Re: OSVČ základ pro nemocenskou.
xxxx
... nějak se mi nezadařilo na stránkách ČSSZ, ale našla jsem kalkulačku na www.mpsv.cz, přejít nahoře na liště na nemocenské pojištění a vlevo ve sloupci vybrat Kalkulačka pro výpočet nemocenských dávek v roce 2009.
... zatím to moc nestuduju, v prvním momentě jsem chtěla manžela OSVČ taky nahnat na komerční pojištění, ale o žádném extra výhodném nevím. Jenom Vám připíšu jeho názor na nemoc. dávky ---- to, co do toho v pojistném nastrkám, si zase vyberu zpátky. Fakt je, že chod jeho živnosti v případě nemoci zajišťuje zbytek rodiny.... pro OSVČ by bylo "extra" výhodné nemocenské pojištění, kdyby v případě onemocnění OSVČ, nastoupila náhradní pracovní síla (to je myšleno jako fór).... -:)))
Re: OSVČ základ pro nemocenskou.
Pokud OSVČ, která platí nyní k povinnému důch.poj. dobrovolně
238,- měsíčně minimum nemocenské a tuto částku bude platit nadále bude dostávat 300,- denně od 15.dne PN a to sice až cca po roce, protože se počítá průměrný vyměřovací základ za posledních 12 měsíců. V 1/09 to bude jen 100,- denně a postupně se bude zvyšovat. Pokud si bude platit např. 500,- měsíčně ke konci roku 09 dostane denně cca 500,-. Při delší nemoci se nové nemocenské pojištění vyplatí, konzultoval jsem tyto výpočty i s OSSZ.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.