Re: Roční zúčtování daně
A vy jste po celou dobu jeho jediný zaměstnavatel?
Jedná se o to,že pokud by byl celou dobu zaměstnán pouze u vás (neměl současně jiného zaměstnavatele) tak by mohl i za leden a únor dodatečně podepsat prohlášení a v tom případě i ta srážková by se musela měnit na zálohovou a měl by nárok na zúčtování za všechny měsíce.Pokud měl v lednu a únoru ještě jiného zaměstnavatele a nemohl tedy u vás podepsat prohlášení, potom by srážková daň v těchto měsících byla konečná a do ročního zúčtování by nevstupovala.Jestli ovšem má ještě jiného zaměstnavatele, a u něho by také měl zálohovou daň( podepsané prohlášení měl u vás, u nich tedy nemohl podepsat) u vás nemůže žádat o roční zúčtování a musí podat daňové přiznání.
Ano, jsem jediný zaměstavatel, ale přinesl mně pozdě prohlášení. Měla jsem ho až pro mzdu za březen.
Poraďte mi prosím co bych měla udělat, aby se mu ta daň vrátila.
1. Podepíše dodatečně prohlášení (bude mít tedy 2) nebo
to dopíše do toho původního?
2. A zaúčtované to mám nechat tak, jak to mám. to zn. Srážková daň.
Děkuji předem
Dodatečně podepíše prohlášení do toho původního a požádá také v tom původním o roční zúčtování.Srážková se musí opravit na zálohovou.Právě kvůli těmhle nepříjemnostem se změnou daní je lepší zaměstance hned upozornit na možnost podepsání prohlášení. Názory některých účetních i tady na foru jsou, že možnost podepsat prohlášení při uzavírání dohod i PP je pouze věcí zaměstnance a že to není věcí účetní.To je sice pravda, ale potom se dostává do problému právě s dodatečným podepsáním.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.