Vlákno názorů k dotazu OSVČ a zálohy 2009 od Pet - Re: OSVČ a zálohy 2009 >dobrý den>tak jsem...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 6. 1. 2009 17:59

Pet (neregistrovaný)

Re: OSVČ a zálohy 2009
    >dobrý den
    >tak jsem koukala na stránky ČSSZ a mají tam nové info
    >o zálohách na důchodové pojištění vztahující se už na
    >platby za leden 2009.
    >
    >Pokud jsem to dobře pochopila, tak OSVČ, které v roce
    >2008 platili tu minimální zálohu na důchod. pojištění
    >1 596,-, tak za leden zaplatí 1574,-
    >A OSVČ, které mají vyměrovací základ vyšší, tak si ho
    >přepočtou 29,2%.
    >
    >Dobrý den ,na stránce www.ucto2000.cz píšou,že nové min.zálohy na důchod.poj.a nemoc.poj. se budou hradit až po podání přehledu za rok 2008.Za leden se zvyšuje jen min.zdrav.poj.1.590 Kč
    >

• 6. 1. 2009 18:04

martina (neregistrovaný)

Re: OSVČ a zálohy 2009
    no na účtu jsou ty informace z 2.1. a tohle na www.cssz.cz naběhlo dnes. Zítra jdu na sociálku, tak se ještě osobně zeptám.

http://www.cssz.cz/cz/osoby-samostatne-vydelecne-cinne/platba-pojistneho/zalohy-na-pojistne-na-duchodove-pojisteni.htm

OSVČ, která vykonávala samostatnou výdělečnou činnost v roce 2008, byla povinna platit zálohy na pojistné a tuto činnost vykonává nadále i v roce 2009 a nedojde u ní k žádné změně jako například k ukončení a znovuzahájení činnosti, ke změně činnosti z hlavní na vedlejší a naopak, platí zálohy na pojistné na důchodové pojištění v roce 2009 do kalendářního měsíce, předcházejícího měsíci, kdy byl/měl být podán přehled za rok 2008 ve výši 29,2 % vyměřovacího základu. V případě, že OSVČ platila v roce 2008 zálohy na pojistné v minimální výši, tzn. v případě výkonu hlavní činnosti ve výši 1596 Kč, v případě výkonu vedlejší činnosti ve výši 639 Kč, platí od 1. 1. 2009 zálohy na pojistné ve výši 1574 Kč v případě výkonu hlavní činnosti a ve výši 630 Kč v případě výkonu vedlejší činnosti do kalendářního měsíce předcházejícího měsíci podání přehledu za rok 2008.,.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).