Re: oznámení za-nce na zdr.p.kódem D
Slevu ne, až vám přinese rozhodnutí o přiznání důchodu a potvrzení o výplatě důchodu. Navíc je rozhodný stav k 1. v měsíci. Ve 12/08 nebyl poživatelem důchodu. Od následujícího měsíce po doložení dokladů teprve můžete uplatnit slevu. Co nestihl, zohlední se v RZ za 09. Teď si nemohu uvědomit, zda je shodné datum rozhodutí o ČID s datem přiznání důchodu. D by se měl stát v momentě přiznání. Jestli pak výplata náleží nebo ne, již není rozhodné pro ZP. Na ZP se D může hlásit i zpětně, když máte v ruce rozhodnutí,protože se k vám dostane později. Pokud by bylo třeba řešit min.pojistné, opravovaly by se přehledy. Asi bych si na OSSZ zjistila, odkdy mu byl přiznán důchod a pakliže fakt neřešíte minima pro ZP, tak bych to nechala být. Pro povinný podíl zase stačí rozhodnutí o částečné invaliditě. Změna pro OSSZ se také může hlásit jen důchod bez datumu a potom udělat změnu nebo opravu.
Re: oznámení za-nce na zdr.p.kódem D
paní Martino, jste zlato, dnes jsem si volala na OSSZ i na VZP, na OSSZ mi řekli, že pokud si žádal sám, tak bude mít od ČSSZ z Prahy důchod vyřízený tak za 4 měsíce a oni mu to zpětně doplatí. Řekli mi,že zatím nemám nic řešit (slevy a tak) až mi donese ten výměr o přiznání důchodu. Na VZP jsem se ptala jestli jsem ho správně ohlásila kódem D a paní mi povídala,že ano, že je pro mě důležité to rozhodnutí (rekomandace) od OSSZ, (že stačí, že je napsáno,že od 18.12. 08 se stal podle § ....ČID a má omezenou prac. schopnost) jak píšete ta sleva (ten zbytek) se dá v RZ uplatnit - myslela jsem si to. Datum rozhodnutí o ČID s datem přiznání důchodu - mi na OSSZ řekli, že je to většinou stejné, že pod toto datum nelze jít, ale že mám raději počkat na rozhodnutí ČSSZ. za-nec má od 12.12.08 zkrácený úvazek na 4 hod. denně a k tomu přizpůsobený mzdový základ, tj. 8500,- Kč. do této doby měl 17000,- Kč z kterého se mu počítala nemocenská celý rok. ted v prosinci od 12.12.08 kdy začal znovu pracovat, tak jsem mu musela do PC zadat ten ponížený základ a nějak se mi to hádá, vůbec nevím kde je chyby počítá mu to špatně výplatu. mám zadáno v prac. kalendáři 4 hod. prac. dobu atd. nevím co s tím, nemocenksá je spočítána ze 17.000,- a ten zbytek odpracovaných hodin je z toho základu 8500,- nemám zaškrtnuto,že plátcem ZP je stát. jestli on právě nemá méně než 8000,-Kč? Co jste myslela tím povinným podílem? tomu nerozumím. Paní Martino, ještě jedna věc: každá sleva, tj. na poplatníka, ČID, PID, děti musí být potvrzení od 1. každého měsíce? a co když za-nec nastoupí z úřadu práce (po vyučení) nikde nebyl např. v 1/2 měsíce? to mu taky tu slevu na poplatníka nemůžu uplatnit? pokud by byl zaměstnán jinde a přišel v 1/2 měs. tak bych tomuto za-nci uplatnila až od 1. následujícího měs. jestli mi ještě odpovíte, budu strašně ráda, právě to řeším a fakt je to na pováženou, díky
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.