Vlákno názorů k dotazu DPP - odvod zdravotního pojištění od xy5 - Re: DPP - odvod zdravotního pojištění z DoPP se...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 2. 1. 2009 11:01

xy5

Re: DPP - odvod zdravotního pojištění
    z DoPP se žádné ZP (ani SP) neplatí a není vůbec rozhodující, zda je příjem větší nebo menší než 5000Kč/měs.
    nespletla jste si ten příjem se zdaněním? U nepodepsaného daň.prohl. je tento příjem důležitý - do 5000Kč/měs. = srážková daň, nad 5000Kč/měs. = zálohová
    dotyčný nesmí mít podespané daň.prohl. u více zaměstnavatelů současně (vždy ho smí mít podepsané jen u 1 zam-tele)
    nevím, proč by dotyčný musel psát, že si sám platí ZP nebo že má jiný příjem, ze kterého se ZP odvádí
    je to dáno zákonem, že se ZP z DoPP nesráží, takže pokud má někdo, za koho není plátcem ZP stát sjednanou jen DoPP, tak si musí ZP zaplatit sám na své zdrav. pojišťovně
    je ale možné, že ale zdrav. poj. zjistí, že se obchází zákon, tzn., že je sice sjednána dohoda do 150 hod., ale odměna je tak vysoká, že je jasné, že se zákon obchází, tzn., že se vykazuje do 150 hod., ale ve skutečnosti je odpracováno mnohem více hodin (to se týká i SP)

• 3. 1. 2009 16:07

beta (neregistrovaný)

Re: DPP - odvod zdravotního pojištění
    já si nemyslím, že kontrola ze ZP by napadla DPP. to by chtělo už velkou odvahu napadnout výši odměny ..., to ne, já jsem spíše přesvědčena, že si to popletla účetní, možná začíná a neví, že z DPP se neodvádí, protože začátek dotazu je celkem logický, ale nesměl by se týkat DPP :) Paní účetní upozorněte na to, že se mýlí, pokud máte uzavřenou DPP, nemusíte prokazovat, že jste osobou, za kterou je plátcem pojistého stát či zda platíte ZP v min.výši atd.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).