Re: nástup 1.1.09
Dobrý den,
řeším úplně stejný problém. Zam ukončil v předchozím zaměstnání 31.12.2008, k nám fyzicky nastoupil dnes 5.1.09.
Pracovní smlouva - sepsání 31.12.2008
Nástup do práce - 1.1.2009
Tzn. 1.1. má placený svátek (nepracoval), 2.1. dovolenou (nebo NV).
Může tedy takto být? Dříve OSSZ nechtěla a musel být nástup až 2.1. ...
OSSZ to skutečně vyžadovala. Pokud na první den nového pracovního poměru připadl svátek, a nový zaměstnanec do práce nenastoupil a práci nezačal vykonávat, nevznikla mu podle zákona o sociálním pojištění účast na pojištění a tudíž jej i pro účely důchodu začali evidovat až od de dne, kdy skutečně začal pracovat.... Letos by to tedy bylo až od pátku 2.1.2009.
Dokonce mi tehdy vrátili i několik ELDZ na přepracování.
Aktuální stav neznám, zeptejte se přímo na OSSZ.
OSSZ nemohla vyžadovat sepisování PS od 2.1. To jí nepřísluší diktovat zam-teli, od kdy má zaměstnávat zaměstnance. Dřív ale platilo, že pokud byla smlouva sepsaná od 1.1., tak tento zaměstnanec byl pojištěn na soc. poj. až od 2.1. (i když měl placený svátek, nesměl ale ve skutečnosti 1.1. opravdu pracovat) a tímto dnem ho také zam-tel přihlašoval k pojištění a tímto dnem byl také uveden den nástupu na ELDP. Těch změn za několik posledních let v nástupu (sepisování PS) od 1.1. bylo několik (týkalo se to psaní ELDP).
--- dobrý den, děkuji za reakce. Volala jsem na OSSZ, nástup do práce musí být opravdu až 2.1., datum sepsání smlouvy jsem ale ponechala 31.12.2008 a doba uzavření pracovního poměru na dobu určitou od 1.1.09 -31.12.09, tzn. pracovní poměr vznikl už 1.1., tj. proplatím mu náhradu i za svátek.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.