Re: nemocenská v těhotenství
Tak takovou radu jste mi psát nemusala.Když nechcete poradit,tak nevím co děláte v této diskuzi.Samozřejmě,že nás manžel zajistí.Když vidím kolik lidí pobírá samé podpory a příspěvky a to několik let,tak nevidím důvod,proč bych já,jako těhotná, nemohla brát nějaké dávky pár měsíců do porodu.Před prvním těhotenstvím jsem pracovala,ale měla jsem smlouvu na dobu určitou a po druhé mateřské budu pracovat celý život.Tak těch pár měsíců mi stát snad může vypomoc.
Kačko, já nevím, proč se zlobíte. Prostě je to tak, že nárok na nemocenské dávky je podmíněn tím, že musíte být zaměstnána a platit pojištění nebo onemocnět ještě v ochranné lhůtě po skončení zaměstnání nebo podnikat a platit pojištění nebo si platit pojištění komerční. Ochranná lhůta po skončení zaměstnání je 7 dní, pokud prac. poměr skončí v době těhotenství, je ochranná lhůta 180 dní. Pokud se nic z toho na Vás nevztahuje a pokud neseženete někoho, kdo Vás aspoň na chvíli zaměstná a něco si vyděláte (a z toho výdělku se odvede pojištění), tak prostě na nemocenskou nárok nemáte a není nárok ani na mateřské dávky. Budete zase od porodu pobírat rodičovský příspěvek. Pro podporu finanční situace rodiny existují různé sociální dávky (např. příspěvek na bydlení apod.), jejichž přiznání je závislé na výši příjmů všech členů domácnosti. O nich se můžete informovat na úřadě, od kterého pobíráte rodičovský příspěvek. Na podporu v nezaměstnanosti jste se byla zeptat?
Jiřko,já se ale nezlobím na Vás.Ta odpověď patřila daf.Rada ať se stará otec,není podle mého názoru žádná rada.To je samozřejmost.Za Vaši odpověď děkuji.Na nezaměstnaneckou podporu nárok asi mám.Jen nevím z čeho se u mě bude vypočítávat,jestli z rodič.příspěvku,který jsem jsem pobírala 2,5 roku nebo z předchozího zaměstnání před 3 lety.
já se domnívám, že na Vás padne změna, která je nyní od 1.1.2009 na ÚP - musí tam doložit ELDP (nebo od posledního zam-tele) dobu pojištění na SP (a to jste nebyla), takže ta podpora bude z nějakého úplného minima (takže raději se informujte přímo na ÚP)
těch změn je tolik, že už je všechny nestačím ani pochycovat
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.