Vlákno názorů k dotazu Bytové družstvo od právník - Re: Bytové družstvo Předseda čeho? Předseda družstva "velí" aparátu...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 1. 2009 13:57

právník (neregistrovaný)

Re: Bytové družstvo
    Předseda čeho? Předseda družstva "velí" aparátu družstva, předseda představenstva vykonává rozhodnutí členské schůze. Upozorňěte správce jaké bylo usnesení členské schůze.

• 20. 1. 2009 12:08

marek (neregistrovaný)

Dobrý den, díky za odpověd.
    Prosím vás, chápu dobře, že když je nájemní smlouva na dobu určitou a pronajímatel před ukončením sjednané doby písemně oznámí, že mi smlouvu neprodlužuje musím se vystěhovat a vrátí mi pouze můj členský vklad v družstvu a já půjdu v podstatě na ulici? Nechápu z jakého důvodu změnil bez našeho vědomí znění smlouvy, jsem v podstatě taková černá ovce mezi členy, který si hlídá kroky vedení družstva a stím, že nájemní doba bude na dobu určitou, tak za tím vidím, že se mne bude takhle možná chtít někdo zbavit a získat tím levně byt?Rád bych se pletl, ale jiný důvod ve sjednání nájemních smluv na dobu určitou nevidím. Dík za info

• 21. 1. 2009 9:31

právník (neregistrovaný)

Dobrý den, prosím Vás, je běžnou praxí, když jste členem nově vzniklého bytového družstva, které z vašich členských vkladů zaplatilo městu dům, aby když si na členské schůzi předběžně odsouhlasíte znění nájemní smlouvy, kde je dáno, že bude smlouva uzavřena na dobu neurčitou bylo posléze v podkladech pro bytový fond města, který nám dům formou mandátní smlouvy spravuje uvedeno toto: Jako předseda družstva Vám Správě bytového fondu sděluji, abyste s tímto členem uzavřeli nájemní smlouvu na dobu určitou. Díky za info.
    Dobrý den, díky za odpověd.
    Prosím vás, chápu dobře, že když je nájemní smlouva na dobu určitou a pronajímatel před ukončením sjednané doby písemně oznámí, že mi smlouvu neprodlužuje musím se vystěhovat a vrátí mi pouze můj členský vklad v družstvu a já půjdu v podstatě na ulici? Nechápu z jakého důvodu změnil bez našeho vědomí znění smlouvy, jsem v podstatě taková černá ovce mezi členy, který si hlídá kroky vedení družstva a stím, že nájemní doba bude na dobu určitou, tak za tím vidím, že se mne bude takhle možná chtít někdo zbavit a získat tím levně byt?Rád bych se pletl, ale jiný důvod ve sjednání nájemních smluv na dobu určitou nevidím. Dík za info
    Automat. prodloužení nájmu, uzavřeného na dobu určitou při absenci úkonu na vyklizení bytu nepředstavuje velkou jistotu; nebudete-li z družstva vyloučen nebo neskončí-li Vaše členství jinak (kromě převodu čl. práv a povinností), nic Vám družstvo vracet nebude. Může se tedy stát, že budete členem družstva, ale nebudete bydlet v jeho bytě (tzv. nebydlící člen). Podívejte se do Stanov - mělo by tam být uvedeno, že družstvo musí "volný" byt přednostně nabídnout (nebydlícímu) členovi a pak teprve třetí osobě. Doporučuji nájemní smlouvu nepodepsat a iniciovat svolání členské schůze, na které bude přijato jasné usnesenéí (žádné předběžné odsouhlasení), které bude i v zápise.

• 21. 1. 2009 10:03

marek (neregistrovaný)

Zatím mockrát díky, na svolání schůze pracuji, předseda několikrát složil funkcia stále se na ní drží, jistě dobře ví proč. Zatím děkuji. Marek

• 4. 2. 2009 9:46

marek (neregistrovaný)

Dobrý den, prosím Vás, na základě podpisů členů jsem písemně předal předsedovi družstva podnět pro svolání členské schůze z důvodu, že pozměnil nájemní smlouvu z doby neurčité na určitou.
    Nejprve v pozvánce bylo řešení výměny oken, domovní řád, stížnost nájemníků na nájemní smlouvu. Po dvou dnech tuto pozvánku vyměnil a doplnil o bod jednání schůze- návrhy na nového předsedu.
    Chci se zeptat, jak by měla proběhnout výměna předsedy, jakým způsobem má převzít nový předseda funkci, jestli je třeba si dát na něco pozor a jestli se dá přijmout předsednictví až po převzetí všech podkladů atd. Díky za info Marek

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).