Re: Bonus
Čtěte dál:
Za vyživované dítě poplatníka se pro účely tohoto zákona považuje dítě vlastní, osvojené, dítě v péči, která nahrazuje péči rodičů, dítě druhého z manželů a vnuk (vnučka), pokud jeho (její) rodiče nemají příjmy, z nichž by mohli daňové zvýhodnění uplatnit...
Mám v tom trošku zmatek. Děkuji však všem za rady. Pobírám dávky SSP a jelikož spolu sice nežijeme ve společné domácnosti, ale hospodaříme spolu, přítel mi finančně vypomáhá, pobírám pouze dávky na bydlení, ale sociální ne. Myslíte, že by si tedy mohl bonus uplatnit? Vlastně i syn má jinde trvalé bydliště, než jeho otec, se kterým žijeme, ale bonus mu v práci vyplácí do mzdy. Jsem z toho zmatená a nechci nikde nic pokazit. Děkuji.
Trvalé bydliště není důležité, podstatný je stav společné domácnosti, což může znamenat, že otec sice jezdí k rodině jednou za uherský rok, ale finanční potřeby hradí společně. Zatímco pro dávky státní sociální podpory a jiné sociální dávky se zkoumá příjem všech členů domácnosti, tak v zákoně o daních příjmu je nárok na daňové zvýhodnění na dítě naprosto jasně vymezen. Jednou podmínkou je společná domácnost a druhou podmínkou je vztah k dítěti. To jsem vám okopírovala přesně ze zákona. § 35 c, odst. 6. Na své vlastní dítě si může uplatnit zvýhodnění, i když nejste manželé. Na vaše dítě by mohl jedině, pokud byste se vzali nebo by ho osvojil.
>>>>Prosím, můžete mi poradit. Mám dvě děti. Každý má
>>>>jiného otce. Ale jedním z nich žijeme, i když máme
>>>>každý
>>>>jinde trvalé bydliště. Na syna si přítel uplatňuje
>>>>bonus, já jsem na mateřské. Může uplatnit bonus i na
>>>>dcerku? Nikdo bonus nikde neuplatňuje. Děkuji všem.
>>>
>>>Pokud nejste manželé, tak ne.
>>
>>Myslím, že bonus může uplatnit, ten kdo dítě i jen
>>vyživuje nebo je ve společné domácnosti s dítětem.
>
>Je to i v zákoně o dani z příjmu §35c odst. 1. Je tam
>přímo napsáno: Poplatník uvedený v §2 má nárok na daň.
>zvýhodnění na vyživované dítě žijící s ním v
>domácnosti
>>>>>Prosím, můžete mi poradit. Mám dvě děti. Každý má
>>>>>jiného otce. Ale jedním z nich žijeme, i když máme
>>>>>každý
>>>>>jinde trvalé bydliště. Na syna si přítel uplatňuje
>>>>>bonus, já jsem na mateřské. Může uplatnit bonus i na
>>>>>dcerku? Nikdo bonus nikde neuplatňuje. Děkuji všem.
>>>>
>>>>Pokud nejste manželé, tak ne.
>>>
>>>Myslím, že bonus může uplatnit, ten kdo dítě i jen
>>>vyživuje nebo je ve společné domácnosti s dítětem.
>>
>>Je to i v zákoně o dani z příjmu §35c odst. 1. Je tam
>>přímo napsáno: Poplatník uvedený v §2 má nárok na
>>daň.
>>zvýhodnění na vyživované dítě žijící s ním v
>>domácnosti
Přítel (tedy ne manžel) může uplatnit zvýhodnění jen na své vlastní dítě, pokud s ním žije ve společné domácnosti. Pokud jste na úřadě, od kterého pobíráte sociální dávky, nahlášena jako samoživitelka a přítelův příjem nedokladáte (např. při určování přídavků), pak on nemůže uplatnit zvýhodnění vůbec. Protože nemůžete v případě sociálních dávek tvrdit, že nevedete společnou domácnost a pro účely daně tvrdit, že ji společně vedete.
Na dítě, které není jeho vlastní, by si on mohl uplatnit zvýhodnění pouze pokud by ho vyženil nebo osvojil a vedl s ním společnou domácnost.
**** Děkuji strašně moc všem, kteří se mi snažily pomoci. Je to tedy tak jak jsem si myslela. Přítele uvádím do dávek SSP. Jeho příjem je rozhodný pro přiznání přídavků a sociálního příspěvku. Zatím neuvažujeme o svatbě, takže to nechám tak. A bonus neuplatní nikdo. Je to škoda, těch 890 Kč měsíčně neleží nikde na cestě, viďte? Ale zákon je zákon. Díky moc a moc.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.