Re: podpora v nezaměstnanosti a těhotens
a proč chcete čekat do června, zkuste najít zaměstnání nyní, problém asi budete mít s hlídáním? Kdybyste přesto hlídání našla nebo si ho mohla zařídit, můžete pracovat a zároveň pobírat rodičovský příspěvek a alespoň vám vznikne pak z titulu dalšího zaměstnání (nesmí to být dohoda o provedení práce nebo zaměstnání, které nezakládá účast na pojištění, př. zaměstnání malého rozsahu) nárok na peněžitou pomoc v mateřství, když splníte podmínku 270 kal.dnů pojištění v posledních 2 letech přede dnem nástupu na PPM. Pokud by to nešlo, pak se vrátím k vašemu prvnímu dotazu.
Taky mě napadlo,ale já možnost hlídání přes den nemám.Mám jednu babičku a ta je pořád zaměstnaná.Musela bych hledat někoho cizího a to s manželem.Dcerka je na mě dost fixovaná,od září máme zamluvenou školku a hlavně jsme si nepořídili dítě,aby nám ho vychovával někdo jiný.Jedinou možnost mám 3 dny odpoledne v týdnu brigádu,kam si mohu brát dcerku sebou.Ale to bude právě ta dohoda o provedení práce.Můžete mi napsat jinou možnost,abych nezůstala úplně bez peněz?Děkuji.
Chápu vás, Veroniko, že se chcete děťátku věnovat, pokud ale budete nezaměstnaná či evidovaná na ÚP, pak zůstanete bez PPM a od narození dítěte budete pobírat RP v nejnižší výši. Takže si musíte rozmyslet, zda vydržíte alespoň po nějakou dobu hlídání cizí osobou (nebo někdo z rodiny, z příbuzenstva ...já jsem na RD bezúplatně hlídala synka mé švagrové, třeba byste někoho v rodině našla). Domnívám se ale, že je tu možná varianta, a to, aby o rodičovský příspěvek požádal manžel, pokud samozřejmě splňuje podmínky pro přiznání RP. Má 2 možnosti - zvolit 2letý či 3letý RP. Na žádosti o RP se uvede jméno otce.Ten také doloží na dalším tiskopisu Potvrzení o nároku na dávky ovlivňující nárok a výši rodičovského příspěvku (formulář s fialovým pruhem), že má nárok na „mateřskou“ a v jaké výši. Potvrzení mu vystaví buď jeho zaměstnavatel, nebo OSSZ. Poté vyplní Žádost o rozhodnutí o volbě nároku na rodičovský příspěvek (formulář se žlutým pruhem), kde si vybere dvouletou variantu. Na rychlé čerpání musí splnit podmínku, že by denní dávka jeho f i k t i v n í mateřské byla minimálně 380 korun. Otec může přitom klidně dál pracovat, protože celodenní a řádnou péči o dítě zajistil tím, že se o dítě bude starat jeho matka. Ohledně zdravotního pojištění nemusíte mít obavy, protože v té době budete mít ještě jiné dítě a v případě 2 dětí do 15 let zdravotní pojištění za vás bude platit stát, jen to musíte nahlásit a doložit vaší zdrav.pojišťovně. Pokud váš manžel nesplní podmínku pro 2letý RP (výše výdělku), pak může požádat o tříletou variantu, která je ovšem na výplatu RP výhodnější. Nejsem odborník na rodičovský příspěvek, ale myslím, že by to snad tak mohlo jít - ve vašem zájmu to raději s předstihem zkonzultujete s vaším odborem soc.dávek. A ještě mne napadla jiná možnost ohledně peněžité pomoci v mateřství, ale už se mi to sem nevejde, tak pošlu znovu jinou zprávu.
Re: podpora v nezaměstnanosti a PPM
Také mne napadlo, to jsem psala jiné mamině v jiném dotazu, že byste mohli také uplatnit alespoň část PPM, a to pokud by došlo ke střídání při PPM, ale nemám to úplně zjištěné a teď bohužel nemám dost času, abych se tím zabývala, zkuste si (pro změnu :) dojít na vaši OSSZ a zeptat se, zda by toto bylo reálné. Kopíruji místy zkrácenou odpověď jiné mamině:
Pokud byste byla i nadále evidována na ÚP, skutečně vám nevznikne nárok na peněžitou pomoc v mateřství. Tak mne napadá, ale nevím, zda je to reálné - zda by to nešlo "přehodit" na otce dítěte, vy se můžete při PPM vystřídat, vám sice nárok na PPM nevznikne, ale v zákoně 187/2006 Sb. v § 32 je mimo jiné kdo má nárok na PPM - odst. 1 písm. e) - nárok na PPM má pojištěnec, který pečuje o dítě a je otcem dítěte nebo manželem ženy, která dítě porodila, pokud s matkou dítěte uzavřel písemnou dohodu podle odstavce 7, že bude pečovat o dítě; tuto dohodu lze uzavřít s účinkem na dobu nejdříve od počátku sedmého týdne po porodu dítěte. Takže, vy byste nárok a PPM po dobu 6 týdnů neměla, ale zbytek by mohl event.vyčerpat manžel, či otec dítěte. To by snad šlo ..? Také je třeba podotknout, že podmínkou nároku na PPM je účast pojištěnce na pojištění alespoň po dobu 270 kalendářních dní v posledních dvou letech přede dnem nástupu na PPM-do doby 270 dnů ale nevstupuje doba evidence na ÚP. Doba studia na SŠ, VŠ ano, pokud počátek 6. týdne před očekávaným dnem porodu připadne do období 270 dnů ode dne úspěšného ukončení studia. Pokud by dítě převzal otec dítěte či manžel od počátku 7. týdne, i on musí splnit podmínku 270 kal.dnů pojištění a vypočtená výše PPM by "šla" z jeho pojištění (jeho výdělků). Ale jak říkám, to jsem vydedukovala ze zákona, nejsem odborník, ale vychází mi to tak, přesto se zeptejte na vaší správě a dejte vědět :) držím vám pěsti a přeji hodně štěstí.
PS Bohužel se žádný jiný názor neozval, tak vážně nevím, zda je to reálné a nerada bych vás mystifiovala, ale za pokus to stojí,ne ?
>Zprávu od Vás jsem si četla,ale tam mi píšete,že když budu evidovaná na ÚP,tak mi nevznikne nárok na PPM a o přehození PPM na otce.Ale nevyčetla jsem z toho,jestli mám nárok brát od června nezaměstnaneckou podporu a nebo v případě neschopenky od lékaře,je možné,že mi ji lékař vystaví,protože se léčím se štítnou žlázou,ale to se tepr uvidí,jak to budu snášet.Nevím z čeho se to vypočítává a vyplácel by mi ji OSSZ?Asi Vás tím už otravuji,tak se nezlobte.
od června nezaměstnaneckou podporu a
>nebo v případě neschopenky od lékaře,je možné,že mi ji
>lékař vystaví,protože se léčím se štítnou žlázou,ale to
ne, vím, že to pro vás musí být složité, já v tom pracuji a také sama leckdy tápu, možná i s tou PPM, ale za optání na OSSZ to stojí tedy, pokud by se vám to vyplatilo. Sice jsem psala, že pokud budete evidovaná na ÚP, nárok na PPM vám nevznikne, ale mohl by vzniknout manželovi od 7. týdne po porodu dítěte pokud byste sepsali žádost viz http://www.cssz.cz/NR/rdonlyres/686F9818-89E5-469F-AB6D-9BDCC3113F19/0/89_624_2.dot
V té prohlašuje manžel, že že nárok na peněžitou pomoc v mateřství z důvodu péče o toto dítě neuplatnil nikdo jiný..a nevidím tam ani v zákoně že by na PPM od 7. týdne po porodu dítěte neměl nárok, když matka dítěte nárok na PPM nemá... ale jak říkám,také se učím, ale zkuste to takto podat na OSSZ, měli by vám pomoci, vy zadejte dotaz s tím, co už víte - vy nárok na PPM ne z důvodu evidence na ÚP, sepíšete dohodu s manželem dle § 32 odst. 1 písm. e) zákona číslo 187/2006 Sb. a od 7. týdne po porodu dítěte bude pobírat PPM manžel, pokud splní podmínku účasti 270 kal. dnů pojištění. Otázkou ovšem je, zda v jeho současném zaměstnání nepobírá vyšší příjem, než by byla PPM, z důvodu pobírání PPM totiž nesmí mít příjem z titulu toho zaměstnání, ze kterého pobírá PPM. Vy v každém případě, pokud budete evidovaná na ÚP, vám nárok na PPM nevzniká. Postačuje toto vysvětlení ? Ještě jste se ptala-pokud při evidenci na ÚP vám lékař vystaví PN, tato PN bude sloužit pouze jako "omluvenka",abyste nemusela docházet na ÚP, ale platit vám ji nikdo nebude. PN by vám platil jen z-el, a to v případě, že byste byla zaměstnaná v PP, který založí účast na pojištění, tzn. nikoliv DPP. Anebo po ukončení PP, který vám založil účast na pojištění, pak do 7 kal.dnů můžete onemocnět a bude vám od 15. kal.dne nemoci vyplácet PN OSSZ.
Re:a ještě podpora v nezaměstnanosti
a ještě k podpoře - na podporu máte nárok, pokud v posledních 3 letech od zaevidování jste splnila podmínku 1 roku zaměstnání, které založilo účast na důchodovém pojištění. Takže si můžete v posledních 3 letech i nasčítat "kousky" zaměstnání, ale ne DPP.Do doby zaměstnání lze započítat i náhradní dobu, tu najdete v zákoně 435/2004 Sb., např.pobírání plného invalidního důchodu, osobní péče o dítě ve věku do 4 let a další. Výše podpory se vám stanoví z průměrného měsíčního čistého výdělku, který byl u vás zjištěn a naposledy používán pro pracovněprávní účely ve vašem posledním ukončeném zaměstnání v rozhodném období, tj. v posledních třech letech před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání (ne DPP). Výše podpory v nezaměstnanosti první 2 měsíce podpůrčí doby 65 %, další 2 měsíce 50 % a po zbývající podpůrčí dobu 45 % průměrného měsíčního čistého výdělku nebo vyměřovacího základu. Délka podpůrčí doby je stanovena u osob do 50 let na 5 měsíců, od 50 do 55 let na 8 měsíců a nad 55 let 11 měsíců. Pokud byste nedoložila výdělek, podpora se vám vypočte z násobku prům.mzdy v NH,podrobnosti viz https://formulare.mpsv.cz/okprace/cs/form/print.jsp?CMD=PrintEmpty&FN=PUchZ090101890&SSID=294
Děkuji za obsáhlou odpověď.Já v rodině opravdu nikoho kromě moji mamči,která stále pracuje na hlídání nemám.Kdybych tu možnost měla,tak bych jí využila.Mimo jiné jsem si dneska zavolala na úřad práce a zeptala se jich,zda mám nějakou šanci najít co nejrychleji práci jako těhotná a doslova se mi vysmáli.Můj manžel podmínky pro RP splňuje,tak ještě zajdu na sociálku u nás a ověřím si to.To jsou ale peníze po porodu.Ale co ty 4 měsíce do porodu,když v červnu přestanu brát RP a nebudu mít práci?Mám se jít nahlašovat na ÚP?Zůstanu bez peněz nebo budu brát nezaměstnaneckou podporu?
Děkuji
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.