Re: jak s DPH od 1.1.2009?
Daň by měla být zaokrouhlena na nejbližší měnovou jednotku v oběhu, tj. dnes 1 Kč, popřípadě uvedenou v haléřích. To platí u bezhotovostního styku, tj. i celková cena může být nezaokrouhlena. Při platbách v hotovosti, dph na koruny a celková částka samozřejmě zaokrouhlena. H.
Jsem z toho také jelen. Hlavně nechápu myšlenkové pochody toho, kdo vymýšlel novelu zákona. Nám dodavatel softwaru nastavil pouze zaokrouhlování DPH na setiny koruny (do 31.12. jsme to měli na desetiny koruny). Já osobně bych odvedla to 14,44 Kč. :) Ale podle výše uvedené odpovědi jsem tak pochopila, že desetiny haléře můžu odvést jen u dokladů placených převodem...
Ani mi nemluvite, podle mě-pokud bychom zavolali na FÚ, ani tam nebudou tušit. :) Ale ještě jsem se v tom pitvala a v seznamu novelizovaných částí zákona je pouze úprava §28 a to:
V § 28 odst. 2 písmeno l) zní:
„l) výši daně zaokrouhlenou na nejbližší měnovou jednotku v oběhu, popřípadě uvedenou v haléřích.“.
Takže z toho bych to pochopila tak, že když se nechá DPH v haléřích (tedy ve Vašem případě 14,44 Kč) a v haléřích se i odvede, mělo by to být OK. Jen nevím, co dělat s tím, když mi účetní program u vydaných faktur zaokrouhluje DPH nadále na desetihaléře. :))
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.