Re: Pořízení zb.z EU - od 1.1.09- jak ku
řekla bych, že kurzy jsou opět dvojí - pro účely účta a pro DPH... ten pro účtování se řídí platnými směrnicemi pro daný rok (pevný kurz, denní kurz), ten pro DPH pak datem doplnění údajů na DFA. Asi bych základ daně ocenila pro naskladnění zboží kurzem účetním (denním nebo pevným) a DPH řešila později. My jsme si dali do směrnic, že účetní je povinna doplnit údaje pro DPH v den, kdy faktura došla (dle razítka), ale naštěstí si to můžeme dovolit, DFA neputují po republice...
jestli se pletu, tak mne prosím opravtew, už jsem t zoho taky docela zamotaná....
My jsme dosud měli používat denní, a ošetřeno že účto=DPH=sklad. Přiznám se, mám mezeru ve vzdělání, kam se pak budou účtovat kurzové rozdíly? ze sklad.příjemky mi to půjde např. s kurzem 26, a do účta 26,5 .... kam pak půjde tento rozdíl. a účto a DPH fyzicky v žáném případě nemohu kurzovat různě, to je neproveditelné . To bych nedělala nic jiného, než účtovala kurzové rozdíly, mezi naskladněním, mezi účtem a DPH, mezi úhradami .... to se mi zdá poněkud přehnané. Právěže si s tím nevím rady, jak to ošetřit po všech stránkách, protože účtárna naneštěstí papíry dostane jako poslední. Být to na jednom místě, není co řešit. Ale bohužel zrovna tam, kde to potřebuju to je přes celou republiku.
tak jsem nad tím zase chvíli přemýšlela, co bych dělala, kdybych neměla náš úžasný a dokonalý SW, který mi automaticky přiřazuje správné kurzy pro účto i pro daň, aniž bych se nějak namáhala myslet ..... :-D
Když už vymysleli takovou pitomost, že DUZP není den vystavení faktury, ale den doplnění náležitostí, takj bych řekla, že by bylo nejjednodušší zařídit, aby faktura dostala vstupní razítko s datem dne, kdy ji dostanou do ruky skladníci... pak se dá dát do smernice, že je povinnost doplnit náležitosti na fakturu v den, kdy fa dojde, a nikdo už nebude zkoumat, jestli je to možné technicky.
Potom vlastně bude den přijetí faktury = DUZP= shodný kurz.
Máme to podobné,
náš řidič jede ráno se zbožím do SRN a odpoledne se vrací a veze
ze SRN zboží pro nás, včetně dodáků i faktur, ale protože ve skladu už nikdo nebývá, dojde k převzetí až následující den.
Musím tedy do počítače zadat jako datum zdanitelného plnění podle
razítka ze skladu?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.