Pořízení zb.z EU - od 1.1.09- jak kurz

• (neregistrovaný)

13. 1. 2009 8:20

Dobrý den, řeším technický problém po novele od 1.1.09. Možná hledám složitost tam, kde není, ale mám těchto faktur hodně, takže případný postih by byl velký. I když mám UZ i knihu s výkladem, toto nikde nevyčtu. Jsme 3 závody. Účtárna je na závodě 3, přičemž sídlo fy je závod 1 a tam jako první chodí veškerá korespondence. Vzdálenost je cca 400 km. A bohužel veškeré fa z EU jsou pro závod 1 a 2. Skladové účetní často potřebují po obdržení ihned fakturu naskladnit a vyfakturovat, protože než přijde, většinou už nějaký čas uběhne (bohužel i naši němečtí sousedi něco jako zasílání fa mailem často neovládají, a nelze je k tomu přinutit). Dříve to bylo jasné, vzaly kurz podle data faktury. Okurzovaly, naskladnily a potom poslaly ke mně do účtárny. Ale jak nyní? Zpravidla to nejsou funodvané účetní, nemohu po nich chtít, aby faktury kompletně dodělávaly. Jak mám ošetřit kurzování faktur, aby bylo nenapadnutelné? Mohu např. vydat pokyn, ať vezmou kurz +2 dny oproti přebíracímu razítku, to už je reálný čas, kdy já jsem schopná zajistit u nás, aby mi byla faktura proskenovaná, čímž bych ji "jako první" doplnila já, a naskenovala nazpět. Byť samozřejmě to tak nebude, ale po fyzické stránce je to obhajitelné... Nejste prosím někdo v podobné situaci? Nemáte nějaké chytřejší řešení? obávám se, že fa může dojít např. 14 den, čímž +2 už jsem na 16. od vystavení faktury... a co nikde nevidím, jak je po novu definován den uskutečnění? je to den, kdy bylo vyexpedováno u nich či doručeno zboží k nám? i tam je velký časový rozpor... Moc prosím. Asi mě to vyšokovalo tak, že nedokážu v tuto chvíli rozumně uvažovat. díky

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 13. 1. 2009 10:22

stomia (neregistrovaný)

Re: Pořízení zb.z EU - od 1.1.09- jak ku
      řekla bych, že kurzy jsou opět dvojí - pro účely účta a pro DPH... ten pro účtování se řídí platnými směrnicemi pro daný rok (pevný kurz, denní kurz), ten pro DPH pak datem doplnění údajů na DFA. Asi bych základ daně ocenila pro naskladnění zboží kurzem účetním (denním nebo pevným) a DPH řešila později. My jsme si dali do směrnic, že účetní je povinna doplnit údaje pro DPH v den, kdy faktura došla (dle razítka), ale naštěstí si to můžeme dovolit, DFA neputují po republice...
      jestli se pletu, tak mne prosím opravtew, už jsem t zoho taky docela zamotaná....

• 13. 1. 2009 11:00

verča (neregistrovaný)

My jsme dosud měli používat denní, a ošetřeno že účto=DPH=sklad. Přiznám se, mám mezeru ve vzdělání, kam se pak budou účtovat kurzové rozdíly? ze sklad.příjemky mi to půjde např. s kurzem 26, a do účta 26,5 .... kam pak půjde tento rozdíl. a účto a DPH fyzicky v žáném případě nemohu kurzovat různě, to je neproveditelné . To bych nedělala nic jiného, než účtovala kurzové rozdíly, mezi naskladněním, mezi účtem a DPH, mezi úhradami .... to se mi zdá poněkud přehnané. Právěže si s tím nevím rady, jak to ošetřit po všech stránkách, protože účtárna naneštěstí papíry dostane jako poslední. Být to na jednom místě, není co řešit. Ale bohužel zrovna tam, kde to potřebuju to je přes celou republiku.

• 13. 1. 2009 12:41

stomia (neregistrovaný)

tak jsem nad tím zase chvíli přemýšlela, co bych dělala, kdybych neměla náš úžasný a dokonalý SW, který mi automaticky přiřazuje správné kurzy pro účto i pro daň, aniž bych se nějak namáhala myslet ..... :-D
      Když už vymysleli takovou pitomost, že DUZP není den vystavení faktury, ale den doplnění náležitostí, takj bych řekla, že by bylo nejjednodušší zařídit, aby faktura dostala vstupní razítko s datem dne, kdy ji dostanou do ruky skladníci... pak se dá dát do smernice, že je povinnost doplnit náležitosti na fakturu v den, kdy fa dojde, a nikdo už nebude zkoumat, jestli je to možné technicky.
      Potom vlastně bude den přijetí faktury = DUZP= shodný kurz.

• 13. 1. 2009 15:42

Líba (neregistrovaný)

Máme to podobné,
      náš řidič jede ráno se zbožím do SRN a odpoledne se vrací a veze
      ze SRN zboží pro nás, včetně dodáků i faktur, ale protože ve skladu už nikdo nebývá, dojde k převzetí až následující den.
      Musím tedy do počítače zadat jako datum zdanitelného plnění podle
      razítka ze skladu?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).