Re: Vyloučené doby na ELDP v případě...
Na ELDP uvedete do vyloučených dob počet dní PN. Pokud jste mu nevypláceli v průběhu PN nějaké odměny, tak budou na ELDP všechny vyloučené doby zřejmě vyjma 1. dne, kdy se stal úraz, protože jste mu asi zaplatili část směny. Náhrada za ztrátu na výdělku PO DOBU PN vůbec ELDP neovlivní ani náhrada vyplacená pojišťovnou. Způsobí akorát to, že si poškozený bude muset podat DAP, protože se pojišťovna chová jako souběžný plátce mzdy. Příklad najdete v metodickém pokynu platném pro rok 2008 na webu čssz str. 13.
>>>Dobrý večer, prosím můžete mi někdo dát nějaký
>>>příklad, kdy se budou na ELDP vykazovat vyloučené
>>>doby, které
>>>se nekryjí s dobou za kterou náležela náhrada za
>>>ztrátu na výdělku po skončení pracovní neschopnosti
>>>za
>>>pracovní úraz?
>>>
>>>máme ve firmě za-nce,který od 1.2.2008 marodí (utrpěl
>>>pracovní úraz) a v červnu k 30.6.2008 mu byla
>>>částečně
>>>(za necelý 1/2 rok) vyplacena náhrada za ztrátu na
>>>výdělku. vůbec netuším jak to vykážu na ELDP v roce
>>>2009.
>>>Až vyčerpá podpůrčí dobu, předpokládám,že dostane
>>>zbytek náhrady za ztrátu. Věděli byste jak to uvést
>>>na
>>>ELDP jestli tento případ má souvislost s mým dotazem?
>>>mockrát vám děkuji.
>>
>>ještě bych prosím chtěla dodat,že se nejedná o
>>náhradu
>>od za-tele,ale od Kooperativy. není to příjem od
>>za-tele.
>
>Na ELDP uvedete do vyloučených dob počet dní PN. Pokud
>jste mu nevypláceli v průběhu PN nějaké odměny, tak
>budou na ELDP všechny vyloučené doby zřejmě vyjma 1.
>dne, kdy se stal úraz, protože jste mu asi zaplatili část
>směny. Náhrada za ztrátu na výdělku PO DOBU PN vůbec
>ELDP neovlivní ani náhrada vyplacená pojišťovnou.
>Způsobí akorát to, že si poškozený bude muset podat DAP,
>protože se pojišťovna chová jako souběžný plátce mzdy.
>Příklad najdete v metodickém pokynu platném pro rok
>2008 na webu čssz str. 13.
mockrát děkuji za odpověď,můžete mi prosím zjednodušit nebo dát příklad, co si představit pod tím,že na ELDP se budou vykazovat vyloučené
>>>doby, které
>>>se nekryjí s dobou za kterou náležela náhrada za
>>>ztrátu na výdělku po skončení pracovní neschopnosti
>>>za
>>>pracovní úraz?
a za druhé se VD budou vykazovat pokud se nekryjí s příjmy....
já začínám,potřebuji příklad, děkuji moc :-)
Pokud byste (nebo pojišťovna za vás) vypláceli náhradu za ztrátu na výdělku po skončení PN, jednalo by se u zam-ce např. o přeřazení na jinou méně placenou práci. Pak by došlo k poklesu výdělku, který by byl zam-ci kompenzován dopočtem mezi průměrným výdělkem stanoveným před přeřazením a dosaženým výdělkem. Taková vyplácená náhrada by měla být ideálně poskytována každý měsíc, ale i v případě, že byla poskytována jednorázově za nějaké období, vždy je třeba vědět, za které měsíce náleží. Pokud by byl zam-ec v této době nemocen z důvodu obecné příčiny (chřipka... ne z důvodu předchozího prac.úrazu) a za tuto dobu náležela náhrada, nemohly by se doby PN považovat za dny vyloučené a také by se tudíž nemohly uvést v ELDP. Teď si nejsem úplně jistá, ale musel by marodit celý měsíc. U části měsíce PN a náhrady by ke krytí nedocházelo. Zatím se vás tento případ vůbec netýká.
Ke krytí vyloučených dob a příjmu dochází u PN trvající po celý měsíc. Např. PN celý prosinec + vyplacené pololetní odměny nebo konec prac.poměru k 31.12., celý měsíc prosinec PN + proplacená nevyčerpaná dovolená. Opět dochází ke krytí a nemůžete celých 31 dní PN uvést do vyloučených dob na ELDP. Pročtěte si metodické pokyny. Jsou tam vzorové příklady. Až budete vyplňovat ELDP, tak si projděte všechny lidi s delší PN a podívejte se, zda se jim nevyplácely odměny, dary, právě dovolená při PN a ukončení PP, nemoci v ochranné lhůtě a doplatky. Program by měl automaticky vyhodit PN z vyloučené doby.
Mně se velmi osvědčila Abeceda mzdové účetní od Anagu. Teď jí mám objednanou pro r. 2009, 08 už si kupovat nebudu. Jsou tam vzorové příklady i na vyplňování ELDP.
děkuji za odpověď
já mám 8 PÚ které trvají déle než 1/2 roku, jeden dokonce už skoro rok, jak jste to myslela,že se mě to netýká? metodický pokyny na rok 2009 jsem pročetla,ale tam není příklad těch dob které se vykazují v případě,že se nekryjí.já nevím jestli tomu rozumím.
nevím zda jsem to psala,ten za-nec marodí od 1.2.2008, stále, PD mu končí 31.1.2009 a stane se PID, už mu byl přiznán důchod,tak asi skončí, nebo ho přeřadíme na jinou práci. a co z toho tedy vyplívá v ELDP pro mě.já se moc omlouvám, já začínám, teď do toho změny v tom nemocenském od 1.1.2009, RZD, je to děsný.Abecedu 09 si objednám, z 08 jsem hodně čerpala, ty metodické pokyny jsem stáhla z www.cssz.cz. děkuji za trpělivost.
No ale pořád se bavíme o náhradě PO dobu PN. Takže celá doba PN je dobou vyloučenou, jedině, že byste mu v době PN vyplatili nějaké odměny a v tom měsíci proti odměnám má pouze celý měsíc nemoc, dochází ke krytí vyloučených dob a PN, proto by např. 31 dnů nemohlo být na ELDP jako VD. Nyní budete vyplňovat ELDP za rok 2008 (tedy jen část. Předpokládám, že při žádosti o PID jste již část za rok 08 posílali). Rok 09 jen v případě ukončení PP. Příklad prac.úrazu a odměn je v MP platných od 1.1.04 i pro 08 na str. 13.
Náhradu za ztrátu na výdělku po skončení pracovní neschopnosti asi zatím nevyplácíte? U toho PID musíte vědět, co s ním bude dál.
Jestli neskončí a zůstane na stejné pozici se stejnou mzdou nebo ho přeřadíte na jinou práci a dojde k poklesu výdělku, tak potom začne být aktuální náhrada za ztrátu na výdělku po skončení PN a ELDP za 09 budete vyplňovat až příští rok.
Jestli vás ještě zajímají příklady na náhradu za ztrátu po skončení PN, tak jsem si je sehnala a v nich je uvedeno, že při vyplacení náhrady a současně vyplacení nemocenské z obecných příčin (ne z důvodu prac.úrazu) I ZA ČÁST MĚSÍCE, se PN nepovažují za vyloučené doby. Dlouho jsem náhradu nevyplňovala do ELDP. Tam je totiž rozdíl, že může jít jen o část měsíce. Když budete chtít poslat příklady napište mi na mail a25@centrum.cz
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.