Re: Společník zaměstnancem-účty mezd
Dobrý večer,
jsem jednatelem a zároveň zaměstnancem. Na funkci jednatele mám mandátní smlouvu (není to prac. poměr) bez nároku na odměnu (někdo v ní má sjednánu odměnu, ale nevím kam se tato odměna účtuje nebo co a jak s odvody), tak s tím Vám neporadím. Jako zaměstnanec ve funkci účetní mám pracovní smlouvu a mzdu si účtuji jako ostatním zaměstnancům 521/331.
Dobrý večer, také si dovolím přpojit do diskuze a připadá mi odpověď paní Renaty celkem logická. Jen mi ještě poraďte, určitě i prvnímu tazateli, co uvádíte ve vašem případě na důchodovém listě.
Při kontrole na OSSZ mě paní upozornila, že mám chybně u jednatele-společníka 0++, že musí být S++. A když jsem jí řekla, že ten dotyčný nepobírá žádný příjem jako jednatel-společník ale mzdu za odvedenou práci (opravdu manuálně pracuje) jako každý jiný zaměstnanec, tak se na mě podívala takovým způsobem, že by si ode mne pes ani kůrku nevzal. Navíc to tak má už 14 let a do teď to žádné kontrolující nevadilo. Buď to bylo správně,nebo si nevšimly?? Jak to má být?? Děkuji.
Tak teď jsem celkem překvapená. Já mám důchodový list ELDP jen na zaměstnanecký poměr a na funkci jednatele zatím po mě nikdo nic nechtěl. V pondělí si tedy radši zajdu na OSSZ a zjistím si to a dala bych Vám vědět, co na to říkají u nás na úřadě. Ono co hlava, to jiný názor, tak jsem hodně zvědavá.
Na stránkách ČSSZ jsem našla toto:
Na důchodovém poj. jsou účastni společníci a jednatelé společnosti s.r.o. a, jestliže mimo pracovněprávní vztah vykonávají pro ni práci, za kterou jsou touto společností odměňováni, (Důchodového pojištění jsou tyto osoby účastny od prvního dne kalendářního měsíce, v němž došlo ke splnění podmínky dosažení rozhodného příjmu atd.
A jelikož mám v mandátní smlouvě uvedeno bez nároku na odměnu, tak jsem ani důch. list neřešila. Ale pro jistotu se v pondělí zeptám na OSSZ.
Tak to je teda pěkné...
takže bych to chápala jako:
odměna za práci jednatele-společníka: 522/336 DL: S++
a za práci podle pracovní smlouvy: 521/336 DL: 0++
Myslím,že by to bylo i logické mít takto ty dva "různé" příjmy rozdělené i na tom důchodovém listě.
Počkáme si na paní Renatu, jak uspěje na OSSZ. Přeji hezký víkend vám všem. Karlos
Společník zaměstnancem- pro Karlos,Aves
Dobrý večer,
dnes jsem se ptala na naší OSSZ jak to tedy je a sdělili mi, že pokud jsem jednatel a tuto funkci vykonávám bez příjmů, nemusím se přihlašovat ani vyplňovat ELDP. A protože jsem zároveň i zaměstnanec, tak za zaměstnance ELDP samozřejmě vyplňuji s kódem např. 0++.
Pokud bych za funkci jednatele dostávala nějakou odměnu, tak se přihlásit musím a musím vyplnit i ELDP s kódem např. S++.
Paní z OSSZ mě odkázala na metodický pokyn k vyplnění ELDP - "Okruh pojištěných osob" písmeno "w".
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.