Vlákno názorů k dotazu Jednatel s.r.o. od beta - Re: Jednatel s.r.o. dotazu moc nerozumím - zrekapituluji -...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 1. 2009 16:19

beta (neregistrovaný)

Re: Jednatel s.r.o.
    dotazu moc nerozumím - zrekapituluji - v roce 2008 je jednatel v prac.práv.vztahu (ale ne ve fci jednatele ...), pobírá mzdu + jednatelskou odměnu, odvádíte ZP i SP z celkové mzdy,odměny + ten samý jednatel na základě mandátní smlouvy v jiném s.r.o.- není v pracovně právním vztahu se společnosti-odměna 400/měsíčně a vy zde neodvádíte SP ani ZP ?
    S tím prvním nebudete od 2009 dělat nic, s tím "druhým" bez prac.právního vztahu - toho do 31.1.09 odhlásíte zvláštním seznamem, který je zveřejněn na webu ČSSZ z pojištění a zároveň uvedete, zda bude důchodově pojištěn - to v případě, že v měsíci bude mít rozhodný příjem 5.900,- Kč. Pro jednatele, komanditisty, společníky bez prac.práv.vztahu neplatí limit 2.000 Kč, protože od 1.1.09 vypadávají z nemocenského pojištění, budou pojištěni pouze důchodově, a to za podmínky, kterou jsem zmínila. Tento "druhý" jednatel tedy nebude mít nárok v roce 2009 na náhradu mzdy, ani na nemocenské v případě nemoci.
    Ještě bych si dovolila upozornit na to, pokud v r.2008 neodvádíte ZP z odměny jednatele 400,- Kč - pak to je špatně. Od 2008 se změnila definice VZ pro odvod ZP a jednatelská odměna není ve výjimkách, ani pro ni neplatí osvobození do 400,- Kč jako pro SP, z odměny 400,- Kč jste v roce 2008 povini odvádět ZP

• 3. 1. 2009 20:32

zuza (neregistrovaný)

Děkuji za vaši odpověď přeci mám k vám ještě dotaz. Jednatel který není v pracovněprávním vztahu k s.r.o., má s s.r.o. mandátní smlouvu s jednatelem. Zde je roční odměna vyplacená do konce ledna následujícího roku. Takže za r. 2008 z této odměny odvedeme daň, sociální i zdravotní. Ale mojí neznalostí ho přihlásím až teď ale měl být na sociálce přihlásený už od ledna 2008 a byť neměl žádnou odměnu v jednotlivých měsících tak jsem měla podávat nulové přehledy. Tak jak z této situace mám ho přihlásit až teď zpětně od prosince 2008. Děkuji vám zuza

• 4. 1. 2009 8:35

beta (neregistrovaný)

Ano, pokud je v mandátní smlouvě uvedena odměna, která založí účast na pojištění (400 Kč a více) měl již být na OSSZ přihlášen, i když od ledna 08 nic nepobíral. Měla byste ho přihlásit zpětně dnem, od něhož začal vykonávat pro společnost práci, za kterou je společností odměňován. Ale aby to nebylo tak jednoduché, v roce 2009 tohoto jednatele zase naopak z pojištění odhlásíte, a to formou zvláštního seznamu, kam zároveň uvedete, zda jeho odměna bude zakládat účast na důchodovém pojištění (zda bude alespoň ve výši 5900/měsíc). Toto za podmínky, že není v prac.práv.vztahu ke společnosti.

• 4. 1. 2009 12:11

zuza (neregistrovaný)

Děkuji za odpověď a co mi radíte s tím přihlášením. No jednatel má mandátní smlouvu od ledna 2008 takže k tomuto datu jsem ho měla přihlásit. No to mě asi na sociálce dají pokutu za pozdní přihlášení co? A co musím doložit za papíry? Udělám klasickou přihlášku+ předkládám jeho mandátní smlouvu? Asi připravit taky nulové přehledy od začátku roku. A ještě mám to všechno vyplnovat na staré tiskopisy nebo už na nové platné pro tento rok? Děkuji předem na moje otázky a že jich není málo. Díky, díky díky Zuza

• 4. 1. 2009 18:04

beta (neregistrovaný)

Nezáleží na tom, od kdy má mandátní smlouvu, vy ho přihlásíte ode dne, kdy začal pro společnost vykonávat práci a proč byste ho nemohla přihlásit třeba až od prosince, kdo vám dokáže, že začal vykonávat práci dřív, tedy pokud se to nedá zjistit jinak - cesťáky apod. Abych vám pravdu řekla, s jakým tiskopisem, teď váhám, ale máme rok 2009, tak bych ho přihlásila asi novým ?? a datum přihlášení si ještě ujasněte, zda nemůžete tvrdit, že začal vykonávat práci ne 1.1., ale podstatně později ..., přehledy bych jim nevnucovala, spíše ho nezapomeňte zároveň odhlásit od 1.1.09 - to musíte stihnout do konce měsíce ledna 09. A nevěšte hlavu, v praxi jsem se s pokutou za pozdní přihlášku ještě nesetkala. Na tiskopisy se zeptejte na vaší OSSZ - zda staré či nové, ale přikláním se k novým, tím byste snad nic nezkazila, ale jak říkám, informujte se raději u kováře :), zdravím.

• 4. 1. 2009 20:43

Zuza (neregistrovaný)

No tak to já ho musím přihlásit zpětně od začátku ledna, protože se mu proplácejí cestáky. Tak zatím díky za rady uvidíme jak dopadnu na sociálce. Zuza

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).