jsem jako plátce ještě registrovaná nebyla, ač být měla.
Pokud ji vystavím teď a bez DPH, finančák mi ji započítá do základu pro výpočet náhrady. A tím pádem by to šlo z mé kapsy, což bych samozřejmě nerada. Nevím, co z toho je pro finančák správnější a s čím mi bude dělat menší problémy...
A když budu registrovaná jako plátce s účinností od 31.12., můžu za služby poskytované jednomu klientovi průběžně po celý prosinec včetně tohoto jediného dne, kdy už budu řádně zaregistrovaná (i když většína bude před registrací), vystavit fakturu s DPH? Zdanitelné plnění bude správně 31.12.?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.