Vlákno názorů k dotazu Zamestnavatel mi dluzi od xy5 - Re: zamestnavatel mi dluzi v 1. řadě si zjistěte...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 2. 1. 2009 6:33

xy5

Re: zamestnavatel mi dluzi
    v 1. řadě si zjistěte na ÚP nebo na internetu
    http://portal.mpsv.cz/sz/obcane/insolvence
    do kdy si můžete na ÚP požádat o výplatu dlužných mezd
    ta doba je velmi omezená (nějak kolem 1 měsíce)
    myslím, že musíte doložit mj. výplatní pásky za měsíce, které nebyly proplaceny, pracovní smlouvu (stačí kopie)
    musíte také vyplnit tiskopisy
    ne vše, o co požádáte, je vždy vyplaceno (např. se nevyplácí DoPP, různé odměny k ŽJ, odstupné se vyplácí, ale pozor, protože se vyplácí jen do určité výše, která je daná zákonem, tak můžete tuto výši, kterou Vám mohou proplatit, překročit. V tom případě o rozdíl musíte zažádat na soudu - tam je k tomu určený jiný tiskopis).
    Protože v době insolvence, kdy dlužné mzdy vyplácí ÚP musí dotyčný zaměstnavatel velmi úzce spolupracovat s ÚP, tak mzdová účetní této firmy musí nastudovat další zákony, takže je s touto problematikou obeznámená, a proto i ona by mohla zam-cům při vyplňování žádostí pomáhat (ale není to její povinností).
    Takže ve vlastním zájmu navštivte v co nejkratší době příslušné internetové stránky nebo ještě lépe - navštivte ÚP (tam Vám jistě pomohou i při případném vyplňování tiskopisů - bez toho se žádných peněz nedočkáte).

• 2. 1. 2009 6:41

xy5

ještě velmi záleží na tom, zda je Vaše ukonč. PP vůbec platné
    pokud jste dala výpověď okamžitým zrušením - tak to nelze (to je nesmysl)
    pokud Vám zam-tel nevyplácel mzdy, tak byste musela jedině zrušit okamžitě PP dle § 56
    takže záleží, co jste zam-teli vůbec napsala (pokud nějaký právní nesmysl, potom na žádné odstupné nárok nemáte)

• 3. 1. 2009 20:57

marketa vetesnikova (neregistrovaný)

>>dala jsem vypoved a to okamzitym zrusenim pracovniho
    >>pomeru z duvodu neplaceni.zamestnavatel mi k tomuto
    >>dni
    >>dluzi 2 vyplaty a 3 odstupne platy.firma je nyni v
    >>insolvencnim rizeni tak se chci zeptat jak mam v
    >>tomto
    >>pripade jednat a ziskat sve penize.dekuji
    >
    >v 1. řadě si zjistěte na ÚP nebo na internetu
    >http://portal.mpsv.cz/sz/obcane/insolvence
    >do kdy si můžete na ÚP požádat o výplatu dlužných
    >mezd
    >ta doba je velmi omezená (nějak kolem 1 měsíce)
    >myslím, že musíte doložit mj. výplatní pásky za
    >měsíce, které nebyly proplaceny, pracovní smlouvu (stačí
    >kopie)
    >musíte také vyplnit tiskopisy
    >ne vše, o co požádáte, je vždy vyplaceno (např. se
    >nevyplácí DoPP, různé odměny k ŽJ, odstupné se vyplácí,
    >ale pozor, protože se vyplácí jen do určité výše, která
    >je daná zákonem, tak můžete tuto výši, kterou Vám
    >mohou proplatit, překročit. V tom případě o rozdíl musíte
    >zažádat na soudu - tam je k tomu určený jiný
    >tiskopis).
    >Protože v době insolvence, kdy dlužné mzdy vyplácí ÚP
    >musí dotyčný zaměstnavatel velmi úzce spolupracovat s
    >ÚP, tak mzdová účetní této firmy musí nastudovat další
    >zákony, takže je s touto problematikou obeznámená, a
    >proto i ona by mohla zam-cům při vyplňování žádostí
    >pomáhat (ale není to její povinností).
    >Takže ve vlastním zájmu navštivte v co nejkratší době
    >příslušné internetové stránky nebo ještě lépe -
    >navštivte ÚP (tam Vám jistě pomohou i při případném
    >vyplňování tiskopisů - bez toho se žádných peněz nedočkáte).
    >URAD PRACE NAM JIZ VYPLATIL MZDY ZA SRPEN A ZARI,ALE NE V DANEM TERMINU TO JEST DO PATNACTI DNU OD VYPLATNIHO DNE.PODLE ZAKONA MUZU ZRUSI OKAMZITE PRACOVNI POMER.A TO JSEM TAKE UDELALA NA URADE MI REKLI ZE MAM VYPOVED NAPROSTO V PORADKU,A AT SE ZKUSIM SE ZAMESTNAVATELEM DOHODNOUT,COZ SE VUBEC NEDA.TAKZE TO SKUSIM JAK RIKATE,DEKUJI ZA VASI REAKCI.VETESNIKOVA

• 4. 1. 2009 17:41

xy5

já se domnívám, že úřad práce má jiné termíny na výplatu dlužných mezd (ne 15 dnů od výplatního dne)
    on totiž musí zam-tel předložit na ÚP také všechny podklady (kterých není málo) , ÚP to také překontrolovává a pak musí zkontrolovat, zda nároky, které požaduje zam-ec (na jiných tiskopisech) souhlasí s tím, co opravdu se má vyplatit (není to tak jednoduché)
    jenže Vy už jste dlužné mzdy, alespoň tedy část, obdržela - raději ještě konzultujte s ÚP, jak dál postupovat, protože na té www. stránce, kterou jsem uvedla je mj. v odd. Ochrana zam-ců při plat. neschopnosti zam-tele - Uplatňování mzdových nároků zam-ců - Rozsah a výše mzdových nároků, věta: "ÚP může uspokojit mzdové nároky zam-ce uplatněné vůči jednomu a témuž zam-teli v období 1 roku pouze jednou". A to jste uplatnila. Tak to opravdu nevím, zda Vám bude moci vyplatit další dlužné mzdy ÚP. Možná budete muset to zkusit přes soud - tam je to ale na dlouhou trať a s nejistým výsledkem. Určitě by vám všem zam-cům ale měl nastínit zam-tel, jak chce nevyplácení mezd dál řešit. Hodně zdaru a štěstí v nelehké situaci Vám přeji.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).