Re: Cestovní náhrady - nedodání dokladů
zákon přímo nařizuje vyplatit stravné. pokud se ho jednatel chce vzdát, musí tak učinit písemnou cestou a to pouze před započetím služ. cesty, nikoli po jejím ukončení. v případě, že by letenku ztratil , učiní písemné prohlášení o době odletu a době příletu, vy vypočtete nárok na stravné a pak už další výdaje, jako ubyt. apod.
Stravného není možné se vzdát, tudíž žádné písemné vzdání se není k ničemu. Pokud jste mu vydali zálohu, je zaměstnanec povinen podat vyúčtování služební cesty (předložit veškeré doklady) do 10 dnů od skončení SC. Pokud čas odletu a příletu víte, vycházejte z těchto časů (zapište si, z čeho vycházíte). Pokud to nevíte, ať Vám to alespoň zam-ec čestně prohlásí.
Vzdávat se dopředu svých práv - v tomto případě stravného se nemůžete. Můžete se jich vzdát pouze po uskutečnšní cesty.
Salačová na to svých školeních vždy upozorňuje. Zamec. tedy může po uskutečnění cesty podepsat, že se vzdává stravného.
Pokud mu byla vyplacena záloha a on nevyúčtoval cestovné, je možné mu tuto zálohu jako nevyúčtovanou srazit ze mzdy.
Ať si sežene náhradní doklad nebo dodá čestné prohlášení.
A kdo vlastně platil tu letenku?
U mě byl problém, že jsem nevěděla, že se přesně počítá stravné podle časů - příjezd, odjezd, překročení hranic, klient nevyplňuje cestovní příkaz, pouze mi dává doklady. V tomto případě jsem nakonec našla doklad o jízdném - vlaku, proto neměl letenku. Ale vlakovou jízdenku má od ledna-března, protože během toho jezdil pořád na prac.cesty a teď zpětně, protože je to už za minulý rok, někdy v lednu, březnu už mu nemůžu říci, aby mi přesně zapsal časy. Už to asi vědět nebude. Většinou jsem počítala nástup na cestu a zpět dle směrnice. Teď už ale vím, že je to špatně. Nyní od Nového roku budu chtít cestovní příkazy, jen se snažím nějak opravit minulý rok. Proto jsem se ptala, zda je možné např. ve směrnici mít, že v případě nedodání dokladů stanovit nárok na minimum nebo něco takového......
budu to muset nějak vyřešit..děkuji
>>>>>>Dobrý den,
>>>>>>
>>>>>>prosím o radu, pokud mi jednatel, který je současně i
>>>>>>zaměstnanec nedodal letenku, pouze doklad o
>>>>>>ubytování,
>>>>>>jak mu mám vypočítat stravné?? Cestovní příkaz ani
>>>>>>uvedené časy odjezd- příjezd, překročení hranic mi
>>>>>>nedal.
>>>>>zákon přímo nařizuje vyplatit stravné. pokud se ho
>>>>>jednatel chce vzdát, musí tak učinit písemnou cestou
>>>>>a
>>>>>to
>>>>>pouze před započetím služ. cesty, nikoli po jejím
>>>>>ukončení. v případě, že by letenku ztratil , učiní
>>>>>písemné
>>>>>prohlášení o době odletu a době příletu, vy vypočtete
>>>>>nárok na stravné a pak už další výdaje, jako ubyt.
>>>>>apod.
>>>>
>>>>Je možné dát do směrnice něco ve smyslu, že když
>>>>nebude doklad předložen nebo v případě ztráty
>>>>letenky,
>>>>vyměří zaměstnavatel např. minimum?Jinak děkuji moc
>>>>za
>>>>předchozí odpověď.
>>>
>>>Stravného není možné se vzdát, tudíž žádné písemné
>>>vzdání se není k ničemu. Pokud jste mu vydali zálohu,
>>>je
>>>zaměstnanec povinen podat vyúčtování služební cesty
>>>(předložit veškeré doklady) do 10 dnů od skončení SC.
>>>Pokud čas odletu a příletu víte, vycházejte z těchto
>>>časů (zapište si, z čeho vycházíte). Pokud to nevíte,
>>>ať
>>>Vám to alespoň zam-ec čestně prohlásí.
>>
>>nemáte pravdu, stravného se může vzdát a to před
>>započetím sc. musí tak učinit písemně. jinak dojde k
>>porušení zákona. pokud mu tedy byla vyplacena záloha,
>>což
>>měla být, ale o ní se nezmiňujete, normálně vyúčtujte
>>stravné, ubyt. ...
>
>Tak to mám vážné mezery - můžete mi napsat, podle
>kterého paragrafu je tedy možné se předem písemně vzdát
>stravného? Díky
Ale Katuško, proč hned tak "natvrdo" s tím paragrafem? Vždyť si můžeme popovídat (zde)
i o tom co si zrovna vymyslím a se zákony to nemá nic společného. Hezký večer
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.