Re: Jednatel s.r.o.
dotazu moc nerozumím - zrekapituluji - v roce 2008 je jednatel v prac.práv.vztahu (ale ne ve fci jednatele ...), pobírá mzdu + jednatelskou odměnu, odvádíte ZP i SP z celkové mzdy,odměny + ten samý jednatel na základě mandátní smlouvy v jiném s.r.o.- není v pracovně právním vztahu se společnosti-odměna 400/měsíčně a vy zde neodvádíte SP ani ZP ?
S tím prvním nebudete od 2009 dělat nic, s tím "druhým" bez prac.právního vztahu - toho do 31.1.09 odhlásíte zvláštním seznamem, který je zveřejněn na webu ČSSZ z pojištění a zároveň uvedete, zda bude důchodově pojištěn - to v případě, že v měsíci bude mít rozhodný příjem 5.900,- Kč. Pro jednatele, komanditisty, společníky bez prac.práv.vztahu neplatí limit 2.000 Kč, protože od 1.1.09 vypadávají z nemocenského pojištění, budou pojištěni pouze důchodově, a to za podmínky, kterou jsem zmínila. Tento "druhý" jednatel tedy nebude mít nárok v roce 2009 na náhradu mzdy, ani na nemocenské v případě nemoci.
Ještě bych si dovolila upozornit na to, pokud v r.2008 neodvádíte ZP z odměny jednatele 400,- Kč - pak to je špatně. Od 2008 se změnila definice VZ pro odvod ZP a jednatelská odměna není ve výjimkách, ani pro ni neplatí osvobození do 400,- Kč jako pro SP, z odměny 400,- Kč jste v roce 2008 povini odvádět ZP
Děkuji za vaši odpověď přeci mám k vám ještě dotaz. Jednatel který není v pracovněprávním vztahu k s.r.o., má s s.r.o. mandátní smlouvu s jednatelem. Zde je roční odměna vyplacená do konce ledna následujícího roku. Takže za r. 2008 z této odměny odvedeme daň, sociální i zdravotní. Ale mojí neznalostí ho přihlásím až teď ale měl být na sociálce přihlásený už od ledna 2008 a byť neměl žádnou odměnu v jednotlivých měsících tak jsem měla podávat nulové přehledy. Tak jak z této situace mám ho přihlásit až teď zpětně od prosince 2008. Děkuji vám zuza
Ano, pokud je v mandátní smlouvě uvedena odměna, která založí účast na pojištění (400 Kč a více) měl již být na OSSZ přihlášen, i když od ledna 08 nic nepobíral. Měla byste ho přihlásit zpětně dnem, od něhož začal vykonávat pro společnost práci, za kterou je společností odměňován. Ale aby to nebylo tak jednoduché, v roce 2009 tohoto jednatele zase naopak z pojištění odhlásíte, a to formou zvláštního seznamu, kam zároveň uvedete, zda jeho odměna bude zakládat účast na důchodovém pojištění (zda bude alespoň ve výši 5900/měsíc). Toto za podmínky, že není v prac.práv.vztahu ke společnosti.
Děkuji za odpověď a co mi radíte s tím přihlášením. No jednatel má mandátní smlouvu od ledna 2008 takže k tomuto datu jsem ho měla přihlásit. No to mě asi na sociálce dají pokutu za pozdní přihlášení co? A co musím doložit za papíry? Udělám klasickou přihlášku+ předkládám jeho mandátní smlouvu? Asi připravit taky nulové přehledy od začátku roku. A ještě mám to všechno vyplnovat na staré tiskopisy nebo už na nové platné pro tento rok? Děkuji předem na moje otázky a že jich není málo. Díky, díky díky Zuza
Nezáleží na tom, od kdy má mandátní smlouvu, vy ho přihlásíte ode dne, kdy začal pro společnost vykonávat práci a proč byste ho nemohla přihlásit třeba až od prosince, kdo vám dokáže, že začal vykonávat práci dřív, tedy pokud se to nedá zjistit jinak - cesťáky apod. Abych vám pravdu řekla, s jakým tiskopisem, teď váhám, ale máme rok 2009, tak bych ho přihlásila asi novým ?? a datum přihlášení si ještě ujasněte, zda nemůžete tvrdit, že začal vykonávat práci ne 1.1., ale podstatně později ..., přehledy bych jim nevnucovala, spíše ho nezapomeňte zároveň odhlásit od 1.1.09 - to musíte stihnout do konce měsíce ledna 09. A nevěšte hlavu, v praxi jsem se s pokutou za pozdní přihlášku ještě nesetkala. Na tiskopisy se zeptejte na vaší OSSZ - zda staré či nové, ale přikláním se k novým, tím byste snad nic nezkazila, ale jak říkám, informujte se raději u kováře :), zdravím.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.