Re: Náhrady PN r. 2009 ???
Dobrý den,
dnes jsem prodělala docela podrobné školení na téma nemocenské pojištění a vcelku s Vámi souhlasím :-)
Bod 1) ano
bod 2) ano vyplacené náhrady nad rámec stanovený zákonem podléhá triádě (SP+ZP +daň). Navíc pokud toto nebudete mít písemně schváleno třeba jednatelem, nebude to ani daňový náklad.
bod 3) o tom jsem neslyšela :-(
bod 4) správně- ponižujeme odvody o polovinu vyplacených náhrad.
Co se týká nemoci kratší jak 3 dny- no, dle mého názoru je to nesmysl. Proč by někdo nosil neschopenku na dny, které nebude mít stejně placené?
Budu se muset ještě hodně učit :-)
Za první 3 dny fakt nedostane nic. To je jasné. Musí to všichni vědět. Vím, že neznalost zákona neomlouvá a každý by si to měl nastudovat sám, ale zrovna si píšu důležité body, které se tohoto problému týkají. Chci je předat zaměstnavatelům k prostudování a ti ať to dají i zaměstnancům. Chci je upozornit na povinnosti obou stran. Oni by stejně pořád volali a ptali se. Zam-nci i zam-telé :-)
neplac. volno musí schvalovat zam-tel, sráží se z něho ZP, kdežto z nemoc. (náhrady mzdy), pokud bude vystavena neschopenka jen na 3 dny (nebude náhrada mzdy placena), se ZP nesráží , za podmínky, že je v daném měsíci splněn MVZ ZP
a k tomu 2. bodu otázky - můžete vnitřním předpisem schválit, že budete platit částky nad rámec zákona (podléhá odvodům), ale stejně pro OSSZ budete moci odečíst jen 1/2 z částky, která je daná zákonem, ne tedy z celé částky, tedy i z té, kterou jste vyplatili nad rámec zákona (tedy tak jsem to alespoň pochopila já)
náhrady a nemoci od 15.dne...atd
>>>>>
>>>>>Za první 3 dny fakt nedostane nic. To je jasné. Musí
>>>>>to všichni vědět. Vím, že neznalost zákona neomlouvá
>>>>>a
>>>>>každý by si to měl nastudovat sám, ale zrovna si píšu
>>>>>důležité body, které se tohoto problému týkají. Chci
>>>>>je předat zaměstnavatelům k prostudování a ti ať to
>>>>>dají i zaměstnancům. Chci je upozornit na povinnosti
>>>>>obou stran. Oni by stejně pořád volali a ptali se.
>>>>>Zam-nci i zam-telé :-)
>>>>
>>>>něco jsem stahovala z netu, nevím tedy kde to přesně
>>>>bylo, možná na www.mpsv.cz, tam je i celý ten buletin
>>>>o
>>>>nemocenském od 1.1.09 i ty povinnosti zaměstnanců,
>>>>resp. nemocných
>>>Jojo, a také je to hodně dobře je vše popsáno i na
>>>www.cssz.cz
>>Začínám v tom mít snad trochu jasno,jen pokud jde o
>>to
>>zda si nechat vystavit neschopenku když je mi špatně
>>od střed,do neděle to je 5 dní,peníze stejne
>>žádný,tak
>>proč se nedomluvit na omluvené absenci ? Vijde to asi
>>na stejno no,ne ? D.
>
>neplac. volno musí schvalovat zam-tel, sráží se z něho
>ZP, kdežto z nemoc. (náhrady mzdy), pokud bude
>vystavena neschopenka jen na 3 dny (nebude náhrada mzdy
>placena), se ZP nesráží , za podmínky, že je v daném měsíci
>splněn MVZ ZP
>a k tomu 2. bodu otázky - můžete vnitřním předpisem
>schválit, že budete platit částky nad rámec zákona
>(podléhá odvodům), ale stejně pro OSSZ budete moci odečíst
>jen 1/2 z částky, která je daná zákonem, ne tedy z
>celé částky, tedy i z té, kterou jste vyplatili nad rámec
>zákona (tedy tak jsem to alespoň pochopila já)
paní xy5, píšete: za podmínky,že je v daném měsíci splněn MVZ ZP, to znamená,že po 3 dnech nemoci až bude za-nec pracovat,tak musí mít alespoň 8000,- Kč, (bez té náhrady), aby splnil tuto podmínku a bylo odvedeno min. 1080,- Kč? tak jste to myslela? díky
minimální vyměřovací základ ZP (MVZ ZP) jsem myslela to, že on za odpracované dny musí splnit tuto podmínku pro odvod
jako třeba když byl v r. 2008 nemocný od 3. kal. dne v měsíci až do konce měsíce, ale 1. + 2. byla so+ ne, tak neměl splněný MVZ ZP za ty dva dny, tak se muselo srazit ZP (z těch 2 dnů), ten samý příklad, ale kdyby byla 1. neděle, ale jeho příjem za pondělí (2.) by nesplňoval podmínku MVZ ZP za 2 dny, tak se muselo také dosrážet (stejně to bude i v letošním roce), takže to myslím tak, že on musí prostě v tom měsíci splňovat za odprac. dny (na kal. dny) splňovat podmínku MVZ ZP
nevím, jestli jsem to popsala srozumitelně
pokud přinese zaměstnanec neschopenku, tak od tohoto dne neřešíte po dobu nemoci zdrav. pojištění (to se neplatí, ani ze dnů, kdy od r. 2009 z náhrady mzdy nemá ani korunu)
tím MVZ jsem myslela to, že pokud je někdo nemocný od 3.kal. dne(např. od 3.11.2008 do konce listopadu nebo dál), tak to se počítá:
pokud jeho hrubý příjem za 1.+2.11 není alespoň v částce 534 Kč, tak se z této částky musí odvést ZP
ten MVZ není jednotný, záleží vždy na počtu kal. dnů v daném měsíci (8000:30)x2=po zaokr. 534 Kč
pokud má měsíc 31 KD, dělíte 31 a násobíte kal. dny, které potřebujete zjistit na MVZ
>>>minimální vyměřovací základ ZP (MVZ ZP) jsem myslela
>>>to, že on za odpracované dny musí splnit tuto
>>>podmínku
>>>pro odvod
>>>jako třeba když byl v r. 2008 nemocný od 3. kal. dne
>>>v
>>>měsíci až do konce měsíce, ale 1. + 2. byla so+ ne,
>>>tak neměl splněný MVZ ZP za ty dva dny, tak se muselo
>>>srazit ZP (z těch 2 dnů), ten samý příklad, ale kdyby
>>>byla 1. neděle, ale jeho příjem za pondělí (2.) by
>>>nesplňoval podmínku MVZ ZP za 2 dny, tak se muselo
>>>také
>>>dosrážet (stejně to bude i v letošním roce), takže to
>>>myslím tak, že on musí prostě v tom měsíci splňovat
>>>za
>>>odprac. dny (na kal. dny) splňovat podmínku MVZ ZP
>>>nevím, jestli jsem to popsala srozumitelně
>pokud přinese zaměstnanec neschopenku, tak od tohoto
>dne neřešíte po dobu nemoci zdrav. pojištění (to se
>neplatí, ani ze dnů, kdy od r. 2009 z náhrady mzdy nemá
>ani korunu)
>tím MVZ jsem myslela to, že pokud je někdo nemocný od
>3.kal. dne(např. od 3.11.2008 do konce listopadu nebo
>dál), tak to se počítá:
>pokud jeho hrubý příjem za 1.+2.11 není alespoň v
>částce 534 Kč, tak se z této částky musí odvést ZP
>ten MVZ není jednotný, záleží vždy na počtu kal. dnů v
>daném měsíci (8000:30)x2=po zaokr. 534 Kč
>pokud má měsíc 31 KD, dělíte 31 a násobíte kal. dny,
>které potřebujete zjistit na MVZ
>
jedná se o dopočet za dny které neodpracoval, aby splnil tu podmínku pro odvod min. vyměr. základu. jedná se tedy o za-nce, kteří nemají alespoň 8000,- Kč. Snad to říkám správně. Ten vzorec, který jste uvedla, ten jsem myslela a vím,že se musí uvádět počet kalendář. dnů v tom příslušném měsíci a násobit počtem dní které se dopočítávají. Myslíte,že se nás to také týká, když máme základy více jak 8000,- Kč a pak už jsou to zkrácené úvazky u za-nců, za které je povinnen platit ZP stát, a jinak důchodci, u kterých se vychází ze zkuteč. výdělku,ze kterého se pojistné odvede.Snad uvažuji stejně jako vy a nepovádám nesmysly.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.