Re: Nová neschopenka tiskopis
Lékař při vzniku dočasné pracovní neschopnosti (dále jen pracovní neschopnosti) vystaví pojištěnci tiskopis „Rozhodnutí o dočasné pracovní neschopnosti“, který má 6 propisovacích dílů. Pojištěnci předá 3 díly, a to:
• II. díl - Rozhodnutí o vzniku dočasné pracovní neschopnosti (se žlutým pruhem), který slouží jako průkaz práce neschopného pojištěnce. Tento díl bude mít pojištěnec po celou dobu trvání pracovní neschopnosti u sebe a při ukončení dočasné pracovní neschopnosti jej odevzdá ošetřujícímu lékaři.
• III. díl – Hlášení zaměstnavateli o vzniku dočasné pracovní neschopnosti (s modrým pruhem). Tento díl předá práceneschopný zaměstnanec svému zaměstnavateli jako doklad k uplatnění nároku na náhradu mzdy v prvních 14 kalendářních dnech trvání pracovní neschopnosti a k omluvení nepřítomnosti v práci. OSVČ si jej ponechá.
• IV. díl – Rozhodnutí o vzniku dočasné pracovní neschopnosti pro uplatnění nároku na nemocenské (s růžovým pruhem). Tento díl se považuje za žádost o nemocenské, které náleží od 15.kalendářního dne trvání pracovní neschopnosti. Zaměstnanec předá tento díl po doplnění údajů na druhé straně tiskopisu v části „Prohlášení“ (tj. doplnění čísla účtu a kódu banky, na který chce dávku poukázat nebo adresy, chce-li dávku vyplatit prostřednictvím pošty) svému zaměstnavateli.
Re: Nová neschopenka tiskopis
ne, tam žádný průměr nevyplňujete - k tomu slouží další tiskopis, který budete muset pro každého nemocného nad 14 dnů vyplnit: Příloha k žádosti o nemocenské/ošetřovné (je to 2.str. tiskopis - musíte rozepsat za posledních 12 kal. měsíců příjmy, vyl. doby a mnoho dalších informací)
tedy, pokud se něco nezměnilo od doby, kdy jsem tyto informace dostala na školení (oficiální tiskopisy z OSSZ jsem ještě nedostala)
já snad budu mít toto usnadněné - tiskopis by se mi měl tisknout z programu
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.